Verdidebatt

"69 drept i Norge"

kunne ha vært overskriften i norsk media dagen etter .... o.s.v. rammet oss på Utøya ..hvis nyhetsbyråer og mediahus skulle gjennomføre sin nyhetsformidling med et visst tilsnitt av lik vurdering i hva som settes i overskriftene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går trakk en arabisk terrorist kniv i Gamlebyen i Jerusalem lørdag kveld klokken 19.30 lokal tid (18.30 norsk tid), like innenfor Løveporten. Han angrep fem personer. To av dem ble drept.

41 år gamle Nehemia Lavi var rabbiner ved en yeshiva-skole (lærer ved en jødisk bibelskole) i Gamlebyen i Jerusalem. Han ble knivstukket i overkroppen, og døde på sykehus av skadene kort tid etterpå. Han etterlater seg kone og sju barn.

22 år gamle Aharon Benet ble også knivstukket i overkroppen, og i likhet med Lavi døde også han på sykehus den samme kvelden.

Aharon Benets kone Adele Benet, som også er 22 år gammel, ble kritisk skadet i knivangrepet. Hun ble stukket både i ryggen og brystet, og var lørdag kveld avhengig av pustemaskin, ifølge sykehusansatte. Søndag meldes det at tilstanden hennes er stabilisert.

I tillegg ble en mann i 20-årene lettere skadet da han ble forsøkt knivstukket.

Etter knivstikkingen trakk terroristen fram et skytevåpen. Ekteparet Benets to år gamle sønn ble truffet i et bein av et skudd. Han er innlagt på sykehus, og ble operert samme kveld. Tilstanden hans er stabil.

Det har kommet fram at terroristen tok skytevåpenet fra drapsofferet Nehemia Lavi, som hadde båret våpenet på seg.

Terroristen løsnet flere skudd i gaten. Times of Israel skriver at han skjøt vilt mot en folkemengde av turister. Jerusalem Post skriver at han skjøt mot det israelske grensepolitiets styrker.

Grensepolitiet patruljerte 50 meter fra angrepsstedet, og en grensepolitimann skjøt og drepte terroristen straks de ble varslet om hva som pågikk.

Gjerningsmannen var 19 år gamle Muhannad Halabi fra Ramallah. Han var jus-student ved al-Quds universitetet i Jerusalem. Dagen før han gjennomførte terrorangrepet skrev han på Facebook: "Etter det jeg kan se, har den tredje intifadaen begynt."

Terrororganisasjonen Islamsk Jihad har tatt på seg ansvaret for ugjerningen. De har sendt ut en uttalelse der de hyller terroristen for innsatsen, og forklarer at angrepet ble gjort ”som svar på israelske terrorforbrytelser mot palestinere”. Hamas har også kommet med uttalelser der de hyller angrepet.

Denne terrorhandlingen blir i norsk presse til "Tre drept i Jerusalem"

For egen del har jeg vært i kontakt med norsk presse for deres enten likegyldige eller bevisst politisk korrekte håndtering av overskrifter - et eksempel - mailer til journalisten - Dagbladet - 26.07.15 - overskriften på mailen er "Hvorfor denne overskriften?"

"Har du vært i Jerusalem? Du er selvsagt klar over at Klagemuren og al-Aqsa er naboer. Al-Aqsa ligger i høyde over Klagemueren, slik at arabere tidvis kan kaste stein ned på jøder som står i bønn på sitt helligste sted. Overskriften skulle heller ha tatt utgangspunkt i foranledningen - hvis dette i det hele tatt er noen sak - og hvorfor denne størrelsen på bokstavene - de største på hele nettsiden, men innholdet er jo bare vanlig viss vass fra en hverdag i Jerusalem."

Journalisten svarer: "Karl Martin Jakobsen:Ser forøvrig at du har et godt poeng med tanke på tittelen. Har endret den. Takk for det tipset og for at saken nå er litt mer balansert.

Jeg ble, som dere skjønner, positivt overrasket - det kan føre til noe å være aktiv på media for oss lesere.

I dag har Nrk følgende overskrift:  "Palestinere utestenges fra gamlebyen i Jerusalem"

Som vi leser oss til, så er det ikke handlingen som utløser denne overskriften som er det som er i fokus, men konsekvensene det gir - Gamlebyen skal stenges i hele .... TO .. dager.

Overskriften er med på å fyre opp under de spenninger som "noen" ønsker mellom arabere og jøder i Jerusalem, men igjen nedtones terroren og ofrene - det blir som om norsk presse skulle ha skrevet "69 drept i Norge".....

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt