Verdidebatt

Bevæpningens bakside

Politiet har lenge vært midlertidig bevæpnet. Det har vært flere risikoepisoder som følge av dette. Den siste skyteepisoden bør være en vekker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den midlertidige bevæpningen av politiet har allerede vart for lenge. Ingen har kunnet påvise noen bedring av sikkerhetsnivået som følge av bevæpningen. Tvert imot har det vært flere tilfeller av utilsiktet avfyring av tjenestevåpen. Flaks har gjort at dette ikke har fått alvorlige følger.

Nylig var det en episode i Oslo der en somalisk kvinne med kniv ble skutt av politiet. Angivelig skulle skuddet avverge et farlig angrep med kniv mot et barn. Flere øyenvitner mener imidlertid av trusselen mot barnet ikke var alvorlig. Det som imidlertid er alvorlig, er at politiet velger å avfyre skudd i en slik situasjon. Skudd som lett kunne ført til alvorlige skader på flere personer. De faktiske forhold var at tre politibetjenter befant seg i umiddelbar nærhet av kvinnen da situasjonen tilspisset seg. Det burde vært en enkel sak for disse å sette den truende kvinnen ut av spill uten å ty til våpenbruk. Dersom politiet hadde vært uten våpen, ville en slik fremgangsmåte utvilsomt blitt brukt, og følgene for de involverte ville blitt langt mindre traumatiske, samtidig som omgivelsene ikke ville blitt utsatt for fare. Dette er et eksempel på at bevæpningen i seg selv skaper unødig fare og dramatikk og svekker tradisjonelt godt politiarbeid. Det er på høy tid at alminnelig bevæpning avvikles.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt