Verdidebatt

Engelen Gabriel 
i Åpen folkekirke

Engelen Gabriel taler og leder i Åpen folkekirke. Slik oppleves det i hvert fall av en av lederne der. Han ledes av engelen. Selv leder han andre i arbeidet for Åpen folkekirke.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke tale om en hvilken som helst leder. Nei, han har vært leder i menighetsråd og er medlem i Mellomkirkelig råd. Ved høstens kirkevalg stod han på øverste plass i Åpen folkekirkes liste over kandidater til Agder og Telemark bispedømmeråd. Lederen som ledes av engelen Gabriel, heter Kjetil Drangsholt. I et lengre intervju i Fædrelandsvennen med overskriften «Skylder på engelen Gabriel» (avisens bilag God Helg 12. september) kunne vi lese om engelens ledelse.

Lei seg. Drangsholt forteller at han ble svært lei seg ­etter Kirkemøtets vedtak i 2014 om ikke å tillate kirkelig vigsel av likekjønnede par. Men så skjedde­ det: «Men da var ­Gabriel der, engelen. 'Kom igjen, Kjetil. Ikke gi deg. Stå på'» Journalisten spør: «Mener­ du ­engelen Gabriel – helt på ­ordentlig?» Og Drangsholt svarer: «Ja, ­Gabriel».

Journalisten forklarer at ­engelen Gabriel er «han som – ifølge tradisjonen – forteller mennesker om åpenbaringer som kommer direkte fra Gud».

Drangsholt mener altså at engelen Gabriel ledet ham til å arbeide for det Åpen folkekirke står for. Det var vel grunnen til at han valgte å gå i bresjen.

Videre i intervjuet forteller Drangsholt om flere situasjoner der engelen Gabriel har fortalt ham hva han skulle gjøre. Han viser, ifølge avisen, «med høyre­ hånd hvordan erkeengelen skyver han opp og fram, ­eller demper han rolig ned. Journalisten fortsetter at «Drangsholt tuller ikke. Absolutt ikke».

Sentralt. Jeg har tatt med så pass mye av intervjuet for å vise hvor sentralt engelen Gabriels ledelse står i Drangsholts liv. Og altså også når det gjelder hans virke for å innføre kjønnsnøytrale ekteskap i kirken. Han sier ikke direkte at engelen nå leder ham i arbeidet for Åpen folkekirke. Men ifølge Drangsholt oppmuntrer engelen ham til å «Stå på».

Denne engleledelsen kan vi selvsagt bare riste på hodet av og tenke «Ja, ja, han om det». Men så enkelt er det ikke. Han som mener at han ofte blir ­ledet av engelen Gabriel, er altså­ ­leder i Den norske kirke. Nå som medlem i sentralkirkelig råd. Og snart vel også som medlem i bispedømmeråd og delegat til Kirkemøtet. Der lar han seg vel lede av engelen? Det er jo veldig greit å ha en engel på sin side i debatter.

Svermerisk. Vil Åpen folkekirke ha ledere som lar seg lede på denne måten? Ja, da sier det svært mye om denne organisasjonen. Hva med Den norske kirke – kan den ha slike svermeriske ledere?

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 19.09.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt