Verdidebatt

Halvsannheter fra Svein Mollekleiv

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kveld er det dugnad på NRK. Hjertevarmen skal vises, lommebøkene skal åpnes med NRK sponset program med stjernemusikere som skal hjelpe de på flukt. Selvfølgelig er det folkelige engasjementet positivt, men NRK og president Svein Mollekleiv i Norges Røde Kors tilslører årsaken til katastrofene i Middelhavet.

Her her dialogen mellom NRK og Mollekleiv

NRK, ved Ingrid Gjessing Linhave: «Dette som skjer i Syria nå, det er en veldig kompleks krise. Går det an for deg å beskrive det som er hele årsaken til at hele flyktningkrisen oppsto på en litt sånn enkel og forståelig måte?»

«Den arabiske våren nådde også Syria, og fredelige demonstrasjoner ble møtt med meningsløs reaksjon fra myndigheter, som førte til motreaksjon, som igjen eskalerte tilbake. Så fikk man en opposisjon som senere ble en opposisjon som var splittet. Ekstremgrupper kommer til, og krigen startet. Rundt dette har man naboer og stormakter som har ulike interesser og som ikke har gjort mye for å prøve å stoppe det som er hele årsaken til denne flyktningestrømmen, nemlig selve krigen.»

Demokratene i Norge

har tidligere pekt på at Norge og Vesten har et enormt ansvar for krigene som har oppstått. Vi gikk til krig mot Libya og bombet en velfungerende velferdsstat til helvete, og sammen med USA anerkjente vi en islamistisk opposisjon til den relativt sekulære diktatoren Assad. Våre myndigheter må ha visst om at dette var en direkte støtte til salafister, det muslimske broderskap og Al Qaeda Irak, men allianseforholdet til USA er såpass sterkt.

Demokratenes løsning på krigen i Syria finnes på demokratene.no/syria, og her går vi inn for at Russland og Kina må være en del av løsningen sammen med NATO.

Det er kanskje bekvemt for Mollekleiv å ikke peke på Norges og Vestens ansvar for de enorme menneskelige lidelsene. Røde Kors er avhengige av finansiering fra den norske staten. Er det en grunn til at han ikke tør å kritisere Norge? Eller er det fordi nordmenn vil gi mindre penger hvis de var klar over at vi har et enormt ansvar for krigene i regionen?

At nordmenn gir for å lindre nød er veldig bra, men de som gir bør også vite mer om bakgrunnen enn det som blir presentert av NRK og presidenten i Røde Kors. I stedet for å bare snakke om hvor mange flyktninger vi skal ta inn til Norge og Europa, burde våre politikere være mye mer optatt av å stoppe krigen og se sitt egen ansvar.

De som er interesserte kan se programmet på direktesidene til NRK Nett-TV. En oppdatert lenke kommer senere når programmet er arkivert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt