Erlend Sundar

53

Når FN-ansatte anklages for antisemittisme

Mange ansatte lærere i FNs største organisasjon, blir anklaget for antisemittisme og oppmuntring til vold og terror.

Publisert: 18. sep 2015

Bakgrunnsmaterialet for anklagene er ganske massivt. Norge bidrar med store summer til driften. Likevel er saken ikke omtalt i norske medier.

Bildene som både menneskerettighetsorganisasjonen og FN-vaktbikkja, UNwatch, og bloggen EoZ har publisert av UNRWA-ansatte, viser blant annet jøder som spiser små barn med kniv og gaffel og trær som forteller terrorister med automatvåpen at bak dem gjemmer det seg en jøde. De viser også Israel totalt inntullet i det palestinske flagget og bilder av terror mot Israelere med tekster som hyller terroren.

Begge de anerkjente nyhetsmediene «Wall street journal» (link lenger ned) og Newsweek har gitt saken plass på sine debatt-sider. Der løftes det frem bekymring for at de amerikanske skattebetalernes penger, i FNs navn, skal gå til å fremme rasisme, antisemittisme og vold.

 

FN-organisasjonen selv, UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East), er ikke fullt så bekymret. De mener at de har gransket saken godt, med den konklusjon at de ikke har funnet noe hold i anklagene.

 

-        Påstander om nøytralitetsbrudd er ubegrunnet, skriver talsmann for UNRWA i en pressemelding den 28.august.

 

Problemet er at ingen av anklagerne har blitt kontaktet i sammenheng med UNRWAs granskninger. De forteller dette til ICEJ-Norge.

 

Både, UNwatch, og bloggen «Elder of Ziyon», sier de har et massivt bakgrunnsmateriale som dokumenterer anklagene. Innsamlingen har pågått både i 2014 og 2015.

Men altså ikke et pip fra UNRWA. Ikke så mye som et e-post-pling.

I stedet for å spørre etter dokumentasjon har UNRWA angrepet UNwatch i sosiale medier (link fra Wall street journal). 

-  I - Interessert i å vite mer om UNwatch sine politiske og økonomiske tilhørigheter siden det ble startet. Noen som kan gi råd? RT (retwitt), spør Chris Gunness på twitter den 26.august.

Men angrep er ikke alltid beste forsvar.

Dette minner litt for mye om et angrep som kommer fordi du er tatt på fersk gjerning, mangler argumenter, men likevel blånekter. Sinnet skal liksom vise at her blir du virkelig dårlig behandlet…og anklagerne er i hvert fall ikke noe bedre.

FN og deres ansatte skal være upartiske. De skal absolutt ikke oppmuntre til terror og vold.

På UNRWAs nettsider står det at nøytralitet er av kritisk betydning for organisasjonen, for å ha tillitt hos alle parter. Spesielt gjelder dette i politisk ladede situasjoner eller i konfliktsituasjoner. Nøytralitet er også en kjerneverdi for våre ansatte og en forutsetning for våre giveres økonomisk og politiske støtte.

Og i våre dager burde bekjempelse av antisemittisme stå høyt på dagsordenen.

Derfor er det underlig at denne saken ikke er, meg bekjent, omtalt i norsk media. I 2014 bidro tross alt norske skattebetalere med en ganske anseelig sum til UNRWA. Om lag 300 millioner norske kroner gikk til driften.

I en kommentar til ICEJ-Norge, sier norske UD dette om saken:

«Norgetarskarp avstand fra ethvert uttrykk for antisemittisme og hatefulle ytringer. Slike ytringer gir grobunn for gjensidig hat og fiendskap. Norgegjør en innsats forå bekjempe hatefulle ytringer og bygge forståelse for den andres syn og historie. Blant annet harNorge bidratt med betydelig støtte til utvikling av læreverk om de universelle menneskerettene for skoler i Gaza, og UNRWA underviser nå i dette på alle sine barneskoler. Vi har også støttet utvikling av læreverk til den offentlige palestinske skolen.»

Det skulle ikke mangle på knagger å henge nyhetssaken på.

Selv om det er på oppfordring, må journalister gjerne skrive, så får man se om anklagene holder og UNRWA tåler dagslys.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere