Verdidebatt

Sentrum er styrket.

Hvem vant?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Valget er over og det diskuteres om hvem som vant. Arbeiderpartiet ble det klart største partiet, og i massemedia blir de oftest utpekt som vinnere. Fremgangen for partiet var imidlertid ikke så stor, 0,4 % i fylkestingsvalget og 1,3 % i kommunevalget.

De virkelige vinnere var nok Miljøpartiet de grønne med en fremgang på 3,8 % i fylkestingsvalget og 3,4 % i kommunevalget. Senterpartiet hadde også framgang med henholdsvis 1,6 % og 1,8 % i de to valgene.

De store taperne var regjeringspartiene med til sammen 6 % tilbakegang for de to partiene, hvis en regner gjennomsnittet for de to valgene. Også støttepartiene til regjeringen fikk en viss tilbakegang, Venstre 0,7 % og KrF 0,2 %.

Samlet ble det mest framgang for partier som samarbeider både til høyre og til venstre, og som i utgangspunktet ikke er bundet opp i noen av disse retningene. Sentrumspartier kalles de gjerne. Det er flere slike sentrumspartier, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet de grønne. Samlet fikk disse partiene 23,5 % av stemmene, og de hadde en fremgang på 4,5 %. Det er betydelig fremgang for partier som ikke er så opptatt av om det er Arbeiderpartiet eller Høyre som dominerer, men som først og fremst arbeider for sine hjertesaker. Kanskje neste valg blir et spørsmål om hvor stor innflytelse disse partiene skal få; på viktige saker som miljø, primærnæringer, distriktsutbygging, verdi- og livssynsspørsmål? Sentrums- og motkulturinteressene er styrket, sier Berit Aalborg i dagens Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt