Verdidebatt

Tilfluktshjem.no

"Har du husrom til en flyktning?" er annonsetekst hvor Stiftelsen.no, avisen Vårt Land og Kommunion står bak en engasjementskampanje for å få en oversikt over mennesker som vil registrere hjemmet sitt for de som vil bosette en flyktning i privat

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

innkvartering.  Det vises til at det i dag sitter ca. 5000 mennesker i ulike asylmottak fra ulike nasjonaliteter som venter på bosetting i kommunene.  I tillegg har regjeringen forpliktet seg til å ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år som har et sted å bo.

"Du forplikter deg ikke til noe rent juridisk på dette tidspunktet, men sender et tydelig signal om hjelpevilje. De som registrerer seg på tilfluktshjem.no vil bli overlevert til Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS). De vil ta dette med til hver enkelt kommune som igjen vil ta direkte kontakt med deg dersom det blir aktuelt.

Innsamlede data vil ikke bli publisert i noen annen form, men vi forbeholder oss retten til å publisere anonymiserte data samt utledet statistikk i egnede media. Du vil også kunne bli kontaktet av avisen Vårt Land med forespørsel om intervju. Dette er det lov å takke nei til."

Fram til 2019 viser prognoser fra Inkluderings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) at det skal bosettes 50.000 flyktninger i Norge.  Slik jeg oppfatter informasjonen gjelder denne kartleggingen ment til eventuell benyttelse for de som har fått avklart sin status og har lovlig opphold, men ikke sted å bo.

Nå har jo Nils Krister Larsen her på vd vist oss hva kommunen svarer på slike private engasjement

Her er det økonomi på kommunal og statlig plan som sammen skal driftes.  Trolig finner kommunene det mest praktisk driftsmessig å stå for hver enkelt bosetting og sånn sett kan det være interessant å få en oversikt over hvem som kan tenke seg å selge.  Forutsetningen er da at du bor et steinkast unna de kontor som skal ivareta den videre kontakt og oppfølging med den bosatte.  Boligen må ligge tett ved et buss-stopp eller annen offentlig transport og likeså butikksentra.

Nå er det registrert ca. 1500 husvær av ulik type land og strand rundt.  Utvilsomt et stort engasjement, men .. for en som har drevet med godkjenning av både tiltak og bosted så virker dette mer som behov for å bidra med et eller annet enn at det er gjennomtenkt til faktisk bruk.  Nå er imidlertid dette kun å betrakte som en uforpliktende respons, så hvis kommunene er interessert så vil nok de utvalgte bli satt inn i hvilken konkret kontekst de da skal velge om de vil bidra i.

Land og strand rundt er det mange som har erfaringer med utleie, men ikke til denne varianten.  Skal dette bli virkelighet, så må kommunen sørge for kurs og veiledning - det må bygges opp en viss profesjonalitet for dette kan ikke baseres ene og alene på hjerterefleksen i nuet - de fleste utleie har generelt sine utfordringer.

Så langt er det ihvertfall i Bergen basert på at de som bor skal flytte inn i noe de står for selv og eier med de midler som tilfaller de fra det offentlige til de eventuelt kommer i selvgående gjenge - hvis mulig.  Det å ta inn noen for en mellomperiode på veien mot selvstendighet er trolig ikke den beste perioden å være husvert, men folk er forskjellige - dette kan være noe for noen - andre ikke og den/de som skal gi grønt lys må ligge i ansvar hos helse/kommune er min tanke.

Sett ut fra et innvandringspoltisk perspektiv er kanskje ikke dette en dum tanke.  Her kan nok noen oppleve å få en hverdag som gir mening på en annen måte enn tidligere - andre et problem av dimensjoner.  Hvor mye hverdag som deles blir sikkert og tenkt og vurdert ymse, men ideelt så ville jo det ha vært et skritt videre inn i det norske samfunn.

Igår hørte jeg om at Vestre Toten bibliotek hadde begynt nytt utleie - en innvandrer kan leies gjentatte ganger a 2 timer.  Litt underlig kontekst, men tanken der er også god.

Selv om tankene er gode - er dette hakket vel naivt?  Hvor bør grensen gå mellom privat, organisasjons-, kommunalt og statlig engasjement gå?

Legger inn en live link som kun gjelder i nuet - til migrantstoppen som er innført i den ungarske grensebyen Roszke . vi kan vel være enige om at det er familiene som kan se ut til å ha et potensiale til private innblanding?  Det ser vi og pressen fort finner ut - disse enslige mennene sier med kroppsspråket og munn at de ikke ønsker å bli fotografert, men barn i bildet er det som gir medynk, omsorg og omtanke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt