Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Etter ord-
flommen

Det er dagen etter. Valgskredet har tatt ulike retninger rundt om i Norge. Hvem har allerede begynt å løpe 
fra løftene?

Publisert: 15. sep 2015

Løftene kan ikke svikte, nei de står evig fast, het det i en salme jeg ble godt kjent med på bedehuset i oppveksten.

Evighetsperspektivet gjelder nok ikke for politiske lovnader. Nå har lokalpolitikerne fire år på seg til å forsøke å holde det de forpliktet seg til.

Enkelte vil kanskje prøve å komme seg unna med utsagn av typen «det må vel være den som gir et løfte, som best kan definere hvordan det skal forstås».

Hestehandel. Allerede før denne avisen havnet i postkassen din, har forhandlingene begynt mange steder rundt i Norge. Hestehandel, kamelsluking og dumping av valgflesk vil følge i dagene som kommer.

Men hvor mye av det som ble solgt inn i valgkampen kommer egentlig politikerne til å selge ut i tiden som kommer? Den ideelle organisasjonen «Holder de ord» har analysert alle tilgjengelige data fra rikspolitikken og tallfestet ordholderiet.

«Faktisk er vi blitt over­-
rasket over hvor mange løfter ­politikerne holder, i alle fall sammenlignet med hvor få velgerne tror de holder», sier styreleder Tiina Rouhonen til bladet Kapital.

Frp best. Ruohonen leder gruppen av samfunnsvitere, økonomer og IT-folk som holder regnskap på forholdet mellom ord og handling i politikken. 104 ulike valgløfter er holdt opp mot til sammen 3.823 avstemminger i forrige Stortingssesjon, da de rødgrønne regjerte. Frp holdt flest av løftene sine i den perioden, mens Høyre og KrF inngikk flest kompromisser.
Bladet Kapital gir en grundig gjennomgang av Holder de ords arbeid. Bladet presenterer også valgløfter som ble brutt. Et par eksempler:

• AP, Høyre, Sp og SV lovet å innføre en time fysisk aktivitet daglig i skolen. Det skjedde ikke.

• Høyre ville fjerne NRK-lisensen.­ Det har ikke skjedd.

Forskjellen på disse løftene er at det var flertall i Stortinget for det første, men ikke for det andre.­ Mange løfter i en valgkamp er mål partiene vil kjempe­ for å nå, men som de er avhengige av­ ­andre for å realisere. Det kan være lettere å stemme i pakt med løftene sine i opposisjon enn i ­posisjon, men sjansen for å oppnå reell endring – om enn ­beskjeden – er mindre.

Et snakkende esel. Jo mindre sjanse det er for at man havner i posisjon, jo mer kan man love. Den republikanske storkjeften Donald Trump uttalte nylig følgende om de fire amerikanerne som sitter fanget i Iran:

«Hvis jeg blir valgt til president, så garanterer jeg at de fire er tilbake – til og med før jeg blir svoren inn».

Dette minner meg om den persiske anekdoten om helten Nasruddin og det snakkende eselet:
Nollah Nasruddin er arrestert for å ha stjålet et esel. Han blir ført fram for den nådeløse kongen for å dømmes for sin forbrytelse. Kongen dømmer ham til døden.

I det øyeblikk han skal føres til skafottet, sier Nasruddin til kongen:

«Eselet er i virkeligheten min bror, en trollmann har gitt ham dette utseendet, men hvis jeg får ta meg av ham ett år, vil jeg lære ham å snakke like godt som De og jeg».

Monarken blir nysgjerrig og får den dømte til å gjenta sitt løfte, før han erklærer:
«Ja vel. Men hvis eselet ikke snakker om nøyaktig ett år, blir du henrettet».

Da Nasruddin kommer ut av retten, roper hans hustru:
«Hvordan kan du love noe slikt? Du vet jo godt at dette ­eselet ikke kommer til å snakke».
«Naturligvis vet jeg det», 
svarer Nasruddin. «Men i løpet av ett år kan kongen dø, eselet kan dø, eller jeg selv kan dø».

Synkende andel. Jeg innrømmer å ha fått assosiasjoner til Nasruddins fiffige strategi mange ganger under valgkampen som nettopp er unnagjort. Pensjonistpartiet har i avisannonser skrevet at «et løfte gitt = et løfte holdt», men det eneste i annonsen som vagt kunne minne om et løfte, er spørsmålet «er du lei av et beskjedent trygdeoppgjør?»

Få pensjonister har stemt Pensjonistpartiet. Og få nordmenn er medlemmer i de andre partiene også. Fra 1980 til 2007 sank ­andelen av befolkningen som var medlemmer i et parti fra 16 til 7 prosent. Av disse er bare tre prosent politisk aktive.

Disse få legger premissene for hva vi andre har stemt på. Nå er det enda færre som skal stemme for oss i fire år.

Følg med!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere