Verdidebatt

Global gjeldskrise truer – hva gjør Norge?

Tyngende gjeldsbyrder fører til at mange land ikke kan oppfylle befolkningens mest grunnleggende behov, som tilgang til utdanning og helsetjenester.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette innlegget er skrevet av Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og SLUG - Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk

Hellas, Mosambik, Sudan, Ukraina, Irland og Gambia har en ting til felles: De er alle rammet av gjeldskriser.

Nå har FN lagt fram et forslag til hvordan dette kan håndteres, men Norge har så langt vært lunkne til forslaget. Vil ikke den norske regjeringen være med på å forhindre at millioner av mennesker rammes av gjeldskrise og fattigdom?

En tredjedel av verdens land står i fare for å havne i gjeldskrise. Den globale gjelden øker og den er større enn antatt, viser en ny rapport fra organisasjonen Jubilee UK. Hele 24 land er allerede i gjeldskrise og 71 nye land er i risikosonen. Utlån til sårbare utviklingsland øker mest. Det er på høy tid å gjøre noe med det!

Regjeringen må støtte FN-forslag om gjeldshåndteringsmekanisme

I dag må land i gjeldskrise forsøke å forhandle med sine kreditorer i en situasjon der maktbalansen er svært ulik, og hvor det ikke finnes noen uavhengig instans som kan sikre en varig og rettferdig løsning på krisen. Utfallet har ofte blitt lavere gjeldsslette enn det som er nødvendig, og at det har tatt lang tid å komme ut av krisen. Dette innebærer store sosiale og økonomiske konsekvenser for landet og rammer befolkningen hardt. For å forhindre og håndtere gjeldskriser må vi gjøre noe med det skjeve maktforholdet. Vi må i tillegg skape insentiver for ansvarlig utlån i fremtiden, slik at både utlåner og låntaker opptrer ansvarlig. Norge kan 10. september stemme ja til ni prinsipper som kan bidra til en løsning. Internasjonale spillereglene må på plass og FN er stedet vi sammen kan skape disse.

Regjeringen stemte blankt

Norge har de siste årene finansiert et arbeid i FN om en ny internasjonal mekanisme for håndtering av gjeld. Til tross for dette var Norge ett av 41 land som stemte blankt da FNs generalforsamling behandlet spørsmålet om en slik mekanisme i fjor høst. I løpet av 2015 har en gruppe i FN utarbeidetni grunnleggende prinsipper for gjeldshåndtering. Disse prinsippene skal være fundamentet for den nye mekanismen som skal håndtere gjeldskriser. Norge har alltid vært et foregangsland på internasjonale gjeldsspørsmål og har pushet andre land til å ta små steg i riktig retning. Nå er det Norge som trenger et push!

Viktig verktøy mot fattigdom

Norge kan ikke stå på sidelinjen i denne kampen. Det er de menneskelige konsekvensene alt for store for. Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og SLUG – Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk oppfordrer regjeringen til å spille en aktiv rolle og stemme ja 10. september. Tyngende gjeldsbyrder fører til at mange land ikke kan oppfylle befolkningens mest grunnleggende behov, som tilgang til utdanning og helsetjenester. "Gjennom målrettet samarbeid og ambisiøse mål er det mulig å utrydde ekstrem fattigdom" sier utenriksminister Børge Brende om de nye bærekraftsmålene. Vi er helt enig! Bedre måter å håndtere gjeldskriser på vil øke sjansen for å oppnå bærekraftsmålene. Regjeringen må nå vise at de tar dette på alvor og stemme ja 10. september.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt