Kristian Kahrs

109

Biskop Helgas krigsiver

Publisert: 24. aug 2015

Da preses i Den norske kirke (Dnk), Helga Haugland Byfuglien åpnet Olavsfestdagene i år, snakket hun om behovet for å hjelpe flyktninger i skrøpelige farkoster i Middelhavet. Hun nevnte imidlertid ikke at hun er medansvarlig for lidelsene fordi hun på vegne av alle medlemmer i Dnk gav sin støtte til at Norge gikk til krig mot Libya i 2011.


Faksimile fra Adresseavisen 24. august 2015.

Biskopen har hatt en mulighet til å be om tilgivelse for sin krigsiver, men hun beklager intet. Haugland Byfugliens valg er å støtte den norske staten i en krig som var en direkte hjelp til islamister og menneskesmuglere.

I sitt svar til meg skjuler hun seg bak et svakt FN mandat. Når vår øverserste biskop gir sin støtte til en krig som skapte et helvete for våre kristne brødre og søstre, er hun intet annet enn et servilt redskap for statsmakten.

På veg inn i Borggården fikk jeg et bibelvers fra Salmene 19, 13-14 på Bibelselskapets stand:

Hvem kjenner sine egne feiltrinn?
Frikjenn meg for dem jeg ikke vet om.
Spar din tjener for hovmod,
la det ikke få meg i sin makt!

Jeg er i alle fall veldig klar over min egen utilstrekkelighet og mine egne feiltrinn. Det førte til at jeg som tidligere NATO offiser i Kosovo ba det serbiske folk om tilgivelse for at vi ikke var i stand til å beskytte Kosovos minoriteter. Hver dag resten av livet vil jeg også be om tilgivelse for min naivitet og tro på at vi i Vesten har fasitløsningene på demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Adresseavisens lesere kan lese mer om dette på min nettside SorrySerbia.com.

Spørsmålet til vår øverste biskop er om hun har tilstrekkelig etisk refleksjon. Haugland Byfuglien har fått tilgang på meget god dokumentasjon som jeg har fremlagt i min artikkel «Preses beklager ikke kirkens støtte til Norges krig mot Libya», men biskopen synes mer interessert i å gi inntrykk av at hun er flyktningenes beste venn.

Som informasjonsleder for Demokratene i Norge, vil jeg jobbe hardt frem mot 2017 for å skape et slagkraftig, nasjonalkonservativt alternativ som tør å stille de gode spørsmålene til disse selvutnevnte godhetens apostler fra kirken, media og politikken. De trenger motstand når de argumenterer for lettvinte krigsløsninger og multikulturalisme som et svar på alle verdens problemer.

Er det for mye å forvente at en kirkens tjener og øverste leder i Dnk skal be om tilgivelse?

Kristian Kahrs
Informasjonsleder for Demokratene i Norge

Innlegget ble publisert, uten bibelvers, i Adresseavisen 24. august, 2015.

1 liker  
Kommentar #1

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Du er heldig

Publisert rundt 6 år siden

Du er heldig, Kristian Kahrs,  som er spart for hovmod.

Du er også veldig heldig som er klar over din egen utilstrekkelighet og dine feiltrinn. Det har du grunn til å takke for. Resten av livet vil du be om tilgivelse for din naivitet. Det forteller du selv. Og det er bra. Det er det ganske få som gjør, men det er selvsagt fordi de ikke har samme selvinnsikt som du har. Tenk om flere kunne gjort som deg.

Og du er heldig som ikke behøver å be om tilgivelse for noen krigsiver. Du er ikke på noen måte krigersk innstilt. Du har også fått den store evne at du kan bedømme biskopers evne til etisk refleksjon. Og du vet når det er ditt ansvar å minne dem om å be om tilgivelse.

Du er virkelig heldig som har fått en slik oppgave. Det er også et stort ansvar. Men det har du heldigvis forstått. 

Kommentar #2

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Min egen krigsiver

Publisert rundt 6 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Og du er heldig som ikke behøver å be om tilgivelse for noen krigsiver.

Joda, Løkke, jeg vil bruke resten av livet mitt til å be om tilgivelse for min egen krigsiver. Før jeg reiste ned til Kosovo som offiser i 2000, hadde jeg et ukritisk forhold til bruk av militærmakt.

Å bli innkalt til repetisjonsøvelse er ikke alltid noe man ser frem til, men da jeg ble innkalt til NATO øvelsen Battle Griffin i februar og mars 1999, tok jeg det med godt humør. Planen at jeg skulle være en bombekastermann, selv om jeg aldri hadde tatt i en bombekaster tidligere. Heldigvis er det mange med hodet på rett sted i Forsvaret som hadde sett på CVen min, og personelloffiser Asgeir Isdahl rekrutterte meg til å bli presseoffiser på grunn av at jeg jobbet som frilanser for nyhetsbyrået Associated Press (AP). Dermed jobbet jeg knallhardt med å produsere en internavis for øvelsen, og Isdahl oppfordret meg til å søke om tjeneste i internasjonale operasjoner.

Natt til 25. mars 1999 husker jeg ennå godt. Siden jeg ikke hadde noen internasjonale nyhetskanaler som CNN og BBC hjemme, satt jeg på APs kontor i Holbergsgate 1 i Oslo nesten hypnotisert av den TV-overførte krigen. Mens jeg satt der, sendte jeg de offisielle norske reaksjonene på krigen til APs London-desk, og jeg følte en underlig fascinasjon over at vi gikk til krig. På dette tidspunktet stilte jeg ikke de nødvendige kritiske spørsmålene om grunnene til at vi gikk til krig mot Jugoslavia, og for en nyhetsnarkoman som meg var det bare spennende. Da APs dyktige Norges-korrespondent Doug Mellgren kom på kontoret dagen etter, hadde han merket seg mine bidrag til APs nyhetsdekning i løpet av natten.

- Det er krig. Jeg måtte følge med, sa jeg til han.

Norge sendte fire presseoffiserer til KFORs internasjonale hovedkvarter i Pristina i august 1999, men jeg var ikke med på dette. Likevel ble jeg innkalt til et intervju senere på høsten på Forsvarets Overkommando hvor de mente jeg ville bli en god talsmann for KFOR fordi jeg behersket engelsk. Dermed møtte jeg opp på Sessvollmoen leir like etter nyttår 2000, og på et par dager var Korporal Kahrs forvandlet til Major Kahrs.

___

Ellers lar jeg spydighetene i din kommentar ligge. Ja, det er min oppgave å advare alle de som tror krig er en god løsning for krig. Men Løkke, ut fra det jeg har lest i den korte tiden du har vært på VD, representerer du en type kirke jeg vil kjempe mot med hver fiber. Slike som deg vil bety undergangen for Dnk.

1 liker  
Kommentar #3

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Iver i krig og fred

Publisert rundt 6 år siden

Kjære Kristian Kahrs!

Jeg får faktisk litt godhet for deg (og dette er ingen spydighet). Det er kjempeflott at du er kritisk til din egen fortid som krigsforherliger. Det er flott at du nå mener at krig ikke er en god løsning på problemene landene imellom. 

Da jeg helt bevisst valgte å møte deg med litt sarkasme (du bruker det mer folkelige uttrykket spydigheter), så var det fordi du er så hard mot en av våre gode biskoper. Du gjør henne medansvarlig for norsk utenrikspolitikk. Og du gjør det med svært nedsettende karakteristikker. Jeg hadde valget mellom å riste deg litt (jeg er gammel nok til å være din far) eller å møte deg med ironi (eller sarkasme). Den tredje muligheten var selvsagt å ikke si noe i det hele tatt. Men noen må si i fra mot slike ufine angrep. Jeg så det som min oppgave denne gang. 

Og du tålte å bli irettesatt! Det satte jeg pris på. Men om det hjelper, det vil jo vise seg. 

Ellers er sikkert både du og jeg glad for at kirkens fremtid verken er avhengig av major Kahrs eller av pensjonist Løkke. Kirken vil leve godt videre, både uavhengig av oss, men samtidig med oss!

Kommentar #4

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Krig framfor borgerkrig !

Publisert rundt 6 år siden

Millioner av mennesker strømmer nå innover Europa.  Et Europa som for de fleste ikke har annet å tilby enn  livsopphold.   Trygdeytelsene må delvis tas fra fra dem som før er avhengige av støtte og fra hardere skattlegging av folk som produserer et overskudd. Dette vil det bli opptøyer av, før eller siden. Helst før er jeg redd.  En ser også for seg tilstandene i Tyskland når titusener av kosovoalbanere  skal sendes hjem, mens syrerne får bli i allefall i tre år. 

Den eneste løsning er frigjøring av Syria, eller deler av landet og sende flyktningene hjem. Der venter bygging av husvære, og dyrking av jord.  Noe de må få all mulig hjelp til av oss - Europa og USA. (Hvis sistnevnte kunne holde seg unna Ukraina og heller samarbeide med Russland)  En operasjon som vil redde Europa fra kaos, død og fordervelse. For trenden vi ser nå, det er bare begynnelsen.

Og Norge - vi har mye penger å bidra med, foruten teknologi og soldater.  Noen partier er jo villige til å bruke over 30 milliarder på 8000 mennesker.

1 liker  
Kommentar #5

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Les Steigans blogg !

Publisert rundt 6 år siden

Les Pål Steigans blogg og se noen godt underbygde argumenter som vil få deg til å tenke !    Les Steigans blogg - en mann jeg vel aldri hadde trodd jeg skulle hverken beundre eller respektere.

Utdrag:
Hjelp syrerne der de er – stopp krigen!

Det finnes bare én løsning på denne humanitære katastrofen, og det er å stoppe krigen. Norske politikere forlanger å bli sett på som humanitære glansbilder fordi de vil ta inne en håndfull syriske flyktninger over to år (så de har tydeligvis tenkt at denne krigen skal fortsette?). Men ingen av dem, ikke en eneste av disse humanistene har stilt noe krav om at krigen må stoppe. Da blir humanismen deres det reneste hykleri.

1 liker  
Kommentar #6

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Kirken vil leve godt videre, både uavhengig av oss, men samtidig med oss!

Og kirken må holde seg langt unna politikken. For den er råtten, ja råtten.

1 liker  
Kommentar #7

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

I går - et intervju med ei syrisk kvinne i Beirut  - Flyktning med tre barn, guttene solgte tyggegummi på gata for å  forsørge familien. "Vi hadde det bra i Syria, vi hadde det vi trengte" Sa hun. Mange reportasjer vinkler det meste annerledes: - "Syriske regjeringssoldater legger boligkvarterer i grus, kvinner og barn dras døde og levende ut av ruinene."

Sannheten, den hele sannheten den kjenner jeg ikke. Trolig var ikke Syria noe Paradis for lesbiske som Sara Azmeh Rasmussen, ei heller for ultrahellige islamister.  Men for den jevne kvine og mann var staten trolig langt mere normal enn den forfatning som  islamistene og IS skapte, med god hjelp av vestlige media og vestlig militær assistanse.  Nå må vi snart betale for varen.  Er vi villige til å innse galskapen ? Og rette opp feila fra i går ?

1 liker  
Kommentar #8

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
Er vi villige til å innse galskapen ? Og rette opp feila fra i går ?

Spør Obama som ville bombe Syria og President Assad tilbake til steinalderen. Ja amerikanerne har rotet det til denne gangen også.

1 liker  
Kommentar #9

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Javel?

Publisert rundt 6 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
Les Pål Steigans blogg og se noen godt underbygde argumenter som vil få deg til å tenke ! Les Steigans blogg - en mann jeg vel aldri hadde trodd jeg skulle hverken beundre eller respektere

Gamle marxist-leninister blir som nye...

Kommentar #10

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Nødvendige ord mot biskopen

Publisert rundt 6 år siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Og du tålte å bli irettesatt! Det satte jeg pris på. Men om det hjelper, det vil jo vise seg.

Løkke, jeg skal være ydmyk nok til å godta irettesettelser når jeg har gjort feil. Det er en egenskap vi sjelden ser blant politikere, men jeg ønsker å være en slik politiker.

Jeg utvekslet noen ord med Helga Haugland Byfuglien på åpningen av Olavsfesttagene. Hun var ikke villig til å snakke om sin støtte til krigen i det hele tatt. Ja, på vegne av Dnk må hun ta ansvar for krigen fordi hun har gitt den moralsk legitimitet på vegne av hele Dnk, ikke bare seg selv.

Så da må jeg spørre deg, Løkke. Du har brukt dine to innlegg her på VD med å være en aktivist for homolobbyen. Synes du virkelig det er den viktigste saken i kirken? Jeg vil hevde at det er mye viktigere å forkynne evangeliet om en korsfestet og oppstanden Jesus Kristus som døde for våre synder, lever i dag og ønsker å være relevant i våre liv. Er du enig?

Og du mener jeg bruker for sterke ord, men jeg har ikke noe annet valg enn å bruke de sterke ordene jeg har brukt mot preses. Uten at hun hadde forutsetninger for å forstå konsekvensen av sine ord, gikk hun ut og støttet en katastrofal krig. La meg spørre deg direkte Løkke: mener du dette er noe ledere i Dnk burde beskjeftige seg med i stedet for å forkynne evangeliet?

1 liker  
Kommentar #11

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Gult kort.

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Gamle marxist-leninister blir som nye...

1 liker  
Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Takk - men nei, takk

Publisert rundt 6 år siden
Mons Henrik Slagsvold. Gå til den siterte teksten.
Her er en dame som har noe å lære deg Johannessen! Lykke til.

Ingen av dem kommer dessverre særlig høyt opp på "læremester"-listen min.  Slik er det, Slagsvold - uansett hvor energisk du vifter med det gule kortet ditt.

Kommentar #13

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Forkynne evangeliet

Publisert rundt 6 år siden

Til Kahrs #10

Jeg slutter meg ikke til overskriften i kommentaren din (#10), men jeg synes du formulerer det veldig fint, det som er det viktigste i kirken, nemlig å forkynne evangeliet om Jesus Kristus, hans liv, død og oppstandelse, og hvilken relevans dette har for våre liv. Dette er helt klart det viktigste. Så kan vi legge til diakoni, undervisning, misjon etc. 

Den ene saken som har fått mest fokus ved dette valget, nemlig vigsel av likekjønnede, er en aktuell sak akkurat nå. Jeg er ikke glad for at denne alene har fått så mye fokus, for det er mange andre saker som blir viktige for menighetsrådene, bispedømmerådene, kirkerådet og kirkemøtet i kommende periode. (Det kommer helt sikkert innlegg fra meg senere som ikke handler om kirkevalget.)

Jeg mener som deg at prestenes og biskopenes hovedoppgave er å være tjenere for evangeliet. Som en del av dette hører det også å veilede i etiske spørsmål. Da kan man stundom også sneie innom politiske saker. Jeg er ikke alltid enig med alle biskopene, det er for øvrig underordnet, men jeg synes de gjør jobben bra. 

Kommentar #14

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Fra reservemoderatoren

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Ingen av dem kommer dessverre særlig høyt opp på "læremester"-listen min. Slik er det, Slagsvold - uansett hvor energisk du vifter med det gule kortet ditt.

Dette var da en interessant uttalelse fra Johannessen, VDs fremste, selvutnevnte reservemoderator som alt for ofte moraliserer og prøver på Johannes Morkens vegne å bestemme hva som skal publiseres på Verdidebatt....

1 liker  
Kommentar #15

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Oss reservemoderatorer imellom

Publisert rundt 6 år siden

Det er godt vi har en stemme som Oddbjørn Johannessens! Det er ikke nødvendigvis slik at jeg alltid er enig med ham, men jeg liker som oftest hans kjappe kommentarer. Han er en røst som vi trenger her på forumet! Han har veldig mye å fare med. Takk til deg, Oddbjørn! 

Kommentar #16

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

 Av og til begår jeg den synd å msunne de av aktørene som er så tunge at bare kommentaren : "Dette er jeg enig i" er et viktig bidrag til debatten.

Hva dette inlegget angår, så synes jeg at overskriften er i tøffeste laget.  Jeg kjenner ikke biskopens uttalelser, men hun var ikke alene, og det at  noe er godt ment, teller mye.   Her kan en virkelig snakke om de gode forsetter og vegen til helvete.  Det helvete vi må frigjøre folket fra så flyktningene kan vende hjem.  De som tror at dette vil løse seg selv, bør komme på banen med kommentarerer eller helst godt begrunnede innlegg.

1 liker  
Kommentar #17

Dag Løkke

10 innlegg  2331 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Til Olav Nisi

Når noen av oss uttrykker enighet med andre, så er det ikke fordi vi mener at det er et vektig argument i seg selv. Selvfølgelig er det ikke det. Det kan vel finnes andre gode grunner også, ikke sant?  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere