Verdidebatt

Israel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skrev først om frelsen og hva vi er frelst fra. Nå ønsker jeg å skrive om hvordan Bibelens Gud ønsker at en som kaller seg kristen, skal fungere i forhold til Israel. Når det finnes ett sånt vanvittig kjør mot det eneste demokratiet i Midtøsten, så må man sette seg ned og lese Guds Ord, og ikke VG, Dagblad, NRK, Aftenposten, med flere. Det vil bare forvirre å lese hva denne verdens talsmenn sier. For det som utspenner seg rett foran våre øyne, kunne bibelen fortelle oss flere tusen år tilbake.

I mai 1982, så var jeg en gutt på 13 år, og ikke kristen, ikke opptatt av politikk eller vet noe om Midtøsten problematikken. Jeg er ikke interessert i nyheter generelt. Så titter jeg tilfeldig på TV, og ser en Israelsk tanks dytter bort en FN tanks/beltebil som forsøker å hindre Israelske soldater å komme frem. Da skjer det noe som brenner seg fast i hukommelsen. Jeg merker ett sinne gløde opp i mitt hjerte, og får avsky mot Israelerne. Uten at jeg vet noe som helst over konflikten. Jeg ble overrasket. Det tar meg mange år i ettertid, for å forstå hva som skjedde.

Men det finnes en som kan forklare den følelsen som steg opp i meg. Han heter Sakarja, og levde for rundt 2500 år siden. Han forteller om en situasjon som aldri har blitt oppfylt i historien. Og dette sier Sakarja:

"Se, jeg gjør Jerusalem til en tumleskål for alle folkene rundt omkring; også over Juda skal det gå ut når Jerusalem blir kringsatt.  Og det skal skje på den dag at jeg vil gjøre Jerusalem til en sten å løfte på for alle folkene; alle som løfter på den, skal såre seg selv. Ja, alle jordens hedningefolk skal samle seg mot det. " Sakarja 12:2-3.

Tumleskål kan også bety beruset av vin. Og dette oppstår når man vil skade og ødelegge innbyggerne i Jerusalem. Men før det skjer, så må det jo oppstå ett fiendeskap som berører såpass store mengder mennesker i alle verdens nasjoner, at (omtrent) alle blir revet med i beruselsen, og lar seg rive med i å gå til krig mot de som da bor i Jerusalem og stedene rundt. Og vi ser tendensen gror og øker ettersom verden mer og mer blir urolig.

På 30 tallet så vi en lignende beruselse. Da var det Adolf Hitler og nazistene som tok grep og forførte tyskerne. Så selv oppriktige tyskere med jøder som naboer (og historisk sett så er jødene dyktige til å integrere seg) reiste seg opp mot sine jødiske naboer. Og ikke bare spredte denne følelsen seg i Tyskland, nei den spredte seg til landene rundt, selv de landene som vi anså som gode demokratiske land, som vårt eget. Det var en tumleskål, en beruselse. Men neppe oppfyllelsen av Sakarjas profeti. Men i Hesekiel 37, står det om resultatet av den tidens beruselse av jødehatet:

" Så sa han til meg: Menneske, disse knoklene er hele Israels folk. Hør hva de sier: «Våre knokler er tørket inn, vårt håp er knust. Det er ute med oss!»  Tal derfor profetord og si til dem: Så sier Herren Gud: Se, mitt folk, jeg åpner gravene deres og lar dere stige opp av grav. Så fører jeg dere til Israels land.  Mitt folk, dere skal kjenne at jeg er Herren når jeg åpner gravene deres og lar dere stige opp av grav!  Jeg gir dere min ånd så dere blir levende, og lar dere finne hvile i deres eget land. Da skal dere kjenne at jeg, Herren, har talt og satt det i verk, sier Herren." Hesekiel 37 Les gjerne hele profetordet i Hes. 37:1-11.

Bokstavelig talt, Gud førte sitt folk ut av gravene, fra Hitlers dødskammere og leire, mot sitt eget land. Og en annen profeti gikk i oppfyllelse. Les hele den utrolige fortellingen om det nøyaktige årstallet i 1948 nedfelt i Bibelen, hvor Israel fikk tilbake sitt land:

Så når Paulus sier:

"Jeg spør så: Har Gud forkastet sitt folk? Slett ikke! For også jeg er israelitt, av Abrahams ætt og Benjamins stamme.  Gud har ikke forkastet sitt folk, det folket han hadde vedkjent seg." Romerne 11:1-2.

Men vi er i den nye pakt og den gamle pakten eksisterer ikke. Vel, i bruksanvisningen for kristne, dvs. Bibelen står det noe annet. Vi kan lese hva Gud sier i Jeremia:

"Så sier Herren, han som satte solen til å lyse om dagen og bestemte månen og stjernene til å lyse om natten, han som rører opp havet så bølgene drønner, Herren over hærskarene er hans navn:  Lar jeg disse ordningene vike, sier Herren, da skal også Israels ætt for alltid opphøre å være et folk for mitt ansikt." Jeremia 31:35-36.

Den dagen solen ikke lyser, og månen og stjernene slutter å lyse om natten, da skal Israels ætt opphøre å være et folk for Gud. Og det har ikke skjedd enda.

Vi må ikke glemme at pakten Israels ætt kom inn i, var ikke i utgangspunktet en frelse pakt. Det var en pakt som Gud hadde med Gudsmannen Abraham, og vi kan lese om pakten i 1 Mos. 15. Både i den gamle pakt og i den nye pakt, så må den rettferdige leve av tro, kun av tro. Selv mange kristne lever ikke i tro, og kan heller ikke vente at de kommer til himmelen etter sin død. Det står "men den rettferdige skal leve ved sin tro" Hab. 2:4 og " men uten tro er det umulig å tekkes Gud" Hebr. 11:6.

Funksjonen til Israel var å spre Guds Ord til alle nasjoner, og for at Messias skulle komme i en nasjon som var adskilt for Gud. Da de (fleste) forkastet Messias, og like før Jesus dro opp til himmelen, så spurte de jødiske disiplene Jesus "Herre! gjenreiser du på den tid riket for Israel?   Han sa til dem: Det tilkommer ikke dere å vite tider eller timer som min Fader har fastsatt av sin egen makt;" Ap.Gj. 1:6.

Dette var noe de troende tenkte på da, og det er noe de troende tenker på nå, i læren om endens tid, den tid vi er i nå. Derfor, for å virkeliggjøre sitt eget Ord, opprettet Gud nasjonen Israel i 1948. For at de igjen skulle være klar for å møte sin Messias, Jesus annet komme. Denne gangen kommer ikke Jesus på ett esel ridende inn i Jerusalem, men på en stridshest klar til å stoppe og utrydde de onde som forsøker igjen å ødelegge nasjonen Israel med dens innbyggere. Åp. 19., Sakarja 12 og 14.

Derfor er det en strid om jødene og Israel. Og dessverre, så er det mange kristne som ikke forstår at å tro på Guds Ord og ikke tvile på det, er en strid. Alt som skjer i Israel er en kamp mellom religioner, og egentlig mellom Gud og denne verdens gud. Og løgnene kan ikke bli for mange i kamphandlinger.

Ett jødisk ordtak heter "Om Gud hadde bodd i ett hus på jorden, så hadde menneskene knust vinduene" (fritt gjentatt). Ettersom Gud ikke bor her nede, så vil menneskene kvele og ødelegge de som navnet til Gud (JHVH) er knyttet til. Menneskene i verden forstår ikke den usynlige striden eller at de er en del av den. Men vi kristne burde forstå den.

Og i Åpenbaringsboken så står det også noe interessant, når da dragen forfølger kvinnen, dvs. Israelittene, så står det "Dragen ble rasende på kvinnen og dro av sted for å føre krig mot de andre i hennes ætt, mot dem som følger Guds bud og holder fast på vitnesbyrdet om Jesus" Åp. 11. Det kan tyde på at vi har slektninger som troende, nemlig jødene/israelittene. Det finnes en link mellom oss som vi burde forstå bedre. For avskyr du jøder/isralittene og deres stat Israel og støtter deres fiender, så kan det hende at du kutter av din egen rot hvor du henter næring til din frelse. Så vær forsiktig!

Konklusjon: Velsign jødene/Israel, så får du velsignelse tilbake!

Les da denne artikkelen om en utdypning av 1 Mos. 12:2-3.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt