Verdidebatt

Boikott av Israel fremmer ikke fred

Boikott av varer fra Israel innebærer en stigmatisering som i sterk grad minner om den stempling av jøder og Israel som vi kjenner igjen fra historien.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en tid hvor verdenssam­funnet velger å lette på handelsrestriksjonene mot Iran, ett av de landene i verden som systematisk bryter menneskerettighetene og over tid har 
bidratt til å styrke terroristgrupper i Midtøsten, taler sentrale personer i KFUK-KFUM for økonomisk boikott av det eneste demokratiet i hele Midtøsten.

I Vårt Land 30. juli argumen­terer generalsekretær Øystein Magelssen og utenlandssjef Fredrik Glad-Gjernes i KFUK-KFUM for det de velger å kalle «en kraftig bortvelging av varer, tjenester og investeringer som direkte eller indirekte støtter okkupasjonen av Palestina».
Når en av de største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner anbefaler bred økonomisk boikott, gir det grunn til å stille et alvorlig spørsmålstegn ved sammenhengen mellom mål og virkemidler.

«Versting». Ved å foreslå ­boikott av Israel, gjør man dette landet til en av verstingene i verden når det gjelder overholdelse av menneskerettighetene.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at Israel har klare forbedringspunkter når det gjelder håndheving av menneskerettighetene, men jeg vil gjerne understreke at sammenliknet med mange andre land i verden og nabolandene, i særdeleshet Iran, kommer Israel godt ut på de fleste feltene. Og tar man også hensyn til den konstante sikkerhetstrusselen Israel lever under, kommer landet meget godt ut.

Demokrati. La meg kort skissere noen viktige begrunnelser for denne påstanden:
• Israel har et uavhengig retts­vesen som det eneste land i Midtøsten.
• Israel er det eneste landet med et velutviklet demokratisk styre­sett og hvor det er nærmest ubegrenset ytringsfrihet.
• Israel har klare lover mot tortur.
• Israel har større frihet og ­etnisk likestilling enn noe annet land i området. Rettighetene til kvinner og homofile er mer anerkjent i Israel enn noe sted i den arabiske verden.
Israel er langt fra perfekt. Men landet har mekanismer for å styrke menneskerettighetene, funksjoner som ikke eksisterer i andre nasjoner i Midtøsten.

Øke. Så min påstand er: Ut fra et menneskerettsperspektiv burde investeringene i Israel økt dramatisk, mens investeringer i land som Iran, Saudi Arabia, Egypt, Indonesia og i de palestinske selvstyreområdene burde sunket betraktelig.

Boikottaksjon overfor Israel har totalt mistet et komparativt globalt perspektiv.

Så er vi alle smertelig klar over at det er sentrale spørsmål i ­konflikten mellom Israel og palestinerne som i dag framstår som uløst. Vi ønsker fred for det palestinske folket slik at det kan få mulighet til vekst og utvikling innenfor internasjonalt aksepterte grenser, samtidig som menneskerettighetene blir respektert, men også Israel må få oppleve fred og trygge grenser.
 
Slagside. Debatten om boikott har en sterk slagside fordi den i utgangspunktet kun foreslår tiltak som rammer den ene part, nemlig Israel. For meg vil det være en virkemiddelbruk som i stedet for å fremme fred, bidrar til å demonisere den ene parten. Palestinerne framstår i et lys som nærmest fratas et hvert ansvar for at konflikten fortsatt lever.

En boikott av varer fra Israel 
innebærer en stigmatisering av land og folk, som i sterk grad minner om den stempling av jøder og Israel som vi kjenner igjen fra historien.

Selv om man hevder at man ikke har sympati for de krefter som ønsker å utslette Israel, er det ikke til å komme vekk fra at man i denne sak har valgt kompaniskap med dem som ønsker å fjerne Israel fra kartet.
 
Mer handel. I KrF tror vi på en framtid hvor Norge heller utvik­ler mer handels-, teknologi- og forskningssamarbeid med ­Israel. Det samme ønsker vi å få til med palestinske myndigheter — avtaler som kan fremme vekst og utvikling.

Boikott bygger opp under det hatet som vi ønsker å endre. Hvis vi ønsker å bidra til å skape en ny framtid for palestinerne, er det etter vårt syn ikke veien å gå å iverksette tiltak som styrker hat og uforsonlighet til den nasjonen de skal ha som nærmeste nabo.
I stedet for å bidra til isolasjon av Israel, burde en fredsfremmende strategi være å bygge relasjoner gjennom å styrke kontakten med begge parter, og bygge relasjoner mellom dem.

Styrke. Mer samarbeid og samkvem bryter ned isolasjon. Vi trenger tiltak som kan styrke kontakten mellom Israel og Europa, inkludert Norge. Slik kan man bidra til å bygge opp viljen til å få til varige fredsløsninger. Boikott av israelske varer hemmer det fredsskapende arbeidet og bidrar til stigmatisering av Israel og jødene.

Det er svært beklagelig at de som ønsker å bidra til fred, 
velger å anbefale virkemidler som isolerer og diskriminerer den ene part.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 12.8.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt