Marianne Solli

19

Tilsetningsstoffer i tobakk

En skremmende virkelighet

Publisert: 31. jul 2015

Først vil jeg si at jeg er glad for at helsemyndighetene har forstått det dødelige alvoret ved røyking, noe det derved har blitt fokusert på i de senere årene. Mange opplever derfor at f.eks. kafebesøk får en noe hyggeligere form enn den gang det var tillatt å røyke overalt.

Jeg minnes ennå et TV-program jeg så for noen år siden, der en forholdsvis "sprek" dame i sin beste alder, stod frem og fortalte om sin tidlige røykedebut og at hun da, noen tiår etterpå, fortalte om sin anger over dette uheldige valget. Hun hadde følt seg sprek og oppgående og hadde et yrke hun trivdes med, og sykdom på grunn av røykingen var noe hun ikke hadde tenkt på. Hun hadde da langt fremskreden kols, eller var det lungekreft. Vi fikk følge henne helt til det siste.

Hun hadde et budskap til alle unge; ikke begynn å røyke. Selv hadde hun forsøkt å slutte noen ganger, men hadde ikke klart det. Hun var blittt avhengig. 

Før i tiden ble tobakksplantene dyrket og behandlet manuelt; det ble sådd frø og luket ugress og plukket insekter for hand, og etterbehandlingen foregikk også på forholdsvis trygge måter. Det bevarte naturproduktet ganske rent inntil sluttprosessen var ferdig. Selv om tobakksplanten inneholder farglige stoffer, blant annet nikotin, var den likevel atskillig tryggere enn varene som selges i dag.

Mange kan tro at røyking ikke er så farlig, for hvem har ikke hørt om 100-åringer, som har røykt hele livet uten å ha tatt skade av det? Dette blir imidlertid et bedrag, for nåtidens produksjonsmåter er langt farligere enn tidligere, for det gjelder å tjene mest mulig med minst kostnader. Maskiner brukes derfor til vanning, gjødsling, sprøyting mot bakterier, sopp, virus, insekter og ugress. Maskinene må vedlikeholdes, og flere av disse kjemikaliene havner også blant det ferdige produktet ... som tilsetningsstoffer.

Frøene er ofte genmanipuleret for å øking av avlinger og for større nikotininnhold. Andre stoffer brukes som tilsetninger, for eksempel eugenol og mentol, som bedøver halsen. Røyken kan derved trekkes lengre ned i lungene uten å skape så mye ubehag under inhalering. Kakao og lakris virker tilsynelatende harmløse, men med slik listig smakstilsetning vil også brukeren inhalere dypere enn de ville ha gjort med vonde smaker. Bronkiene og lungeblærene utvider seg og fører til mer skade.

Sukker og sjokolade forbedrer også tobakkssmaken, og unge mennesker lar seg friste.Sukker danner acetaldehyd ved forbrenning, og forskning har vist at acetaldehyd kan mutere DNA til karsinogen, som er kreftfremkallende. Disse stoffene finnes også i cannabis. Acetaldehyd forsterker virkningen av nikotinet og kan egentlig i seg selv brukes som tilsetningsstoff, men tobakksfabrikantene bruker en listigere metode, for hvem tenker på at sukker er så farlig under forbrenningsprosesen?

Det er umulig å gjengi alle farlige stoffer i tobakk, men i en alfabetisk liste jeg har foran meg, som røper tilsetningsstoffer i Tiedemanns tobakk, ser jeg 13 stoffer listet inn under A, 13 under B, 6 under C, 8 under D og så videre. Under K er der listet opp hele 23 stoffer.

Kilder: Det store bedraget. Alt tobakksindustrien ikke vil at du skal vite, forfattet av Tone Bergli Joner og Per Erik Joner

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere