Verdidebatt

Makt fra demokrati til lukkede styrerom?

Norge vil nå henge seg på bølgen med udemokratiske frihandelsavtaler.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Næringsminister Monica Mæland synes det er greit å overføre makt fra folkevalgte organer til multinasjonale selskaper.

Bilaterale investeringsavtaler (BIT) kalles dette som skal gi pengemakten rett til å stevne land for en internasjonal domstol dersom land innfører lover som kan føre til mindre inntekter for selskapet.. To eksempel på galskapen i i dette er at et fransk selskap saksøker Egypt fror å ha økt minstelønnen for folk og at Canada er saksøkt for et midlertidig forbud mot fracking.

Ministeren påpeker at selskpene ikke kan saksøke for politiske vedtak, kun for tapt fortjeneste, som om det gjør noen forskjell. Det blir jo likevel i effekt at pengemakt truer demokratisk valgte regjeringer til å gjøre som de vil. New Zealand ga nylig etter for slikt press.

Avtalen kan rett nok gjøre det tryggere å investere i utviklingsland, og således fremme handel, men kan også fremme uansvarlige investeringer ved å senke risikoen. Uansett er prisen er for stor. Altfor stor, og det er betenkelig at nåværende regjering med et pennestrøk vil avgi makt de er valgt til å forvalte for landets innbyggere.

Demokratiet står på spill nå, presset fra ekstreme islamister og fra multinasjonale selskaper hvis styrende verdi er mest mulig profitt til de som har penger å investere.

Luxemburg har skapt et skatteparadis der multinasjonale selskaper kan trikse seg bort fra å betale skatt, og med en slik avtale vår regjering og andre lands regjeringer nå vil inngå vil selskapene kunne saksøke de land som vil tvinge dem til å betale skatt.

Går det an å håpe at regjeringen snur, og viser at de er for demokrati ?

Jarle Veland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt