Verdidebatt

HRS sprer frykt og løgn

I et nylig intervju med Vårt Land vises at Human Rights Service sprer forestillinger om islam og muslimer som har paralleller til antisemittimens konspirasjonsteorier. I et nytt oppslag på HRS' sider spres både frykt og usannhet om Syria-flyktninger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er imidlertid ikke bare konspirasjonsteorier av Eurabia-typen, om enn i svak utgave, som spres fra HRS sin side. I et oppslag 10. juni kan Hege Storhaug fortelle at de som vil ta imot 10 000 flyktninger fra Syria, vil ta imot 8 000 sympatisører for Den islamske staten (IS).

Faglig tøv

Dette er det rene tøv. For hva er HRS' og Storhaugs kilde for påstanden? Jo, en "meningsmåling" på den arabiske TV-kanalien AlJazeeras hjemmeside. Dette er i realiteten ingen meningsmåling i det hele tatt. Det er en slik "trykk på en knapp for å vise hva du liker/mener"-måling. Dette har absolutt intet med seriøs meningsmåling å gjøre. Nøyaktig like lite som det ligger noe som helst representativt i at et innlegg på Verdidebatt.no får mange liker-klikk.

AlJazeera skal ha omlag 40 millioner seere i den arabiske verden. Av disse har så ca. 38 000 besvart et spørsmål om de støtter IS eller ikke. 19 % svarer nei, mens 81 % svarer ja.

Alle oppegående mennesker vet at dette ikke har noe som helst med meningsmåling å gjøre. Denne typen spørsmål og registrering av svar, inviterer til kampanjer. Her kan IS-tilhengere i hele Midtøsten ha mobilisert for nettopp å gi inntrykk av at IS har stor støtte. Men andre undersøkelser viser at sympatien er ganske beskjeden.

Uansett er HRS' tilnærming løgnaktig. For Storhaug overfører den meningsløse "meningsmålingen" på alle syrere. De som har svart på AlJazeeras spørsmål kan komme fra hele den arabiske verden. Svarene sier absolutt intet om hvor de som svarer kommer fra. De kan - for eksempel - alle være fra de områdene IS kontrollerer. Det kan således være en organisert svaraksjon. Det kan også hende 81 % ja-svarerne kommer fra Saudi-Arabia, et land med en ideologi som ligger tett opp til IS sin. Eller de 38 000 svarerne kan være jevnt fordelt blant milliarder av mennesker - eller i alle fall blant Midtøsten mer enn 350 millioner arabisktalende. Med utgangspunkt i Midtøsten er for det første det totale antallet svar meget beskjedent (ikke minst i lys av at IS kontrollerer områder med flere millioner innbyggere), og for det andre er det fullstendig urimelig - ja løgnaktig - å overføre denne den positive svarprosenten fra IS-sympatisører til alle syrere.

Ikke bare er Storhaugs faglighet og seriøsitet under null i dette tilfellet. Det handler om en systematisk spredning av fordomsfulle, farlige og stigmatiserende påstander.

Det er således god dekning for å hevde at HRS sprer frykt og usannheter. Og vi kjenner igjen mønsteret. Denne saken inngår i HRS kampanje mot islam og muslimer.

Sharia

I artikkelen gjentar også Storhaug at et flertall av muslimer ønsker sharia. Og det er riktig. For sharia er islam. Sharia er en i prinsippet altomfattende "lovgivning". Det vil si, sharia er ikke en lov. Det er en samling kilder og tolkningsprinsipper, samt presedenser etablert gjennom hele islams historie. Sharia omfatter derfor alt fra regler om bønn og faste til arv og ekteskapskontrakter. Sharia handler om foretningsrett og jihad, om personlig hygiene og statsstyret. Og noen spesifikke strafferettsbestemmelser. Kort sagt - i prinsippet alt.

Når Hege Storhaug skriver om sharia mener hun stort sett det som handler om hudud-straffer. Hudud betyr guds grenser og viser til noen få - og ganske umenneskelige - straffereaksjoner for spesifikke "forbrytelser". Det er bare noen få muslimske land som praktiserer disse straffene.

Det betyr at når muslimer flest sier at de vil ha sharia, så handler dette om først og fremst om familierett - som er den delen av sharia som faktisk praktiseres i mange land. Det skrekkscenario som males opp ved å henvise til at muslimer ønsker sharia, er således falskt. Det er rett og slett løgn, fordi Storhaug etter mange år i bransjen har blitt fortalt hva sharia handler om. Alternativet er at Storhaug og HRS forblir i en tilstand av selvforskyld uvitenhet om de faktiske forhold.

Det kan være verdt å nevne at i Israel har man sharia-domstoler, nettopp det HRS sier bombastisk nei til i Norge.

Lars Gule

PS: Jeg mener det uansett er ille at så mange som mer enn 30 000 gir uttrykk for støtte til IS på AlJazeeras nettsider. Det forteller at verden står overfor en betydelig utfordring fra en voldelig og aggressiv islamofascistisk gruppering med et visst grunnlag for mobilisering. Jeg er heller ingen tilhenger av religiøse lover. Men det er ingen grunn til å spre frykt og usannheter om islam - slik HRS gjør.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt