Jon Magne Lund

Kommentar–<br></br>redaktør <br></br>i Vårt Land
396

Blatterlig

Sepp Blatter fortsetter som FIFA-sjef. Latterlig. Tragisk.

Publisert: 29. mai 2015

Det er alltid lov å håpe, og mange gjorde det etter avsløringene og arrestasjonene som gikk forut for valget på FIFA-president. Sepp Blatter lovte sist gang han ble valgt at han nå tok fatt på sin siste periode i sjefstolen. Det løftet holdt han ikke – selv ikke etter at mange av hans nærmeste menn var tatt med buksene nede fordi lommene var fulle av penger.

Årsaken er enkel: Av de 209 landene som er representert i FIFA, er altfor mange bundet til Blatters milde gaver. Ingen har greid å påvise at Blatter selv er korrupt, men FIFA er gjennomsyret av korrupsjon. Det viser seg når fotball-VM skal arrangeres. Tildelingen av mesterskapet til Qatar vil bli stående i lang tid som det groveste eksempel på galskap og korrupsjon i idrettens historie.

Prins Ali bin al-Hussein trakk seg altså fra den andre valgomgangen etter at Blatter hadde fått et stort flertall i første avstemning. Dog fikk han ikke de nødvendige 2/3 av stemmene, men i neste omgang hadde det holdt med 51 prosent av stemmene, så det er forståelig at prinsen kastet kortene.

Avstemningen avslører at i deler av verden lever man ganske greit med korrupsjon og bestikkelser. Det gjør at folk som Blatter kan bli sittende, det gjør at arbeidere som nå jobber for å sette Qatar i stand til å arrangere fotball-VM, dør under uverdige forhold. Blatter bryr seg ikke. Deler av FIFA bryr seg, men fotballen er i ferd med å få et versting-stempel i idretten, det som sykling hadde tidligere.

Idrettspampene lever i sin egen luksusverden der bakkekontakten ble forlatt da milliardene begynte å strømme inn. Sepp Blatter skal visstnok drømme om å bli tildelt Fredsprisen – det sier mye om hans selvbilde. Dette minner oss om IOCs president José Antonio Samaranch, som bar på den samme drømmen, etter at Norge fikk vinter-OL i 1994.

Det er latterlig, men først og fremst tragisk at Sepp Blatter får fortsette som FIFA-president.


Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Plutselig er vi inne i fasen før han må velge å gå av før periodens utløp. Maktesløs som han nå kan virke, vil han ikke kunne klare å reise sitt rykte. Dette blir en svanesang av det triste slaget. 

Kommentar #2

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Fifa-afasi

Publisert rundt 6 år siden

Ja, gårsdagen (fredag 29. mai) må ha vært en festaften for den gamle mannen bak Fifa-roret.

Han tror nok fortsatt han trakk det forløsende sjansekortet "rykk fram til start", men egentlig står det svart på hvitt: "Deres hus og hoteller brenner!"

Kommentar #3

Robin Haug

127 innlegg  11014 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Jon Magne Lund. Gå til den siterte teksten.
først og fremst tragisk at Sepp Blatter får fortsette som FIFA-president.

Meget. 

Men så. Dette handler selvsagt ikke om denne ene personen. Blatter. Det handler om hele den kulturen som omgir Blatter, og som tydeligvis går god for denne faenskapen. Problemet er dermed meget omfattende. Det er hele kulturen der som er pill råtten. Jeg tror ikke de som arbeider der selv kan endre på dette; hjelpen må komme utenfra. 

Man bør legge ned hele organisasjonen. Og starte fra scratch igjen, med nye krefter. Samt bygget på erfaringer som kan gjøre det lettere å forvanske slik ukultur som FIFA idag er.

Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Robin Haug. Gå til den siterte teksten.
Man bør legge ned hele organisasjonen. Og starte fra scratch igjen, med nye krefter. Samt bygget på erfaringer som kan gjøre det lettere å forvanske slik ukultur som FIFA idag er.

Nja, det er kanskje ikke nødvendig å rive alt ned, men det kan være en løsning å ta utgangspunkt i UEFA og de som støttet dem, og så bygge opp en ny fotballunion for de som ønsker å delta der. Denne må være basert på et annet regelverk enn dagens slik at korrupsjon kan unngåes. Hvis ikke er man like langt. Fotballen må tilbake til idealismens tid igjen. Latterlig for noen, men likevel sant. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere