Verdidebatt

Fri og uavhengig presse?

Hva er grunnen til at norske media knapt nok omtalte John Kerrys nylig besøk i Russland og samtaler med president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skal gjøre det kort og enkelt og kun stille et lite spørsmål: Hvor fri og uavhengig er nå norsk presse?

13. mai var USAs utenriksminister i Russland og hadde samtaler med president Vladimir Putin utenriksminister Sergej Lavrov. Utenom de politiske samtalene markerte også Kerry med blomsternedleggelse, 70 år siden seieren over Nazi-Tyskland. Dette mens de vestlige USA-allierte landene hadde fått forbud mot å dra til Russland for å delta i en felles markering.

Selve besøket og betydningen av dette kan nok diskuteres og analyseres, uten at jeg denne gang skal gå inn på en slik analyse. Det som dog er interessant er at dette kan markere det første tegnet til et skifte i amerikansk politikk og det også kan indikere en viss splittelse innad i det amerikanske synet på hvilken politikk som er riktig i forhold til Russland.

Det som jeg dog skal ta opp denne gang er imidlertid spørsmålet: Hvorfor var norsk presse så samstemte i sin taushet omkring dette besøket?

I rettferdighetens navn skal jeg si at Bergens Tidende hadde en lederartikkel omkring dette og i Dagbladet skrev Morten Strand en kommentar, men ellers så fant jeg bare korte nyhetsbulletiner.

Interesserer det ikke norske media at John Kerry uttrykte muligheten for opphevelse av sanksjonene dersom Russland overholder Minsk 2- avtalen, dette uten å nevne tilbaketrekking fra Krim?

Hva er det som gjør norske media så samstemte i å ikke omtale dette møtet, som i amerikansk presse er blitt kalt en diplomatisk seier for Vladimir Putin og Russland? Eller kanskje skyldes tausheten nettopp dette, at møtet blir betegnet som en seier for Putin?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt