Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Gudfaren

Når selvtilliten er på bristepunktet, hender det at selvbildet løper løpsk. Da er det fort gjort å sammenligne seg selv med Gud, eller med hans stedfortredere.

Publisert: 26. mai 2015
Joseph «Sepp» Blatter vil kommende helg bli valgt til sin fjerde periode som president i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Som vanlig har motkandidatene – drevne og populære fotballnavn som Luis Figo og David Ginola – funnet det best å trekke seg i tur og orden.
Nå gjenstår bare den jordanske prinsen Ali bin Al-Hussein, en perfekt motstander for Blatter: Han har ingen sjanse til å bli valgt, men skaper en illusjon om et demokratisk valg.

Fair play. Dermed vil Blatter sitte som president til han er 83 år gammel. Da har han styrt Fifa i 21 år som president og ytterligere 17 år som generalsekretær. Totalt 38 år på toppen av pyramiden, altså.
Kanskje ikke så rart at selvbildet er noe pompøst og at han ser på seg selv som en gave til fotballen. Om oppførselen minner om Nord-Koreas leder Kim Jung-Un, så kan Blatter slå i bordet med at han er demokratisk valgt. Dette selv om den prisbelønte gravejournalisten Andrew Jennings en rekke ganger har dokumentert Blatters bestikkelser ved tidligere valg. Fifas fine festtaler om å lære unge fotballspillere om fair play, gjelder visst ikke for organisasjonens egne ledere.

Mafia. Årets Fifa-kongress i Zürich og gjenvalget av Blatter faller sammen i tid med fotball-VM for kvinner i Canada. Derfor er det naturlig å se på hva Blatter har gjort for det voksende antall jenter og kvinner som spiller fotball.
I forbindelse med VM, uttalte ubeskjedne Blatter følgende til Associated Press om sitt forhold til kvinnefotball:
– Jeg ser på meg selv som en slags «Gudfar» for kvinnefotballorganisasjonen i Fifa.
Ordvalget til presidenten var neppe helt velvalgt med tanke på alle beskyldningene om at han leder en mafiaorganisasjon. Arrangør av VM i fotball i 2022, Qatar, skal ifølge den engelske avisen Sunday Times ha betalt 50 millioner kroner i bestikkelser til presidenter i 30 fotballforbund før avstemmingen som førte turneringen til det glohete ørkenlandet.

Hofteholdere. Men tilbake til Blatter og kvinnene. Sveitseren fikk sitt første internasjonale toppverv tidlig på 70-tallet da han ble president i World Society of Friends of Suspenders – Verdenssamfunnet for venner av hofteholdere. Her hadde Blatter som mål å stoppe kvinner fra å erstatte hofteholderne med strømpebukser.
Det går kanskje en linje fra dette engasjementet til Blatters utspill som Fifa-president i 2004, da han foreslo at fotballjentene burde spille i trangere shortser og mer utringede skjorter. Dette, ifølge Blatter, for å «skape en mer kvinnelig estetikk».
Dette fikk den norske toppspilleren Lise Klaveness til å skrive følgende i en kronikk i VG:«Det er når du likestiller feminitet og feminine drakter med mer sexy opptreden i form av tettsittende shortser, at du mister meg, gutten min».

Ignorant. Foran VM i Canada er det nå kommet fram at Blatter ikke engang kjente igjen fotballstjernen Alex Morgan da han møtte henne for å dele ut gullballen i 2012. Morgan var en av de tre nominerte til å få prisen – altså en av verdens tre beste kvinnelige fotballspillere.
«Det var sjokkerende at han ikke visste hvem jeg var», sier Morgan til Time.For en mann som vasser i skandaler, var en slik ignoranse knapt noe som fikk ham til å bli våt på beina. Kvinnelige fotballspillere får sjelden store overskrifter.
Sepp Blatter har i en årrekke blitt møtt med buing på verdens fotballstadioner, men der er som om han ikke hører det. Han har over flere tiår sørget for rikelig med utviklingsmidler til afrikanske og asiatiske land – og dette gjør at de stemmer på ham i retur.
I Fifa har hvert av de 209 medlemslandene en stemme. Derfor er det vanskelig for europeiske land å vippe Blatter av tronen. Norge stemte på Blatter i forrige runde til tross for alle skandalene han var involvert i.Når det på forhånd er opplagt hvem som vinner, kan det straffe seg å være blant dem som ikke har stemt på ham.

Eventyrlig. Så skal det sies at Fifa under Sepp Blatter har klart å øke sine inntekter på eventyrlig vis, først og fremst ved salg av TV-rettigheter. Men også sponsorprogrammet og tappingen av VM-arrangører bidrar sterkt til at Blatter kan strø om seg med penger.
At mannen orker å holde kjøret, selv om han nå er nesten åtti, er i mine øyne både beundringsverdig og muligens et tegn på sviktende selvinnsikt.
Men det er rart med det: Makt er sjelden lett å gi fra seg frivillig.
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Eventyrlig. Så skal det sies at Fifa under Sepp Blatter har klart å øke sine inntekter på eventyrlig vis, først og fremst ved salg av TV-rettigheter. Men også sponsorprogrammet og tappingen av VM-arrangører bidrar sterkt til at Blatter kan strø om seg med penger.

Blatter blir nok sittende til han er innhentet av døden. Det kunne vært fint om noen virkelig klarte å avsløre korrupsjonen, ja bekrefte ryktene om de tykke konvoluttene som går fra hånd til hånd, men så lenge alle tjener på det blir nok det også vanskelig. Da burde det være lettere å få motkandidatene som har trukket seg til å fortelle hvorfor de egentlig har trukket seg. 

FIFA under Blatter kan også være et tegn på at for mye penger ødelegger en svak karakter. Det blir ikke bedre fotball av at man føyer en 0 til alle regnskapstall. Hele næringen er inflatert og trenger å bite i gresset for å finne tilbake til røttene. Da er Blatter ikke fremtiden. 

Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Og i dag har det vært en aksjon i Sveits hvor bl.a. FBI er involvert for å arrestere inntil ti pax som er knyttet til FIFA. FBI har drevet en årelang etterforskning mot det som betegnes som "institusjonalisert korrupsjon."

Kommentar #3

Lars Gilberg

223 innlegg  116 kommentarer

Kan styrke Blatter

Publisert over 6 år siden

Det blir spennende å se hva disse arrestasjonene fører til. Siden det er amerikansk politi som står bak, er det naturlig å anta at bakgrunnen finnes i Michael Garcia-rapporten. Garcia, tidligere statsadvokat i New York, ledet granskingen av VM-tildelingen til Russland og Qatar. Hans rapport ble unndratt offentlighet av Fifa. De satte i stedet en sveitisk advokat til å skrive et sammendrag av rapporten, og dette sammendraget frikjente Fifa for anklager om korrupsjon. Garcia mente dette sammendraget var en omskriving av hans funn og totalt misvisende. Derfor trakk han seg.

Hvis en rekke Fifa-topper nå er arrestert – og Blatter ikke er blant dem – vil presidenten antakelig bruke frykten for at flere kan ryke som pressmiddel i kampen for å få delegatenes støtte. For alle som har noe å skjule i FIFA er Blatter den fremste garantisten mot gransking av fortidens synder.

Når det gjelder hestehandelen som gjorde at Russland og Qatar fikk de neste to VM, så sørget smarte Blatter som vanlig for å stemme mot, slik at ingen i ettertid kan ta ham på det.

Men at beslutningene hadde presidentens velsignelse, er det vel ingen som er i tvil om.

Kommentar #4

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Fingerspitzgefühl

Publisert over 6 år siden

Et bedre timet innlegg, med tanke på den omfattende politiaksjonen som ble iverksatt i Zürich ved morgengry dagen derpå, kan jeg ikke erindre å ha lest i min tid på VD. Gratulerer!

Kommentar #5

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Det Urokkelige Blatterhorn

Publisert over 6 år siden

Hva har Mannen i Romsdal og Blatterhorn(et) fra Sveits til felles?

Ingen ser ut til å la seg rokke!

Det blir interessant å følge ekstra nøye med på UEFA-ledelsen kommende lørdag i forbindelse med CL-finalen på Olympiastadion i Berlin mellom Barcelona og Juventus, og hvordan de evt. velger å markere misnøyen mot Blatter på deres egen fotballfestdag. Skal skyllebøttene renne i strie strømmer over Blatterhorn, mon tro;) - i håp om at grunnfjellet gir etter?

Og hva med lilleputt-nasjonen Norge? Vi startet 2015 med en svak 67. plass på FIFA-rankingen og fem måneder senere har vi falt ytterligere tre plasser. En lignende og tafatt plassering har vi igrunnen også inntatt i presset på ballfører Blatter.. Men den pinglete plasseringen bør Norge nå aktivt ta sjumilssteg vekk fra, der også det norske presset på ballføreren kan finne sted i Berlin 6. juni 2015.

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.
Det blir interessant å følge ekstra nøye med på UEFA-ledelsen kommende lørdag i forbindelse med CL-finalen på Olympiastadion i Berlin mellom Barcelona og Juventus, og hvordan de evt. velger å markere misnøyen mot Blatter på deres egen fotballfestdag. Skal skyllebøttene renne i strie strømmer over Blatterhorn, mon tro;) - i håp om at grunnfjellet gir etter

Det mest spennende akkurat nå er om hva Blatter selv har forstått. Har han fattet at det egentlig er over?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere