Hallgeir Reiten

215

Søndag kan avgjøre veien videre for KrF

Da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik talte til KrFs landsmøte denne helgen, løftet han fram saken om søndagsåpne butikker som en testsak i forhold til samarbeid med andre partier. Det er jeg helt enig i.

Publisert: 10. mai 2015

Saken om søndagsåpne butikker handler om min og din fridag – hver uke. Søndagen er dagen hvor noen av oss går til kirke og andre av oss benytter den til sport, friluftsliv eller familieaktiviteter. Noen ganger er det godt å bare synke ned i sofaen for å se sport på TV etter en stressende uke på jobb eller skole.

LES OGSÅ: Bondevik tok søndags-oppgjør

Når regjeringen vil åpne for søndagsåpne butikker, så handler det om min og din frihet. Friheten og pusterommet en fast fridag hver uke gir oss. Søndagsåpne butikker er en fundamental endring som vil berøre svært mange i det norske samfunnet. Både med tanke på jobb, familie, fritid og ikke minst i forhold til stressnivå i hverdagen på jobb. Dette har det norske folk skjønt, og alle meningsmålinger så langt viser derfor et klart flertall mot regjeringens forslag.

Regjeringen vil dersom en får gjennom søndagsåpne butikker undergrave en fast fridag. Da snakker vi i realiteten mer enn 52 fridager i året. Søndagsåpne butikker vil være det første skrittet, en brekkstang på vei mot 24-timers samfunnet. Det er høyst bekymringsfullt. Vil et slikt samfunn gjøre oss mer lykkelige og mindre stresset? Selvfølgelig ikke. Det vil i all hovedsak medføre et betydelig større press på oss til å jobbe, og høyst sannsynlig på sikt utfordre våre rettigheter nedfelt i arbeidsmiljøloven. Forskning fra Danmark viser også at søndagsåpne butikker fører til at små butikker og nisjebutikker i distriktene forsvinner til fordel for store kjeder og kjøpesenter i byene.

Vi i KrF vil i samarbeid med andre partier jobbe knallhardt for å sikre fortsatt søndagsfred. Søndagen som hviledag har vært en tradisjon i Norge i over 900 år. Slik bør det fortsatt være. Derfor er ikke søndagsåpne butikker en forhandlingssak for oss. Det er en sak som kan bidra til å avgjøre hvor veien går videre for KrF med tanke på regjeringssamarbeid.

Selv Gud innvilget seg en fridag etter å ha arbeidet seks dager etter skriftens ord. Om selv Gud trenger en fridag – og ser at det er såre vel – hvorfor skulle ikke vi frede den sjuende dagen? Søndagsfri blir aldri gammeldags.

Andre partier forsøker nå å framstille KrF som «sutrepartiet». Vi sutrer ikke. Vi står opp for vårt program og våre hjertesaker slik vi har lovet våre velgere. Når regjeringen velger å provosere KrF på en sak den vet er hjerteblod for KrF, så må den regne med motstand. Regjeringen kunne valgt å la denne saken ligge for å bidra til ro i regjeringssamarbeidet. Den velger å gjøre det motsatte, og det må den selv ta ansvaret for. Vår beskjed til regjeringen er at i denne saken er KrF folkepartiet – vi står på folkets side i kampen mot søndagsåpne butikker.

I årets valg spår jeg at søndagsåpnebutikker vil bli en av de store sakene. Du kan stemme på partier som vil undergrave hviledagen – og din frihet til å gjøre hva du vil, eller du kan stemme på et parti som vil sikre fridagen du har på søndager. Vi i KrF vil kjempe for fortsatt søndagsfred - lokalt og nasjonalt.

Søndag kan avgjøre hvor veien går videre for KrF med tanke på framtidig regjeringssamarbeid. Undersøkelser viser at de tillitsvalgte i KrF kan være i ferd med å endre syn på dette. Det har jeg forståelse for.

God søndag og fridag!

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere