Verdidebatt

Et vendepunkt i historien?

Spørsmålet til KrFs landsmøte er om de vil bidra til et vannskille i den internasjonale klimadebatten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter mange års stillstand i de internasjonale klimaforhandlingene, har det nå åpnet seg en helt ny mulighet for å få fart i det grønne skiftet.

Deponiet i Førdefjorden er en viktig sak for miljøet. Men den aller viktigste klimasaken avgjøres på Stortinget i løpet av mai. Den handler om verdens største fond skal sende sjokkbølger inn i hele verdens finansmiljø. Ringside sitter Wall Street Journal, The Guardian og de andre av verdens største medier.

Oljefondet har investert vel 86 milliarder i kullindustrien. Verdens største fond er verdens åttende største kulleier.

KrFs Hans Olav Syversen spiller en nøkkelrolle i Stortingets finanskomité som skal avgjøre hvorvidt Norge nå skal løfte den globale klimadebatten inn i et helt annet spor. Til nå har KrF vært helt stille om oljefondets kullinvesteringer. Bør ikke KrF rope høyest om at oljefondet bør ut av kull?

Regjeringen har prøvd å legge debatten død. I sin nye stortingsmelding om oljefondet skriver de at kull i seg selv ikke er en uetisk investering. Det står at kull vil være en sentral del av energimiksen i flere tiår. Av hensyn til energibehov og utvikling bør derfor oljefondet fortsatt kunne investere i kull, heter det.

Under bakken. Kull står for 43 prosent av klimagassutslippene og for femteparten av økningen i utslipp siden 2000. Nylig publiserte tidsskriftet Nature en undersøkelse som viser at 80 prosent av kjente kullreserver må bli under bakken dersom vi skal hindre at vi overstiger skadelige to graders oppvarming.

De fattigste, og de som har minst skyld i klimaendringene, rammes hardest. Dersom vi ikke klarer å stagnere kullindustrien, og dermed ikke klarer å begrense klimaendringene, vil det føre til den største flyktningstrømmen verden noensinne har sett. Kjære Knut-Arild Hareide, vi vet du er opptatt av flyktningproblematikken. Dette kan ikke KrF sitte stille og se på.

Kullindustrien har en rekke andre negative konsekvenser for nærmiljø og mennesker. I Europa er brenning av kull en sentral årsak til luftforurensing. En undersøkelse utført av Stuttgart Universitet i 2012 (bestilt av Greenpeace) viser at luftforurensing fra Europas 300 største kullkraftverk fører til 22.300 for tidlige dødsfall hvert år.

En ny undersøkelse fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at over 90 prosent av innbyggerne i Europa blir utsatt for årlige nivåer av utendørs svevestøv som er over WHOs retningslinjer for luftkvalitet. Det medfører for tidlige dødsfall av blant annet hjerte- og luftveissykdommer, slag og lungekreft.

Sensurert. Den kinesiske dokumentarfilmen Under the Dome ble nylig sensurert av kinesiske myndigheter etter at den var blitt sett 150 millioner ganger i løpet av bare tre dager. I dokumentaren møter filmskaperen Chai Jing barn som aldri har sett en blå himmel. Chai viser hvordan kullselskaper ignorerer forurensningslovgivning for å maksimere avkastningen. Hun forteller om hele familier som dør av lungekreft, og igjen, at det er de fattigste som er hardest rammet.

I dag lever over to milliarder mennesker med vannmangel. Ifølge Greenpeace lever allerede 63 prosent av befolkningen i Brasil, Russland, India og Kina med middels til alvorlig vannmangel. Dette vil øke til 80 prosent innen 2030 uten betydelige tiltak. Det brukes mye vann i kullproduksjonen. Vannkilder forurenses — det spres giftige kjemikalier som gjør at vannet ikke kan brukes. Dersom kullindustrien får fortsette som før, vil vi se stadig nye og store vannkonflikter.

Sparepenger. Gjennom vår oljeformue kan Norge bidra med investeringer som gir nye arbeidsplasser og grobunn for økonomisk vekst. Som Den norske kirke skriver i sitt høringsinnspill til Finansdepartementet: «Økte investeringer i fattige land og i fornybar energi med strenge etiske standarder, er likevel forenlig med en akseptabel avkastning.»

Oljefondet er våre felles sparepenger. Vi kan ikke gå med på at vår framtid skal sikres på fattiges og framtidige generasjoners nød. Nå må KrF på banen.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 9. MAI 2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt