Verdidebatt

Syria – Forhindring av folkemord må telle med når flykninger velges ut

Dersom Al Nusra fortsetter fremgangen kan alternativet for særlig alawittene bli massakrer eller flukt ut av Midt Østen. Da blir valget vi stilles overfor ikke om hvordan vi kan utnytte ressursene best, men om å forhindre folkemord.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av Syrias mange flyktninger og er det mange som er internt fordrevet og mange som nå befinner seg i naboland som Tyrkia, Libanon og Jordan. I tillegg er det mange som ennå ikke har flyktet, men som vil kunne komme i fare om krigen nærmer seg deres områder. Felles for både flyktninger og de bofaste er at utsiktene til å kunne vende tilbake til livet de hadde før, i stor grad avhenger av utfallet av borgerkrigen.

Krigen, mellom alawitter og sunnier, er av mange beskrevet som en utmattelseskrig. Sunniene har større befolkning og mektigere støttespillere, derfor er det grunn til å forvente at de vil vinne på sikt. De har også hatt en del viktige seire i det siste, som urovekkende har kommet gjennom grupper som Al Nusra.

Skulle denne gruppen fortsette fremgangen, og det ikke skjer noen inngripen i kystområder som Latakia i vest, der alawittene dominerer, bør man begynne å tenke på konsekvensene. I en reportasje som ble vist på TV for noen år siden, var slagordet: «de kristne til Beirut, nusayriene (alewittene) til graven». Bak det ligger mer enn at alawittene er Assads folk, mens de kristne mer synes å være på siden av konflikten. Det ligger også en religiøs dimensjon, ettersom alawittene historisk ofte har vært regnet som kjettere. I normale tider hadde det kanskje betydd mindre, men tatt i betraktning hva som skjedde med yesidiene i Irak og hvem de ledende opprørsgruppene nå er (Al Nusra, ISIL), bør det ikke tas lett på.

Et scenario der de kristne flykter retning Libanon eller vestover, mens alawittene utsettes for folkemord i de store byene og i Latakia, er ikke utenkelig. Uten militær intervensjon for å forhindre det, i krigens sluttfase, vil eneste alternativ for mange være varig flukt ut av Midt Østen.

Kommer vi dit blir ikke spørsmålet om å hva vi skal gjøre for personer som er trygge i begredelige flyktningeleire, der valget står mellom å ta et mindre antall permanent til Norge, eller sette penger til side for hjelp i leirene og for gjenoppbygging i fremtiden for et større antall, men om det som helt grunnleggende går på å redde liv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt