Hans Birger Neergård

20

Gode humanister! Snakk med HEF!

Det er snart konfirmasjon og jeg har ei bønn til dere gode humanister:

Publisert: 28. apr 2015

Dere er mange, bruk deres gode innflytelse til å få undervisning og festtaler i borgerlig konfirmasjon bedre, slik at ingen mobbes.

Det er dårlig humanisme  når kirkelige konfirmanter omtales som undermåls. De er bevisste og har tatt like selvstendige valg som de borgerlige, mange tross mobbing i skolegården og ellers.

Humanisme finnes ikke bare i Human-Etisk Forbund (HEF). Evangeliet om Jesus, det å elske sine fiender og sin neste som seg selv, er et godt grunnlag for humanisme. Men da HEF kuppa navnet og blanda begrepene ateist, humanist og humanetiker, ble verdien av begrepet redusert. Med medlemskap i orden er også mobbere pr definisjon humanister og med i den internasjonale humanist-bevegelsa. Dette er vanskelig å forstå.

Jesus var ærlig om sin misjon. HEF er ikke det. I alle år har HEF sentralt benekta å drive misjon, forkynnelse og proselyttering. Men slik som Jehovas Vitner og Mormonere, vitner, forkynner og driver HEF kampanjer for å få folk til å melde seg ut av sin kirkelige sammenheng. Hvis kirka hadde gjort det samme for å få tak i humanister som er skuffa og tviler på HEF, hadde det blitt kalt kulturimperialisme.

Fornektelse av misjonsvirksomhet, forkynnelse og omskolering synes å være viktig for HEF. Bort fra tolerant humanisme i skole og Grunnlov, til en selvgod type. Skal vi også denne våren oppleve at kirkelige konfirmanter omtales som død fisk, - og hinsides all fornuft? - mens de borgerlige hylles som landets lysende framtid?

Hva slags framtid er det i hovmod og human-etisk moralisme? Jeg har opplevd unge idealistiske humanister misbruke makt. De hadde ingen følelse av skyld, da de hadde blitt fortalt at vold, undertrykkelse og krig alltid skyldes religion, - aldri humanetikk.  

Så hva har de lært om livet, alle de som uten å tenke kritisk sluker opplæringa rå, - og som med en fanatisk ensidighet hevder seg å være mer bevisst, opplyst, vitenskapelig og etisk høyverdig enn andre? Hvor kom disse ideene fra? Hvordan kan lærere som år etter år indoktrinerer sine konfirmanter med intoleranse, undervise om humanisme? Hvordan kan de som driver bevisst og systematisk mobbing få beholde tittelen humanist?

En skuffa, men ekte humanist som kjenner livet på innsida av Humanismens Hus, forteller om manglende selvkritikk. Er det ikke på tide at HEF slik som kirka, innfører realitetsorientering og syndsvedkjennelse i undervisning og liturgi? Selverkjennelse er noe borgerlige konfirmanter bør få innsikt i, på lik linje med kirkelige. Dette er en viktig del av det å være humanist, ikke bare i navnet, men også i gavnet, praksis. Syndsvedkjennelse ved å tilstå og be dem vi har synda mot om tilgivelse.

Gode humanister, bruk deres innflytelse. For godt og ondt, kjærlighet og hat, toleranse og fanatisme er blanda i så vel ateisme og humanetikk som i religion. Alle trenger vi kritikk og korrigering, både fra Gud og hverandre, ellers sporer vi av. 

    

               Med ønske om ei god og human konfirmantfeiring!Hans Birger Neergård (misjonsprest/gammel konf lærer)

Kommentar #1

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Du skrev et lignende innlegg for en knapp uke siden - du fikk et par kommentarer der som du ikke ga noen respons på. Hvorfor kommer du nå med et nytt innlegg som for det meste gjentar poengene fra innlegget du hadde sist, men uten å gi noe tegn til å ta inn over deg kommentarene du fikk forrige gang?

(Det ville være fint om du påpekte hvor HEF omtaler kirkelige konfirmanter som "undermåls", "død fisk" eller "hinsides all fornuft".  Jeg har ikke sett slike kommentarer fra HEFs side eller de kurslederne jeg har hatt kontakt med.  Jeg en sjelden gang hørt slike kommentarer fra enkelte av 14-åringene jeg har vært kursleder for. Da har jeg sagt tydelig ifra om at religionskritikk må være saklig begrunnet dersom man skal forvente å bli tatt seriøst.)

Kommentar #2

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Hans Birger Neergård. Gå til den siterte teksten.
driver HEF kampanjer for å få folk til å melde seg ut av sin kirkelige sammenheng. Hvis kirka hadde gjort det samme for å få tak i humanister som er skuffa og tviler på HEF, hadde det blitt kalt kulturimperialisme.

Forskjellen er jo at HEF vil ha stoppet favoritiseringen av den norske kirken, der staten betaler i dyre dommer for å opprettholde bla 1600 kirker her i landet, får et fåtall som tror. Det HEF jobber for er å få byttet ut kirkene med lissyns nøytrale bygg som ALLE kan bruke, da det faktisk ikke er alle mennesker som syntes noe om lik på et kors og andre ornamenter når de skal ha navnefest, gifte seg eller begraves... Dette burde såklart ha vært gjort for lenge siden, men av en eller annen grunn trenerer politikerne denne saken så godt de bare klarer virker det som, samt at kirken selvsagt er i mot, mister de milliard overføringene til kirker og prester og alle de ansatte så mister de jo levebrødet sitt, men det er vel ganske tydelig hvorfor denne instutisjonen har overlevd seg selv og har gått ut på dato for lenge siden.

Så når HEF oppfordrer folk til å melde seg ut er det ikke de som faktisk tror (de som klarer å fylle den første benken i kirken, flere er det ikke) de er ute etter, men alle de "gjerde sittende " såkalte kristne, som er født inn i denne klubben, de vil ha til å melde seg ut, for det er de som gir et skjeft bilde av de faktiske medlemmene som den norske kirken skryter (og jukser seg til) av å ha (Har selv måttet melde meg ut to ganger av den klubben, da de meldte meg inn igjen helt uten at jeg visste det eller hadde gitt mitt samtykke, og jeg er ikke alene om det!!!!)

Da ville de reele tallene for  kristne her i landet klart og tydelig vist at denne ordningen med stats støttet og stats favoritisert kirke er utdatert (I hokksund var vel belegget på 0,6 % av befolkningen, og av de 0,6% sto skolen og DEN ordningen for 10% av dem igjen... Så det HEF prøver, så langt jeg har sett, er å likestille livssynene, noe som sikkert kan være både vanskelig å se og sårt og leit for den kristne, som selvsagt føler at det han tror på bør ha førsteretten da det faktisk er kristendom som har vært påtvunget oss her i landet i 9/10 deler av tiden den har vært her og selvsagt skal de fortsatt ha den retten..

Men det er det HEF jobber for, ikke å avkristne folk, så vet du det...

 

Og med hensyn til mobbing i HEF regi kan jeg ikke si at kristne eller kristendom var et tema i det hele tatt jeg i konfirmasjons undervisningen mine gutter hadde, så her tror jeg de kristne tror for godt om seg selv og sin betydning igjen...

Og med hensyn til mobbing av livssyn.. Klart det vil koste å si at man tror mer på to tusen år gamle påstander enn moderne viten og kunnskap, så jeg skjønner egentlig godt at det blir litt mobbing av slikt jeg. Jeg sier altså IKKE at det er riktig, men dessverre så tror jeg ikke det kommer til å bli noe bedre med årene heller. Flere og flere unge tar stor avstand fra religiøse ideologier (mye på grunn av islams herjinger, men homosaken i kirken hjelper ikke den heller, for nå får folk virkelig øynene opp for hvor intolerant og diskriminerende slike ideologier er og kan ikke skjønne at noen vil følge de igeologiene på det grunnlaget alene...) nettopp fordi religiøse ideologier kun påstår at de innehar sannheten i sine påstander og unge forstår det. Og de finner det merkelig at noen har større tiltro til to tusen år gamle påstander fremfor moderne viten og kunnskap, og det skjønner jeg, for jeg syntes det er merkelig selv... Det blir liksom litt som å påstå at man er bortført av utenomjordiske uten å ha et eneste bevis for det, man blir anset som litt underlige skruer om man løper rundt å påstår slikt... Dette, samt at folk flest ikke innehar den respekten som religiøse ideologier som de engang, totalt urettmessig, hadde vil nok gjøre det verre og verre å sverge til religiøse påstander i fremtiden også, for til mer vi finner ut til mindre stemmer de religiøse påstandene og til mer må man også fornekte som religiøs og de fleste folk ser det i dag og syntes det derfor er rart at noen fremdeles tror mer på påstander som åpenbart ikke er annet enn løgn.....

Men for mine gutter var ikke kristne et tema engang, ikke hørte jeg et pip om noen religiøse ideologier under taler eller annet heller, så dette tror jeg må være ganske så lokalt, gjengitt av noen som tror kristendom fremdeles har tyngde og myndighet hos folk som ikke tror...

Kommentar #3

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Festbrems og gledesdreper.

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Det HEF jobber for er å få byttet ut kirkene med lissyns nøytrale bygg som ALLE kan bruke, da det faktisk ikke er alle mennesker som syntes noe om lik på et kors og andre ornamenter når de skal ha navnefest, gifte seg eller begraves...

Skoug er åpenbart en festbrems og gledesdreper. Åpenbart en sekulær mørkemann der alle uttryksformer som minner om annet enn sin eget snevre horisont skal bort. Inge jul, ingen påske, ikke søndag, ingen pinse, ingen himmel. Kanske et vintersolverv men det er jo bare at dagene bli litt lengre igejn og det er ikke akkurat mye å feire. Alt skal være "nøytralt", jantelovens hovedparagraf.  Ingen skal tro at de har noe bedre livssyn enn andre, ingen skal få lov til mene at de kan noe annet eller bedre enn noen andre og alt skal nivelleres til et felles minste multiplum der gledesløse ateister skal ha regien. Jo, takke meg til for et samfunn. Når jeg leser Skougs gjennomgripende negativeter begynner jeg faktisk å lure på om helvete faktisk finnes men kanskje ikke slik det beskrives i bibelen. Helvete må være et sted det er gråvær bestandig, aldri helt lyst og det regner støtt. Kjedsomheten må være drepende og kreativieten ikke-eksisterende.  Alle hakker og trekker hverandre ned og alt skal være nøytralt. Sjelen er død og ateistene passer nøye på at janteloven overholdes nøye.    

Kommentar #4

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Alt skal være "nøytralt",

Nei. Din jul kan være så kristen som bare det. Det "nøytrale rommet", kan tilpasses envher religion eller livssyn, så en kristen begravelse vil være kristen, med kristne sermonier og kristne symobler.

Dette er å vise alle religiøse og ikke religiøse den samme respekt, det handler ikke om å ha et nøytralt samfunn.

Kommentar #5

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Inge jul, ingen påske, ikke søndag, ingen pinse, ingen himmel.

Nei, feil, det stikk motsatte. Det jeg ønsker er at det må få være opp til enhver hvordan man vil for eksempel gifte seg eller begraves. Jeg ville aldri ha nektet deg å begraves kristent, med alt det tilbehør som der trengs, noe mindre enn jeg ville Josuf muslim begraves som han vil med islam eller Ola ateist uten noe spes sermoni, det er jo akkurat DET jeg, og HEF, er ute etter. Veldig mange steder finnes det ikke noe alternativ, og det blir derfor kirken, med alt det kristne krimskramset og jesus reklamer til det kjedsommelige... Har vært i en del begravelser der den avdøde var alt annet enn kristen og det ble liksom et stort hån mot den avdøde å ha en prest som sto og fremsatte påstander vedkommende ikke hadde hatt annet enn forakt for i det meste av livet... Hvordan ville du selv ha opplevd å bli gravlagt muslimsk Bratlie?

Så livssyns nøytrale (betyr ikke at alt skal være nøytralt, da det er opp til den som bruker lokalet å innrede det som man vil..) burde vært laget over alt der det er kirker og staten skulle ha betalt for dem istedenfor kirkene. Er ikke verre enn det.

Kommentar #6

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Hvor mange medlemmer?

Publisert rundt 7 år siden

Hvor mange medlemmer tror du HEF hadde hatt dersom de skulle gjort som bedehusene? Der er det meste av aktiviteter finansiert gjennom frivillige gaver og dugnad. Hvorfor lager ikke HEFere sine eget nøytrale forsamlingsrom for eget felleskap. Det har hatt frihet til å gjøre dette i et par hundre år nå men så vidt jeg vet finnes ikke et eneste HEF-bedehus i Norge. Hvor mye koster det forresten å være medlem i HEF?

Kommentar #7

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange medlemmer tror du HEF hadde hatt dersom de skulle gjort som bedehusene? Der er det meste av aktiviteter finansiert gjennom frivillige gaver og dugnad. Hvorfor lager ikke HEFere sine eget nøytrale forsamlingsrom for eget felleskap. Det har hatt frihet til å gjøre dette i et par hundre år nå men så vidt jeg vet finnes ikke et eneste HEF-bedehus i Norge. Hvor mye koster det forresten å være medlem i HEF?

Er ikke bedehusene det er snakk om! Det er likeverdighet til alle livssyn. Så at man slipper å gifte seg eller ha begravelsen i en gymsal for de som ikke sverger til den kristne troen.

Derfor blir det feil at staten skal utbetale milliarder av kroner hvert eneste år for å opprettholde favoritiseringen av et livssyn, og veldig ofte uten å gi et eneste alternativ til den favoritiseringen.

 

Og hvorfor skulle HEF sette opp bedehus? Er det bare snakk om HEF her? Til forskjell fra kristne, som KUN jobber for seg selv, så er HEF i det minste voksne nok til å jobbe for ALLE, kristne inkludert, i sitt arbeide for å få staten til å bygge og ivareta livssyns nøytrale bygg ALLE kan bruke. Hvorfor gjør du dette så utrolig vanskelig? Og vrir og vrenger på dette hele tiden?

Kirkene skulle for lenge siden klart seg selv, altså at de som er kristne selv kan betale for både byggene og prestene som også lønnes av staten. Dette er en ordning som har gått ut på dato allerede da førstemann enten ikke hadde en tro eller tror noe annet. Før dette var jo kristendommen tvangs belagt og det ga ikke akkurat folk noe annet valg enn å følge den kristne overtroen. Men i dag er det egentlig et hån mot alle de som ikke tror på den kristne overtroen eller tror på annen overtro at staten gjør denne favoritiseringen og ikke gir noen alternativ til eventer som begravelse (man kommer ikke utenom egen begravelse...), da det eneste stedet dette kan gjøre er i kirken med alt det medfører... Du kan jo, som nevnt, tenke deg hvordan du ville opplevd å gravlagt et kristent menneske du har kjær i en moske...

Tror ikke du klarer det da, for du syntes antagelig det ville vært greit bare for å beholde den favoritiseringen vi har her i landet.. og vil derfor ikke hverken se eller skjønne problemet du ville vært stilt ovenfor en begravelse i en moske... Dessuten har jo ingen tatt skade av å høre om jesus, ikke sant?

 

Kommentar #8

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange medlemmer tror du HEF hadde hatt dersom de skulle gjort som bedehusene? Der er det meste av aktiviteter finansiert gjennom frivillige gaver og dugnad. Hvorfor lager ikke HEFere sine eget nøytrale forsamlingsrom for eget felleskap. Det har hatt frihet til å gjøre dette i et par hundre år nå men så vidt jeg vet finnes ikke et eneste HEF-bedehus i Norge. Hvor mye koster det forresten å være medlem i HEF?

HEF har en årskontingent på 350 kroner for "hovedmedlem", mens husstandsmedlemmer og trygdede betaler 50 kr i året. Ungdommer mellom 15 og 25 betaler ikke kontingent til HEF, men betaler en kontingent på 50 kr til Humanistisk Ungdom.

Når det gjelder seremoniarbeidet er det noen (f.eks. kursledere for konfirmanter, vigslere, gravferdstalere) som får betalt for dette.  Den reelle timelønna er likevel ikke så mye å skryte av, særlig når man tar hensyn til at mange må søke seg fri (uten lønn) fra sine vanlige jobber for å gjennomføre oppdragene. I tillegg til de som har arbeidskontrakter for slike oppdrag gjennomføres mye innsats på frivillig basis (sermonimedhjelpere, styrearbeid...).  De fleste seremoniene medfører dessuten en avgift (noen få hundrelapper for en navnefest, et par tusen kroner for konfirmasjon, vigsel eller gravferd).

HEF har så vidt jeg vet ingen egne lokaler utover hovedkontoret i Oslo og fylkeskontorene rundtomkring (noen av de største lokallagene får vel også låne plass der).  Ellers leier vi lokaler i den grad vi har bruk for det - kulturhus, samfunnshus etc til de store seremoniene, for mindre seremonier (vigsler og mindre gravferder) har ofte de involverte selv funnet lokaler (eller utendørs lokaliteter) de ønsker å bruke.

Det ville neppe være regningssvarende for HEF å eie egne lokaler rundtomkring, men den samme problemstillingen tror jeg DNK vil møte den dagen vi kommer dit at det økonmiske grunnlaget faktisk skal baseres på kontingenter, gaver og frivillig arbeid, og ikke et sugerør inn i statlige og kommunale budsjetter.  I en fremtid der DNK har mistet sine særrettigheter tror jeg det ville være fornuftig at det offentlige hadde ansvar for at det fantes nøytrale seremonirom rundtomkring, og at ulike tros- og livsynssamfunn kunne leie inn disse ved behov.  Ved bruken kunne de pynte dem med krusifikser, geitehoder, halvmåner eller "happy men" alt etter hva de selv ønsket (og rydde opp etter seg etterpå).

Om det var helt uaktuelt å dele seremonirom med annerledes troende, da kan man gjerne få betale selv for å ha sine eksklusive lokaler.

Kommentar #9

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Tull og vås

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Er ikke bedehusene det er snakk om! Det er likeverdighet til alle livssyn. Så at man slipper å gifte seg eller ha begravelsen i en gymsal for de som ikke sverger til den kristne troen.

Human etisk forbund får også statsstøtte.

De fikk en kraftig økning i år på mangfoldige millioner.

Så hvorfor kan de da ikke bygge sine egne hus og SLUTTE å klage på de kristne som sutrende småbarn ???Kommentar #10

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Hva ?

Publisert rundt 7 år siden
KarI Erik BirkeIand. Gå til den siterte teksten.
Det ville neppe være regningssvarende for HEF å eie egne lokaler rundtomkring, men den samme problemstillingen tror jeg DNK vil møte den dagen vi kommer dit at det økonmiske grunnlaget faktisk skal baseres på kontingenter, gaver og frivillig arbeid, og ikke et sugerør inn i statlige og kommunale budsjetter.

Vet ikke Birkeland at HEF får statsstøtte ?

Kommentar #11

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Human etisk forbund får også statsstøtte.

De fikk en kraftig økning i år på mangfoldige millioner.

Så hvorfor kan de da ikke bygge sine egne hus og SLUTTE å klage på de kristne som sutrende småbarn ???Og hvorfor er det så vanskelig for Holt og Co å forstå at det er LIKEVERD man ønsker? Hvorfor i all verden skal HEF bygge egne hus? Det gjør jo ikke saken noe bedre, gjør det vel?

Nei, den eneste løsningen her er å fjerne det ville penge sløseriet til kirker som ikke klarer å fylle den første benken engang og bygge livssyns nøytrale bygg som ALLE kan bruke (Hvis de som er kristne og andre vil betale for kirkene, værsågod!!) Hvis ikke må de selges eller rives (ikke alle da, noen har faktisk kulturell verdi og bør få stå som minnesmerker over den gangen norge ble kritnet med tvang, så det er noe å lære av dem også...)

Det er favoritiseringen HEF (og jeg) vil til livs, ikke de kristne eller kristendommen!! Den kan selvsagt sameksistere på lik linje med alle andre livssyn!!

Kommentar #12

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Vet ikke Birkeland at HEF får statsstøtte ?

I forhold til milliardene dnk får i overføringer hvert år så er det en dråpe i havet i forhold... Kommunene er IKKE lovpålagt å betale for HEF sine bygg vettu...

Kommentar #13

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Vet ikke Birkeland at HEF får statsstøtte ?

Jo, selvsagt.  Alle registrerte livsyns- og trossamfunn utenfor DNK får slik støtte, om de nå er kristne, muslimer, sjamaner eller hvadetnåmåttevære.  Denne er basert på hvilken støtte "statskirken" DNK får, ved at hvert HEF-medlem får samme støtte som de beviligninge staten gir per DNK-medlem.  Når vi da er i en situasjon hvor

DNK mister medlemmer DNK får økte bevilgninger HEF får flere medlemmer er det enkel matematikk som tilsier at bevilgningene til HEF øker.
Kommentar #14

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Så hvorfor kan de da ikke bygge sine egne hus og SLUTTE å klage på de kristne som sutrende småbarn ???

De aller, aller fleste steder har ikke HEF behov for egne hus.  Det kunne kanskje ha svart seg i de største byene, men mesteparten av tiden ville lokalene stå tomme og kreve uforholdsmessig mye penger til oppvarming og vedlikehold (slik det er med DNKs kirkebygg).

Jeg mener det beste ville være at det offentlige nøyde seg med å skaffe til veie det alle mennesker trenger (seremonilokaler og gravplasser), så fikk det være opp til det enkelte fellesskap om de ønsket å leie disse eller selv bygge (og finansiere) sine eksklusive bygg.

(Nå er vi ellers langt utpå siden i forhold til hva Neergård tok opp i sitt innlegg, men det ser ut til at han av en eller annen grunn ikke har til hensikt å følge opp saken han tok opp, jf min kommentar #1...)

Kommentar #15

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Livssyn og økonomi.

Publisert rundt 7 år siden
KarI Erik BirkeIand. Gå til den siterte teksten.
Det ville neppe være regningssvarende for HEF å eie egne lokaler rundtomkring,

Det er vel neppe regningsvarende for HEF men her er det noe HEF ikke forstår og ikke kan opprette. Livssyn er ikke, slik HEF tror det er, en type interesseorgansisasjon. Livssyn går dypere enn moralisering og sermonier. Livssyn handler også om felleskap basert på eget tilstrekkelige og godt begrunnede livssyn. I en slik sammenheng burde HEF ut fra sitt påståtte medlemsantall glatt kunnet finansiere alle jordiske nødvendigheter til sitt felleskap. Problemet til HEF er at der representerer ikke livssyns-fellskap, hvilket er det mest grunnleggende elementer for å i det hele tatt kunne kalles et livssyn.  Slik HEF fremstår pr. idag i offentligheten er de en lobbyorganisasjon for å nedgradere vår kristne kulturarv og begunnelse for lov og rett. I tillegg vil man likestille alle livssyn som om alle livssyn førte til det samme samfunn og evner å oppbære sivil sikkerhet og borger-rettigheter.  Noen særegenheter som skulle tilsi internt fellskap i HEF er det vanskelig å få øye på. Det begrenser seg til noen foredrag i bygd og by med ujevne mellomrom og deres årsmøter. Begge deler er særdels dårlig besøkt hvilket borger for at HEFere er lite engasjerte i sitt eget livssyn. Medlemskapet ser ut til å være basert på en viss sympati for det som best kan defineres som kardemommeloven. Hadde det vært noe tak i HEF som livssyn hadde de gjort som Smiths venner, Jehovas vitner, Adventister, Mormonere, Pinsevenner, baptister osv. De lever godt med DNK og de evner å bygge sine egne felleskap med giver/dugnadsglede. De møtes ofte og har glede av hverandre som mennsker og medmennesker. Dette har åpenbart HEF store problemerer med.         

Kommentar #16

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
I forhold til milliardene dnk får i overføringer hvert år så er det en dråpe i havet i forhold... Kommunene er IKKE lovpålagt å betale for HEF sine bygg vettu...

Litt mer enn en dråpe i havet er det da. DNK har ca. 3.800.000 medlemmer (med fallende tendens), mens HEF har ca. 83.000 medlemmer (med økende tendens), dvs at HEFs medlemstall er ca. 2,2% av DNKs.  For hver milliard stat og kommuner bevilger til DNK drypper det dermed 22 millioner på HEF.

Kommentar #17

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Noen særegenheter som skulle tilsi internt fellskap i HEF er det vanskelig å få øye på. Det begrenser seg til noen foredrag i bygd og by med ujevne mellomrom og deres årsmøter. Begge deler er særdels dårlig besøkt hvilket borger for at HEFere er lite engasjerte i sitt eget livssyn. Medlemskapet ser ut til å være basert på en viss sympati for det som best kan defineres som kardemommeloven. Hadde det vært noe tak i HEF som livssyn hadde de gjort som Smiths venner, Jehovas vitner, Adventister, Mormonere, Pinsevenner, baptister osv. De lever godt med DNK og de evner å bygge sine egne felleskap med giver/dugnadsglede. De møtes ofte og har glede av hverandre som mennsker og medmennesker. Dette har åpenbart HEF store problemerer med.

Du har helt rett i at de færreste HEF-lag har hyppige medlemsmøter, men dersom medlemmene ønsker slike samlinger er det ingeting som hindrer dem i det.  Dette bestemmer medlemmene selv. Mange HEF-medlemmer jeg kjenner bruker heller sin tid på å engasjere seg i idrettslag, hjelpekorps, soroptimistklubber, turlag og annet frivillig arbeid, heller enn å dyrke sitt eget livsynsmessig fellesskap. 

Men for de som øsnker det er det ingenting i veien for å bruke mesteparten av sin tid på konfirmantarbeid og seremonier, reise på regionale, internasjonale eller internasjonale møter, ta et universitetsfag som privatist eller på andre måte søke fordypning i sitt livssyn.

Jeg kan greit være enig i at mange frikirker antagelig har bedre oppmøte på sine møter enn hva HEF har (eller DNK, for den saks skyld).  Men hvorfor burde HEF "åpenbart [ha] store problemer" med dette?  Hvorfor skulle vi styre fritiden deres?

Kommentar #18

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Ja

Publisert rundt 7 år siden
KarI Erik BirkeIand. Gå til den siterte teksten.
Litt mer enn en dråpe i havet er det da. DNK har ca. 3.800.000 medlemmer (med fallende tendens), mens HEF har ca. 83.000 medlemmer (med økende tendens), dvs at HEFs medlemstall er ca. 2,2% av DNKs. For hver milliard stat og kommuner bevilger til DNK drypper det dermed 22 millioner på HEF.

Er ikke dette en demokratisk ordning da Birkeland ?

Så lenge HEF har så få medlemmer som de har,er de bare nødt til å godta den situasjonen vi har. 

Kommentar #19

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Livssyn er ikke, slik HEF tror det er, en type interesseorgansisasjon. Livssyn går dypere enn moralisering og sermonier. Livssyn handler også om felleskap basert på eget tilstrekkelige og godt begrunnede livssyn. I en slik sammenheng burde HEF ut fra sitt påståtte medlemsantall glatt kunnet finansiere alle jordiske nødvendigheter til sitt felleskap.

Sukk...

Og nettopp derfor er det så viktig å få satt opp livssyns nøytrale bygg ALLE kan bruke... Her motsier du jo deg selv, for det er IKKE snakk om hva HEF kunne betale for eller ikke, det er snakk om at dagens ordning er en ordning som ikke gir likeverd for livssyn. Dette skulle vel ikke være så vanskelig å forstå?

Så hvorfor i all verden skal ALLE betale for kirkene som kun et fåtall bruker? Jeg betaler skatt jeg, men neimen om jeg er noen bruker av de dyre fasilitetene kristne nyter godt av...

 

 Hvorfor ikke satse på inkludering og likestilling av livssyn, slik at alle kan få den verdigheten de selv ønsker når de døpes/navnedag, konfirmere seg, gifte seg og begraves? Kanskje kappe vekk støtten til ALLE livssyn, HEF inkludert, og kun betale for de livssyns nøytrale byggene alle kan benytte? Så kan heller hvert enkelt livssyn betale for egne bygg, om de ønsker det...

Er klar over at du ikke syntes det er spesielt nedverdigende å foreksempel begraves med lidende lik på et kors over alt, samt ennet krimskrams som henger der fra mytene i bibelen, men for meg er ikke det en verdig begravelse, jeg vil ikke at en prest skal stå å ytre det jeg anser som løgn over min kiste, ei heller plage de som gidder å komme i begravelsen med jesus reklame. Like lite som jeg hadde ønsket å begraves i en moske, eller en synagoge eller whatever jeg ikke finner noen verdighet i. Men jeg har i det minste et valg, det er det faktisk mange på mange steder som ikke har, da det kin er i kirken man kan gjøre de nevnte ting... i kristen regi...

 

Nei, det beste hadde vært å kappet støtten alle livssyn får og begynt på en ny ordning, en rettferdig og likestillende ordning ingen ble favoritisert.

 

 

Kommentar #20

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Enkel logikk Skoug

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Og hvorfor er det så vanskelig for Holt og Co å forstå at det er LIKEVERD man ønsker? Hvorfor i all verden skal HEF bygge egne hus? Det gjør jo ikke saken noe bedre, gjør det vel?

Så lenge Norge har en ordning der støtten er etter antall medlemmer,kan det selvfølgelig ikke komme inn like mye penger til begge.

Det er likt for alle.

Alle andre menigheter og livssyn er i akkurat samme situasjon som Hef.

Bortsett fra muslimene som får penger fra Saudi Arabia i tillegg.... 

Kommentar #21

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Så lenge HEF har så få medlemmer som de har,er de bare nødt til å godta den situasjonen vi har.

Men kjære deg, hvor mange ganger skal det sies at dette IKKE gjelder HEF??

Og hvorfor i all verden skal vi godta en ordning, i det sekulære landet vi liker å tenke på oss som, som er dypt urettferdig og ikke i nærheten av likestilling av livssyn i det hele tatt?

Kristendom er ingen ekslusiv klubb som fortjener noe mer, eller mindre for den sakens skyld, så det er på tide å slutte å behandle dem som en ekslusiv klubb også og likestille dem med alle andre livssyn...

Kommentar #22

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Er ikke dette en demokratisk ordning da Birkeland ?

Så lenge HEF har så få medlemmer som de har,er de bare nødt til å godta den situasjonen vi har.

Jeg skulle ønske at den offentlige finansieringen av tros- og livssynssamfunn falt bort, selv om det ville føre til at også HEF-medlemmer måtte betale en betydelig større kontingent enn vi gjør i dag.  Som sagt tror jeg det er fornuftig at det offentlige tilbyr en viss grunnfinansiering av infrastruktur som seremonilokaler (som typisk kan være sambruk av kulturhus, samfunnshus o.l.) og gravplasser, men om de ulike samfunnene ønsker å holde seg med lønnede forstandere/prester/imamer/rabbinere/munker/sjamaner/fylkessekretærer bør dette finansieres av det enkelte trossamfunns medlemmer og brukere.  (Mange som bruker HEFs seremonier er ikke medlemmer av HEF, og betaler en noe høyere pris enn medlemmer - som HEF mottar statsstøtte for.)

Kommentar #23

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Som sagt

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Men kjære deg, hvor mange ganger skal det sies at dette IKKE gjelder HEF??

Og hvorfor i all verden skal vi godta en ordning, i det sekulære landet vi liker å tenke på oss som, som er dypt urettferdig og ikke i nærheten av likestilling av livssyn i det hele tatt?

Kristendom er ingen ekslusiv klubb som fortjener noe mer, eller mindre for den sakens skyld, så det er på tide å slutte å behandle dem som en ekslusiv klubb også og likestille dem med alle andre livssyn..

Du får klage til hvem du vil,men vi bor i et demokrati enten du liker det eller ikke.

Kommentar #24

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
er etter antall medlemmer

Hadde dnk hatt litt baller så hadde de meldt ut ALLE og latt de som ville melde seg inn i den klubben... Slik det er nå raker de til seg utrolig mange "medlemmer" som ikke er medlemmer, i og med loven om at hvis en av foreldrene er kristen (det holder å stå i oppført som medlem) så er ungen det automatisk også...

Har selv måtte melde meg ut av den klubben to ganger og kjenner mange som har måttet det samme, så de "medlems" tellene dnk operere med er intet annet enn ren uforfalsket svindel og jeg kan ikke annet enn å si jeg skjønner dem, for hadde de, som sagt, hatt baller og luket ut de som er "medlemmer" så ville det røsket vekk hele matta som den klubben står på, da det finnes utrolig mange "gjerde-kristne" som kun sitter på gjerdet fordi de kanskje en dag skal gifte seg i kirken (der ihvertfall en av de som skal vies må være kristen, eller medlem da...) at de som faktisk bekjenner seg som kristne er et gedigen mindretall..

Så jeg skjønner hvorfor dnk tviholder på disse ordningene, for uten er det ikke liv laga for den organisasjonen.. Hadde de reele medlems tallene kommet på banen var det en rekke prester, blandt annet, som måtte finne seg noe annet å gjøre og hva skulle de ha begynt med når de kun har en verdiløs teologisk utdannelse?

Kommentar #25

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Du får klage til hvem du vil,men vi bor i et demokrati enten du liker det eller ikke.

Der sa du det... Sånn det er nå ser det nesten ut som et teokrati... Så helt enig, vi må bli mer demokratiske, ingen tvil om det.

Kommentar #26

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

:-))

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Der sa du det... Sånn det er nå ser det nesten ut som et teokrati... Så helt enig, vi må bli mer demokratiske, ingen tvil om det.

Vi bor i et demokrati der stortinget er satt sammen etter stemmetall til de forskjellige partiene,akkurat som statsstøtten er etter antall medlemmer.

Skulle vi jevnet ut alt dette,kunne vi lagt om til kommunisme der alle hadde fått hvert sitt hus og hver sin bil,og alle hadde lik lønn osv osv,,,,, 

Kommentar #27

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Vanskeligheter med poenget?

Publisert rundt 7 år siden
KarI Erik BirkeIand. Gå til den siterte teksten.
Men hvorfor burde HEF "åpenbart [ha] store problemer" med dette? Hvorfor skulle vi styre fritiden deres?

Jeg kan forstå at Birkeland har vanskeligheter med poenget mitt siden felleskap som begrepet er ikke-eksisterende i HEF. Dette handler ikke om styre noen som helst. Et livssyn generer en opplevelse av felleskap som medmennesker. Når oppmøtet i HEF er så dårlig er det fordi de har ikke noe felleskap av livssynsmessig karakter. Felleskapet i HEF kan best sammenlignes med det felleskapet man har i Huseiernes landsforbund.  Men mangelen på felleskap i HEF tilsier at det er tvilsomt om HEF i det hele tatt kan kalles livssyn.  Man kan ikke ha fellskap basert på negasjoner. HEF har ingen dogmer og andre begrunnelser som kan skape opplevelse av fellskap.  De er i relaiteten en debattklubb der alt skal diskuteres, få deltar i prosessene og en relativt bitteliten gruppe definerer HEFs agenda. Det er en elitepreget organisasjon der det er et formelt demokrati men få eller ingen av medlemmene bryr seg. Aktiviteter for å gjøre Norge "livssynsnøytral" er derfor basert dårlig og utydelige argumentasjon knyttet til negasjoner samtidig som eget bidrag er helt fraværende.  Jeg ser forøvrig frem til at HEF begynner egne skoler med filosofi som eget fag i stedet for relgionsundervisning. Jeg er rimelig tryggg på at da vil HEF grave sin egen grav.

Kommentar #28

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Skulle vi jevnet ut alt dette,kunne vi lagt om til kommunisme der alle hadde fått hvert sitt hus og hver sin bil,og alle hadde lik lønn osv osv,,,,,

Dette er jo bare rør. Som sagt, hadde dnk operert med reele medlemstall, altså de som faktisk bekjenner seg som kristne, så hadde kristendom var en liten ubetydelig klubb tenker jeg..

Men så lenge de er høldt oppe av løgn og svindel og ingen helt tørr å ta tak i svindelen så blir det som det er i dag.

 

Kommentar #29

Erik Berg

0 innlegg  212 kommentarer

Enkel løsning

Publisert rundt 7 år siden

Fjern all statsstøtte til tros- og livssyn, inkludert DNK.

DNK kan dele all offentlig støtte de får på antallet medlemmer og kreve tilsvarende medlemsavgift av medlemmene.

Så kan alle andre tros- og livssynssamfunn gjøre det samme.

Skal bli morsomt å se skredet av utmeldinger fra DNK når den første fakturaen dukker opp i posten til det gjengse statskirkemedlem.

Kommentar #30

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn David Bratlie. Gå til den siterte teksten.
Et livssyn generer en opplevelse av felleskap som medmennesker. Når oppmøtet i HEF er så dårlig er det fordi de har ikke noe felleskap av livssynsmessig karakter.

Ha ha, dette må være dagens dummeste. Som om det å sitte oppå hverandre og møtes hele tiden sier noe om livssynet man deler..  :)

Det går fint an å dele felles syn på ting uten at man nødvendigvis må samles for å få "påfyll" vettu... Tror forskjellen på en religiøs og en HEF'er i så måte må være at en HEF'er ikke lar seg styre av autoriteter og holder argumentet som det viktigste der kristne ser veldig opp til autoriteter og derfor har en mer saueflokk metalitet for å treffe slike autoriteter. Det ser vi jo i diskusjonen her inne også, denne stadige referansen til autoriteter fra kristne, som tror at det har alt å si hvem som sa det og ikke så mye hva de sier...

 

Sant og si er vel den eneste grunnen til at jeg meldte meg inn i HEF at ungene mine ville konfes humanetisk.. Ellers hadde jeg klart meg fint uten det medlems skapet og det tror jeg går for veldig mange i dag.. Det var først da jeg meldte meg inn at jeg så at jeg hadde mye til felles med deres verdier og at de gjør et godt arbeide i bl.a å likestille alle livssyn, så jeg kommer til å forbli medlem der, kanskje til og med møte opp på et møte en gang eller to, men jeg har ikke noe behov for å møte andre HEF'ere jeg... Trenger ikke å klumpe meg sammen med andre HEF'ere for å få "påfyll"... Har rett og slett ikke det behovet...

Kommentar #31

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Der sa du det

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Dette er jo bare rør. Som sagt

Du får ta en tenkerunde.

Kommentar #32

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Du får ta en tenkerunde.

I lige måde :-)

 

Betaler du for bilen min? Er det noen som betaler for at du skal ha et større hus enn meg? Betaler jeg for at et fåtall kristne skal opprettholde 1600 kirker med prester og støtte apparat over skatte sedelen? Ser du noen forskjell her?

Kommentar #33

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Å ja

Publisert rundt 7 år siden
|Hans Petter Skoug. Gå til den siterte teksten.
Betaler du for bilen min? Er det noen som betaler for at du skal ha et større hus enn meg? Betaler jeg for at et fåtall kristne skal opprettholde 1600 kirker med prester og støtte apparat over skatte sedelen? Ser du noen forskjell her?

Vi betaler for masse saker vi ikke har personlig interesse eller nytte av alle sammen.

Tror du jeg har nytte av at noen blir sponset med 1670 kr pr. billett av våre skattekroner for å sitte i operaen å høre på støy( i mine ører) ?

Tror du jeg syns det er ok at journalister i visse aviser blir sponset med en mill. hver ?

Men sånn er det.
 

Kommentar #34

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Tror dnk ble sponset i 2011 med litt i overkant av 1500 millioner kroner og i det er ikke prestelønningene eller vedlikeholds kostnader medregnet... Dette er et ganske så gedigent pengesluk for noen få interiserte (belegget i Haug kirke i Hokksund var på 0,6% i 2011)... Og nå er kommunen, som først nektet, truet til å betale en knalldyr opppussing av denne kirken ingen besøker...

Så nei, dette er en ordning som skulle vært avviklet for lengst..

Kommentar #35

KarI Erik BirkeIand

1 innlegg  688 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

For de som etterlyste oppfølging fra Neergård i denne tråden så har han svart her: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat43/thread11576570/

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere