Jan Hårstad

1125

Islamsk Stat,etc

Bemerkninger om situasjonen.

Publisert: 25. apr 2015

 

         Det vakte jo oppsikt at Russlands utenriksminister,Sergei Lavrov,i et internasjonalt intervju forleden dag,uttalte at Russlands største fiende er Islamsk Stat. Ingen i norsk presse la noen vekt på dette,derfor må vi her på verdidebatt gi det noen kommentarer.

       Tyske Der Spiegel har sendt sine beste journalister til Syria og Irak for å knekke gåtene om Islamsk Stat. Veldig imponerende redegjørelser, men selv disse innrømmer at vi står sannsynligvis bare ved toppen av isfjellet for IS lar seg ikke forklare uten støtte fra en eller flere stater. Før eller senere vil det proppe opp hvem dette er: Qatar? Tyrkia? ? ?

      Lavrov ser jo allerede at Islamsk Stat er tilstede i NordKaukasus, i Dagestan og Tsjetsjenia. Hele 4000 Jihadister kommer fra SentralAsia,1700 har russiske pass. Inni Islamsk Stat er det slik at offiserskorpset består av Uzbekere og Tsjetsjenere som regnes som dyktige og fryktløse krigere. Med erfaring fra krig mot Russland ymse steder.

    Nå er det slik at Tsjetsjenerne og Stephan Bandera-facistene i Ukraina har samarbeidet i krig mot Russland gjennom mange år og muslinske Jihadister har allerede skapt seg avdelinger innen den Ukrainske Nasjonal Garden som nå trenes av Canada,England og USA. Det er FRIkorpsene i Ukraina. Fascister og Jihadister - spiller det noen rolle?

   Ut fra de erfaringer som Russland har gjort i krigene i Afghanistan (1979-89) og de to Tsjetsjeniakrigene på 1990-tallet, vet jo Russland meget godt at fiendtlige land av Russland vil sørge for at enhver Jihadist-terrorgruppe som ønsker,vil bli fraktet til kampsonene. Allere nå går det en fraktløype fra Georgia (Nato-kandidat) gjennom fjellkjeden Pankisiki Gorge til Dagestan.

  Det vakte oppsikt i observatørmiljøet at Islamsk Stat påtok seg ansvaret for en spektakulær selvmordsoperasjon i Afghanistan. Ikke nok med det: Islamsk Stat utfordrer selve Taliban om det politiske hegemoniet innen Jihad i Pakistan- Afghanistan. Det forteller litt om den økonomi og ressurser som Islamsk Stat har.

  Selv med temporære nederlag,såsom Tikrit i Irak,fortsetter Islamsk Stat krig på mange frontavsnitt i Syria og afghanerne brukes i første linje som kanonføde. Hele 2000 islamsk stat Jihadister skal være drept i det siste 7 månedene i bare Syria.

  Både Den Arabiske Syriske Armeen og Hizballah kjemper en kamp på liv og død mot Nusra(Qaida) og Islamsk Stat og det gjorde det ikke enklere for dem at Israel angrep en Hizballah base i Qalamoun fjellene mellom Libanon og Syria 22-24 april.

  Samtidig redegjør FNs fredsmegler i Syria at han kjemper en nærmest håpløs kamp for fred.

  Knapt noen innen godhetsindustrien i Norge snakker om ham eller Lavrovs problem for den saks skyld. Vi lever i den beste av alle verdner, sier Høireforkvinnen.

  Du snakker om Donald-provins.

Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.
Tyske Der Spiegel har sendt sine beste journalister til Syria og Irak for å knekke gåtene om Islamsk Stat. Veldig imponerende redegjørelser, men selv disse innrømmer at vi står sannsynligvis bare ved toppen av isfjellet for IS lar seg ikke forklare uten støtte fra en eller flere stater. Før eller senere vil det proppe opp hvem dette er: Qatar? Tyrkia? ? ?

IS har i flere år utgitt årsberetning! Jeg hadde ingen aning om at de hadde eksistert i flere år før de i fjor sommer dukket opp og ble en maktfaktor. Men altså, en av boulevardavisene (Dommedagbladet?) nevnte i den forbindelse at de hvert år gir ut årsmelding. I vanlige årsmeldinger står det litt om finansieringskildene. Akkurat denne beretningen inneholder dessuten en oversikt over hvilke prosjekter som ansees som vellykket, litt forsiktig om hva som var mislykket, antall fallne etc. 

Kommentar #2

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Så går IS skoa av seg...

Publisert over 6 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.
Islamsk Stat utfordrer selve Taliban om det politiske hegemoniet innen Jihad i Pakistan- Afghanistan

Frihetskjemperne på afghansk landsbygd har mange generasjoners tradisjon. Det britiske imperiet, Sovjetunionen og USA-NATO har alle tapt sine kriger mot bondebefolkningen i Afghanistans fjellandskap.

Hva innbiller IS seg at "islamiststaten" deres har å stille opp med? Samme type overmot som USA hadde da supermakten tok over Frankrikets kolonikrig i Indokina og gikk på sviende nederlag mot en fattig, vietnamesisk bondebefolkning? Eisenhower begrunnet "engasjementet" med at USA trengte forekomstene av tinn, wolfram og rågummi, men han overså nok det faktum at vietnameserne hedde kriget så og si kontinuerlig gjennom 200 år, for det meste mot China.

Kanskje kan enkelte krefter innen Taliban-bevegelsen tenke seg å være tjent med å huse IS i en periode, inntil regimet i Kabul er kastet av tronen (slik organisasjonen i sin tid så seg tjent med å huse Al-Quaida), men deretter blir det nok "på hue ut med dem".

Kommentar #3

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Går det etter boka?

Publisert over 6 år siden

   Alt det som Ben Økland på kunnskapsrikt viser skriver er riktig etter boka. Men vil historien gå etter boka alltid?

   I Syria har et femtitalls Jihadgrupper - de fleste på lønningslista til islamske stater - herjet i fire år. Selv jeg som er nysgjerring på disse har ikke en sjans til å vite hvem som nå er allierte og hvem som er fiender. Dette skifter nærmest hver måned.

   Bare for to måneder siden så det ut som om Nusra(Qaida) lå med brukket rygg, men her har de i de siste dagene gjort den bragd å erobre strategisk viktige Jisr Ash Shughur midtveis på motorvei 5 fra Aleppo til havnebyen Latakia. Det er et stort tilbakeslag for den Syriske Arabiske Armeen.

  Komplisert er det også i Afghanistan-Pakistan hvor Taliban(Omar) ikke alltid er på linje med Taliban-Pakistan. To ledende Qaidas,Imran og Farouq, ble drept av droner forleden dag og Taliban-Pakistan erklærte nasjonal sørgedag.

  Midlertidige og temporære sammenstøt mellom taliban (Omar) og Islamsk Stat, trenger ikke å bety at dette er situasjonen våren 2016.

  For Vesten vil det store marerittet bli om alle verdens hundrevis av terroristiske Islamgrupper en dag fant ut at de skulle slutte å krige om regional innflytelse, men snu alle sine terrorbombere og kalasnikover mot det forhatte imperialistiske Vesten.

  Det er mektige folk innen denne bevegelsen som jobber dag og natt for at så skal skje. Jihadene hadde forlengst heist det svarte flagget over presidentpalasset i Damaskus om de ikke hadde vært så opptatt av å drepe hverandre.

 Da tenker jeg hele det norske etablissementet,både det blå og røde borgerskapet,hadde blitt lykkelig. Hitler-Bashar var drept og tusen nye Hitlere kunne få utfolde seg som i Libya og Somalia. Ønskedrøm for norskborgerskapet.

Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Kanskje kan enkelte krefter innen Taliban-bevegelsen tenke seg å være tjent med å huse IS i en periode, inntil regimet i Kabul er kastet av tronen (slik organisasjonen i sin tid så seg tjent med å huse Al-Quaida), men deretter blir det nok "på hue ut med dem".

Taliban er svekket. I fjor høst utgjorde de ikke mer enn ca 20 000 i Afghanistan. Noen av de aksjonene vi ser nå om dagen har sannsynligvis ISsignatur. Etter at de møtte veggen i Irak og er i klar tilbakegang med fx minst én av det sentrale lederskapet drept, kanskje Baghdadi selv, er de svekket. Tidlig ble det klart at Afghanistan kunne være et rettrettsted ettersom det var en mulighet for at det var et svakt land hvor det ville være enkelt å slå inn dørene. Hittil har IS hatt nok med å forsvare seg i Irak og Syria etter angrepene i fjor da de overtok store områder. Afghanistan vil kunne fremstå som en høvelig plass å trekke seg tilbake til om de klarer å komme seg nordover. Ingen vil ønske dem velkommen da de vil representere en ulykke for hvilket som helst land de velger for å spre sin ondskap. Fersk historie har vist oss at det er vanskelig å forsvare Afghanistan.

IS vil aldri bli slått, men de må holdes nede og utryddes i det tempo situasjonen tillater. 

Kommentar #5

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Intervjuet med Lavrov

Publisert over 6 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.
Det vakte jo oppsikt at Russlands utenriksminister,Sergei Lavrov,i et internasjonalt intervju forleden dag,uttalte at Russlands største fiende er Islamsk Stat.

Intervjuet med Lavrov er tilgjengelig, to interessante timer:

https://www.youtube.com/watch?v=AWSu7ZzaPmY

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere