Verdidebatt

Verdier eller forbruk, Høyre?

Kampen om søndagsåpne butikker er en kamp om Høyres sjel

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne helgen holder Høyre landsmøte. Vi er bekymret for partiets utvikling. Har de forlatt gode konservative dyder og verdier, og henfalt totalt til en overflatisk materialisme?

Høyre-mann og filosof Henrik Syse tok opp spørsmålet om søndagsåpne butikker i Vårt Land den 20.april. Han er bekymret for partiets ja til søndagsåpne butikker. For å bruke Syses egne ord: «at et konservativt parti nesten ikke synes å uttrykke noen bekymring for, og heller ikke tydeligere innrømmer at en temmelig radikal forandring i arbeids-, familie- og samfunnsliv kan være i ferd med å bli innført, forundrer meg.»

Vi deler Syses bekymring.I 2014 brukte vi nordmenn 60 milliarder kroner på oppussing, 30 milliarder på elektronikk og tre milliarder på hudpleieprodukter. Vi avsluttet kalaset med en julehandel for over femti milliarder – eller drøyt ti tusen kroner pr nordmann.

Bak de 60 milliardene vi bruker på oppussing i året finnes en skyggeside. Fullt brukbare kjøkken og bad kastes på dynga utelukkende av estetiske hensyn. Med på lasset kastes kjøleskap, komfyrer og oppvaskmaskiner, som erstattes med nye varer produsert på kull og knappe naturresurser i Kina. Dette er et overflodsforbruk som må reguleres. Da er ikke en ekstra dag for shopping løsningen.

Bare det å holde butikkene åpne og forsyne dem med varer, gir et ekstra klimagassutslipp på tjue tusen tonn CO2 per år. Det er klimapolitikk i revers, og tilsvarer effekten av å fjerne 10.000 av de 50.000 elbilene som ruller på veiene, og erstatte dem med bensinbiler.

Og det stopper ikke der. Her er noen eksempler på ting vi vil få enda mer av:Det går med om lag ti tusen liter vann for å produsere én kilo bomull. Det fører til at elver og innsjøer legges tørre. Samtidig har importen av klær til Norge økt med 70 prosent siden 1990. Det burde gå en alarm når en t-skjorte koster en femtilapp og vi finner ubrukte klær på søppeldynga. Trenger vi enda mer av dette forbruket?

Nordmenn kjøper omkring 2,4 millioner mobiltelefoner i året, og bruker dem to år i snitt. Under ti prosent av telefonene gjenvinnes. Det innebærer et enormt tap av verdifulle metaller og mineraler.

For hver femte handlepose med mat som vi kjøper inn, havner en pose med fullt spiselig mat i søpla. Vi løser vel ikke et slikt unødig sløseproblem, med å ha enda lengre åpningstider og enda flere shoppingtilbud?

I januar kom et varsko. Vitenskapstidsskriftet «Science» presenterte en fersk rapport om klodens tilstand: Vi har nå overskredet fire av ni av kritiske økologiske grenser. Med den nåværende hastigheten, kan planeten i løpet av de kommende tiårene opphøre å være en «safe operating space» for oss mennesker.

Nordmenn forbruker i snitt dobbelt så mye ressurser som en EU-borger, målt i kilo. Vi har et dobbelt så stort areal å shoppe på som våre svenske naboer. I Norge har nødvendig forbruk for lengst vippet over til et unødvendig overforbruk som fører til mer global oppvarming og naturødeleggelser.

Frihet til å velge har blitt et slagord for søndagsåpne butikker. Men går det virkelig på vår frihet løs når butikkene holder søndagsstengt? Er det ikke greit med litt frihet fra shopping også?

Regjeringens ønske om søndagsåpne butikker vil endre Norge for alltid. Tilretteleggelse for mer shopping og forbruk svekker verdier som miljø, helse, friluftsliv og omsorg.

Begrunnelsen for også å gjøre søndagen til en handelsdag er konkurransehensyn og det prinsipielle synet at folk må bestemme selv, fri fra politiske føringer. Men sammen med bransjen selv, fagbevegelsen, kirken og folk flest mener vi at det er langt bedre med en dag fri fra markedskreftenes og reklamens bortimot totalitære grep om våre hoder.

I tillegg kommer den indirekte effekten. Hensikten med å utvide åpningstiden vil for handelsstanden være å øke omsetningen, og de vil åpenbart forsøke å påvirke oss til å besøke butikkene på søndager, noe som betyr mer reklame og økt kjøpepress. For de som vil åpne for søndagshandel, må det vel også være et ønske om at vi skal forbruke enda mer gjenstander og ting?

Å overse de miljømessige effektene av dette, betyr at regjeringen lukker øynene for den åpenbare sammenhengen mellom nordmenns sløsaktige forbruk og verdens alvorlige miljøproblemer. Et konservativt parti bør være opptatt av å dempe unødig og miljøødeleggende overforbruk.

Men nei. For Solberg-regjeringen er det hensynet til individets frihet som teller. Den voldsomme påvirkningen kommersielle krefter har på individets valg overses. Ved å kommersialisere søndagen blir en rekke unødige og skadelige samfunnstrekk forsterket.

Erna Solberg prøvde seg med slagordet «Mennesker, ikke milliarder» før siste valg. Hennes iver etter syvdagers shopping for overforbrukende nordmenn, viser at det er de materielle og kommersielle verdiene som står henne nærmest.

Vi ønsker en annen type frihet. Friheten til å definere søndagen som en virkelig annerledesdag hvor vi ikke går glipp av noe som helst ved å gå på tur eller ligge på sofaen, frihet fra miljøødeleggelser og frihet fra uforsvarlig overforbruk av jordens ressurser.

Henrik Syse sier det meget godt: «Det somimidlertid kjennetegner den konservative, ofte i motsetning til den rendyrket liberale, er bekymringen. Når samfunnet er i rask forandring, på godt og vondt, vil den konservative føle en blanding av entusiasme og frykt. Frykten kommer fra vissheten om at innarbeidede institusjoner og væremåter i samfunnet ofte har underliggende begrunnelser som er verdt å ta på alvor».

Vi tillater oss å spørre Høyre, frihetspartiet: Er retten til søndags­shopping en viktig del av individets frigjøring? Om ikke, er det verdt å minne om fjellvettregel nummer åtte: Vend i tide – det er ingen skam å snu.

Lykke til med årsmøtet. Vi forstår at dere i Høyre jobber denne søndagen, men resten av oss bør å fred. Slik sparer vi både mennesker og miljø.

DETTE ER EN LENGRE UTGAVE AV ET INNLEGG PUBLISERT I VÅRT LAND 25.4.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt