Verdidebatt

Kan ungdom hjelpe ungdom ?

En av tre unge sliter psykisk. Arbeid forebygger psykiske helseutfordringer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

KAN UNGDOM HJELPE UNGDOM ?

Å møte unge natteravnere i lysende natteravnvester på togstasjoner, t-banestasjoner og bussholdeplasser i mørke senkvelder er hva jeg forbinder med lys i mørket. Er det en god ide å tilby arbeidsledig ungdom og ungdom som vil tjene ekstra ved siden av skoler og studier lønnete stillinger som natteravnere ? Ungdom med sunn fornuft og bra livsførsel kan hjelpe ungdommer i den kriminelle faresone. Hjelpe dem med innpass i sunne og positive ungdomsmiljøer. Ungdom snakker gjerne samme språk.

Viser til avisoppslaget 22/4 « 14-åringer tatt for ran. Tre 14 år gamle gutter tatt for å ha truet og ranet voksne kvinner med softgun-pistoler på Haugenstua. Denne ransepisoden er en av mange lignende hendelser i alle bydeler. Alle snakker om å forebygge kriminalitet blant unge. Mye sant i ordtaket «Ledighet roten til alt ondt». Arbeidsledigheten blant unge er mer enn tre ganger så høy som ledigheten blant dem over 25 år. Tallet på langtidsledig ungdom stiger faretruende og urovekkende mange unge står utenfor samfunnet uten aktivitetsopplegg.

Arbeid og aktivitet forebygger psykiske helseproblemer. En av tre tenåringer sliter psykisk. Ved å motta lønn og å få betale skatt vil arbeidsledig ungdom føle seg til nytte og inkludert i samfunnet. Det hjelper ikke med psykologhjelp dersom man ikke har aktivitetstiltak. Mange vil nok spørre om vi har råd til dette da bydelene sliter trange budsjetter. Vi har ikke råd til å la være. Vi har ikke råd til å se på at mange unge liv går til grunne p.g.a myndighetenes sparemani. Vi har ikke råd til at ofrene for ran skal slite med psykiske og ofte fysiske senskader. Dette er en vinn-vinn-situasjon som ALLE vil vinne på.

Når dette er sagt, foreslår jeg følgende : Ungdom som lønnede natteravnere blir et ungdomsprosjekt som kan starte som prøveprosjekt i Groruddalens fire bydeler. Ungdom som skal jobbe som natteravnere må gjennom obligatoriske kurs og få opplæring i hvordan håndtere konflikter, voldssituasjoner og andre farlige situasjoner, samt trening i hvordan møte vanskeligstilte ungdommer. Finansieringen bør være et spleiselag mellom stat, kommune og Groruddalssatsningen, og prosjektet bør være i samarbeid med NAV, politiet og bydelene.

Gunn Pound

Leder Mental Helse Stovner

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt