Kommentar

Tause Birgitte

Det er fint om Thorhild Widvey finner seg et annet ideal enn Tause Birgitte.

I dag vil kulturminister Thorhild Widvey gjøre store endringer i styresammensetningen i Norsk Tipping. Ryktene går om at selveste Lars Sponheim ikke får fortsette som styreleder. Nestlederen i styret, Silvija Seres, har allerede stått fram og fortalt at hun ikke får være med videre.

Det er en statsråds og i dette tilfellet en kulturministers privilegium å avsette og tilsette styremedlemmer i bedrifter der staten styrer. Slik har det vært, slik må det være. Men når Widvey ikke gir de nærmest berørte eller offentligheten noen som helst begrunnelse, er det grunn til å beklage hennes taushet.

Jevnlig utfordres maktpersoner til større åpenhet i utøvelsen av sin makt. Selv om ikke alt skal opp og fram i offentligheten, ønsker vi at Norge skal være et åpent samfunn der det gis nødvendig og mest mulig innsikt i det som skjer i det politiske liv. Transparency – gjennomsiktighet – er et honnørord som må prege et demokratisk land.

Kanskje har kulturministeren en grei begrunnelse for at hun kaster styreleder, nestleder og andre styremedlemmer. Også om utskiftingen skulle uttrykke et ønske om et styre som kan stå inne for en linje som er mer i tråd med regjeringens politikk – som Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Ib Thomsen sier til NRK – er dette noe Widvey har rett til å gjøre. Noe annet er om det i så fall vil være klokt. Men så lenge Tause Birgitte ikke letter på sløret, vet vi ikke noe om årsaken.

Det er interessant å se at både Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud og Kristelig Folkepartis Geir Bekkevold inntar en spørrende kritisk holdning. «Hva er dette? Overskudd eller politikk?» har Aasrud kvitret. Widvey kan bli utsatt for en ny omgang politisk bank om det skulle ligge en liberaliserende ideologi og tenkning bak styreutskiftingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar