Kommentar

Et politi uten våpen

Tillatelsen til midlertidig bevæpning av politiet er blitt forlenget og forlenget. 7. juni bør den bli avsluttet.

Norsk politi er vanligvis ubevæpnet, og det gis gode grunner for det. Vi har vært vant til at politiet utfører sitt oppdrag uten å bære skarpladd pistol på hoften – og slik vil vi det skal fortsette. Også innad i politiet er det mange som er kritiske til den midlertidige bevæpningen.

Bakgrunnen for bevæpningen var skjerpet trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste, PST, der politifolk og militært personell ble trukket fram som spesielt utsatt og mulig terrormål. PST la med andre ord et svært generelt trusselbilde til grunn, og dette gjør at blant andre flere politimestre er bekymret for at det skal bli vanskelig å trekke bevæpningstillatelsen tilbake. For når vil trusselbildet igjen kunne bli vurdert som normalt?

Stortingsflertallet er mot generell bevæpning av politiet, og dette reflekterer sannsynligvis stemningen i folkeflertallet. Nå har samtlige partier på Stortinget unntatt Høyre og Fremskrittspartiet bedt justisminister Anders Anundsen fra Frp om å redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen.

Ordningen kom i stand 25. november i fjor og skulle vare i fire uker. Siden er tillatelsen til bevæpning blitt forlenget tre ganger. 7. juni utløper ordningen, og det er naturlig at stortingsflertallet nå har bedt justisministeren om en redegjørelse. Ikke uten grunn frykter man at med stadig nye tillatelser kan den midlertidige bevæpningen gå over i en varig ordning.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik har etterlyst en plan for avvikling av politibevæpningen. Statssekretær Vidar Brein Karlsen fra Frp svarer egentlig goddag mann økseskaft på Tajiks utfordring når han sier at Justisdepartementets plan er å holde Norge trygt; politifolk skal gå på jobb og føle seg trygge i sin tjeneste. For også innen politiet vil man møte argumenter om at politiet ikke blir tryggere av at de generelt bærer våpen – snarere tvert imot.

Erfaringene med bevæpningen så langt viser dog at våpenbruken ikke har økt. Godt er det. Hovedregelen om at politiet skal utføre sin tjeneste uten bruk av våpen, blir fortsatt etterfulgt. Men erfaringen fra andre land er at bevæpning oftere utløser våpenbruk. Denne utviklingen tjener hverken politi eller samfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar