Verdidebatt

En grønn regnbuepolitikk

De grønne står som garantister for en åpen politikk med like rettigheter for alle, innbefattet LHBTIQ+-personer. LHBTIQ+ er en samlebetegnelse for begrepene lesbisk, homofil, bifil, trans, queer og interseksuell.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Shoaib Sultan, ordførerkadidat for Miljøpartiet de Grønne
Anna Kvam, talsperson for Grønn Ungdom

Hvilken politikk ønsker egentlig Shoaib Sultan og hans parti å føre overfor homofile spurte Kristin Bruun i innlegget «Er homofili synd eller politikk?». Vi takker for anledningen og skal her gi en gjennomgang av De Grønnes politikk på området.

Den grønne bevegelsen i Europa har lenge stått for en inkluderende og solidarisk politikk overfor alle minoriteter, deriblant legnings og kjønnsminoriteter. De Grønne I Norge og Grønn Ungdom har solidaritet med våre medmennesker som en av grunnpilarene i vårt prinsipprogram. En progressiv og minoritetsbevisst likestillingspolitikk er derfor en naturlig del av vårt politiske prosjekt.

Både Grønn Ungdoms nye likestillingsplattform og det nylig vedtatte valgprogrammet for Oslo MDG inneholder viktige politiske forslag for å bedre rettighetene til LHBTQI+-personer.

I Oslo-programmet foreslår vi å opprette et eget LHBTIQ+-råd for byen i samarbeid med LHBTIQ-sivilsamfunnet byen. Dette etter modell fra Göteborg. Vi ønsker å bygge flere møteplasser på tvers av minoritet og majoritetsgrupper. Fordommer bygges ned i samkvem mellom mennesker. Å skape treffpunkter for mennesker med ulik bakgrunn er en forutsetning for å begynne slikt arbeid.

Vi ønsker videre at kommunale dokumenter skal være kjønnsnøytrale og ikke-heteronormative. De Grønne vil støtte organisasjoner som arbeider med marginaliserte grupper og for større mangfold i samfunnet. I bydelen vil vi utvikle og støtte lavterskeltilbud i mot ensomhet og psykiske lidelser. Slik problematikk kan ramme alle. Likevel vet vi at ofte rammes legnings og kjønnsminoriteter hardere. Det er nødvendig å ha et helsevesen som står beredt til å ta i mot de utfordringene som ulike personer kan ha.

Ikke minst gjelder det unge personer innenfor disse gruppene. Derfor vil vi heve kompetansen blant ansatte i skolehelsetjenesten på LHBTIQ+-spørsmål. Vi vil bedre opplæringen i helsevesenet og politiet om voldtekt og vold i nære relasjoner, særlig rundt utsatte grupper, deriblant sexarbeidere LHBTIQ+-personer. Vi ønsker å sikre tilstrekkelig bevilgning til helsestasjonen for LHBTIQ+-ungdom. Sist, men ikke minst, igjen etter svensk modell, så ønsker vi å utvikle et prøveprosjekt med LHBTIQ+-sertifsering av fastleger, helsestasjoner, og skolehelsetjenesten.

Grønn Ungdom har ved siden av moderpartiet en viktig oppgave: å ikke la de voksne hvile på sine laurbær, og å sikre en bedre og mer likeverdig politikk, så også på dette området.

På sitt landsstyremøte har Grønn Ungdom slått fast 10 krav for grønn LHBTQ politikk fremover:

1. Stopp tvangssteriliseringen

Personer som vil endre juridisk kjønn, slik at det samsvarer med kjønnsidentiteten deres, må i dag gjennom en steriliseringsprosess uansett om de ønsker det eller ikke. Denne praksisen bryter med anbefalinger fra bl.a. Europarådet og Amnesty, og er i strid med grunnleggende menneskerettigheter. Vi krever at praksisen stanses umiddelbart og at økonomisk kompensasjon tilbys dem som allerede har blitt tvangssterilisert.

2. Styrk behandlingstilbudet

Vi krever et bedre behandlingstilbud for transpersoner og mennesker med kjønnsidentitettematikk. Det må opprettes en uavhengig klageinstans for dem som får avslag på søknad om kjønnsbekreftende behandling.

3. LHBTQ-sertifisér helsevesenet og styrk kompetansen til blivende helsepersonell

Alle mennesker skal bli godt mottatt i møte med helsevesenet. Ansatte skal ha kunnskap om LHBTQ-tematikk og møte alle med respekt. En sertifisering betyr at en organisasjon arbeider strategisk ut fra et LHBTQ-perspektiv, for ansatte og i møte med pasienter. Vi krever at helsevesenet LHBTQ-sertifiseres, og at kompetansen til blivende helsepersonell styrkes gjennom at LHBTQ-spørsmål blir en del av helseutdanningen.

4. La menn som har hatt sex med andre menn gi blod

I dag er en mann som har hatt sex med en mann utestengt fra å gi blod på livstid. Uavhengig av seksuell orientering bør risikoatferd utgjøre grunnlaget for hvorvidt en kan donere blod. Vi krever at helsetilstand og atferd, ikke seksuell orientering, er det avgjørende for om en person får lov til å gi blod.

5. Normkritikk inn i skolen

Normkritikk innebærer å se kritisk på normene knyttet til kjønn og seksualitet, I stedet for å fokusere på minoriteten og dens annerledeshet. Det normkritiske antidiskrimineringsarbeidet tar utgangspunkt i normene som legitimerer forskjellsbehandling. Vi vil fjerne de normene som begrenser og undertrykker mennesker. Vi krever at normkritikk blir en obligatorisk del av lærerutdanningen og at opplæringsloven har et normkritisk utgangspunkt.

6. Bedre skolemiljøet

Vi ønsker et skolesystem som inkluderer og motiverer, og som motvirker mobbing og utstøting. Vi vil også styrke seksualundervisningen, og styrke elevenes arbeidsmiljølov (opplæringslovens § 9a). Vi ønsker også å gi en uavhengig offentlig instans, som for eksempel fylkesmannen, ressurser til å følge opp arbeidet med elevers fysiske og psykososiale arbeidsmiljø. Vi krever et bedre skolemiljø for alle.

7. La alle få gifte seg

Vi vil gå imot et hvert forsøk på å reversere ekteskapsloven, og slå fast at to personer uavhengig av kjønn kan inngå ekteskap.

8. Innfør kjønnsnøytrale personnummer

Alle passer ikke inn i tokjønnssystemet. I dagens system med personnummer sier det tredje sifferet om ditt juridiske kjønn er mann eller kvinne, systemet er låst til kun to kjønn. Vi krever kjønnsnøytrale personnummer.

9. Innfør en tredje juridisk kjønnskategori

Vi krever at myndighetene anerkjenner at det eksisterer flere kjønnskategorier enn kvinne og mann, og innfører et tredje juridisk kjønn. Det er også ønskelig at det innføres et pronomen til det tredje juridiske kjønn.

10. Bedre situasjonen for LHBTQ-flyktninger

Mennesker som er på flukt fra forfølgelse på grunn av seksuell orientering, kjønnsuttrykk, eller kjønnsidentitet, må få sine asylbehov tatt på alvor og få et fristed i Norge. LHBTQkompetansen i utlendingsdirektoratet (UDI) og andre myndigheter må økes. LHBTQflyktninger skal ikke utvises til land med risiko for forfølgelse på grunn av seksuell orientering, kjønnsuttrykk, eller kjønnsidentitet.

Dette er den grønne politikken, dette er vårt politiske ståsted, og det er dette vi går inn i valgkampen på bakgrunn av.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt