Kommentar

Overgrep mot barn og dyr

Dyr skal behandles ordentlig og med respekt. Men å ødelegge livet for et barn må straffes mye strengere enn å aviive en hund.

En mann ble dømt til seks måneders fengsel for å ha druknet en hund. Metoden var bestialsk: Han bandt hunden til et betongrør og kastet den over rekkverket på en bro.

Mannen sier at han synes det er feil at han skal straffes hardere enn en seksualforbryter; å avlive en hund kan vel ikke sammenlignes med å ødelegge livet for et barn, spør han i Aftenposten. Han viser til at en 34-åring som sitter på tiltalebenken i Drammen, i 2009 ble dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige. Straffen som Øvre Romerike tingrett utmålte, var på fem måneders fengsel.

Barneombud Anne Lindboe reagerer kraftig på at straffenivået for seksuelle overgrep mot barn er så lavt som seks måneder. Dette er riv ruskende galt, sier hun og hevder at dagens straffenivå for overgrep mot barn ikke gjenspeiler alvoret i handlingen.

Det er å håpe at både politikere, politi og dommerstanden tar Barneombudets utspill på alvor. Svært mange barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, bærer med seg opplevelsen gjennom livet. Selvsagt gis det individuelle forskjeller, men det generelle bildet er at de negative følgene av overgrep blir sittende lenge.

Alle barn fortjener en god oppvekst der de blir tatt vare på og hjelpes fram til å bli gagns mennesker. Men altfor mange barn utsettes for seksuelle overgrep. Dette ligger som en skygge over vårt samfunn. Mennesker som ødelegger barns liv, må få en straff som gjenspeiler alvoret i å utføre en slik handling. Barneombudet har rett i at dagens straffenivå ikke gjenspeiler alvoret i seksuelle overgrep.

Dette betyr ikke at vi skal ta lett på dyrevelferd. Det er tragisk når vi hører at 70 kyr blir funnet døde fordi de er blitt sultet i hjel, eller når en hund kastes på sjøen og drukner. Men det er forskjell på dyr og mennesker.

Justisdepartementet har i forarbeidene til endringene av straffeloven i 2010 lagt til grunn at nivået for normalstraff for seksuell omgang med mindreårige under 16 år bør være rundt seks måneder ubetinget fengsel. Dette er altfor lavt, og det er antagelig i strid med den allmenne rettsoppfatningen i samfunnet. Folk flest vil nok helle mot å være enig med mannen bak det bestialske hundedrapet når han sier at å avlive en hund kan vel ikke sammenlignes med å ødelegge livet for et barn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar