Jonas Stava

16

Kristendommens bidrag til verden

Publisert: 20. mar 2015

Grekernes bidrag er filosofi, vitenskap, politisk forståelse, drama og skulptur. Romerne bidrag er forståelse av makt, regjering, lov, orden og viktigheten av kommunikasjon som veier, varme bad og sentral varme. Jødedommens bidrag er troen på menneskeverdet, frihet, historieforståelse, etikk, ansvar og det tradisjonelle ekteskapet som har vært grunnlaget for samfunnet. Men hva med Kristendommen? Os Guiness tok doktorgraden sin på Oxford. Han er forfatter av 30 bøker og lister fem viktige bidrag som vi kan takke Kristendommen for. Dette er tatt fra boken hans, “Renaissance”. Rodney Starks behandler også dette i, “The Rise of Christianity”.

1. Vesten har en sterk tradisjon for filantropi som har skapt en kultur der giver glede og omsorg står høyere enn noen annen sivilisasjon i historien. Lignelsen om den gode Samaritaner har blitt beskrevet som lignelsen som forandret verden. Sammenlignet med andre religioner, Gresk og og Romersk kultur så skiller Kristendommen seg ut. Kristendommens forståelse gav grunnlag for Vestens sykehus, barnehjem, leprosariums og hospices for døende. For de som følgte Jesus var de fattige, syke, hjemløse, fanger, arbeidsledige, fremmende og døende fokuset for Guds kjærlighet og fortjente derfor menneskets omsorg. Å ignorere dette bidraget som mange i dag gjør er å drepe gåsen som la gull egget. 

2. Vesten har en tradisjon for gjentakende reform bevegelser som ikke har parallel gjennom historien. Kjente helter som Las Casas, William Wilberforce for å nevne noen. Bak dem er andre helter som Roger Williams som kjempet for religiøs frihet for alle. Elisabeth Fry reform arbeid i fengslene, Dietrich Bonhoeffer kamp mot Nazismen, Gary Haugen som hjalp fanger fra den moderne sex handelen. Mange andre kjempet mot ondskap i troen på en bedre verden var mulig. Motsetningene mellom andre tradisjoner er store. Hinduismen har ingen slik tradisjon. Indiske reformatorer kan takke kristne misjonærer og reformatorer som William Carey for deres bidrag.

3. Vesten er kilden til universitetene som i dag representerer en av de sterkeste institusjonene i den moderne verden. Noen har sport dette tilbake til Platons Akadami eller til Kairos Al-Azhar Mosque, men den egentlige kilden bak de første universitene begynte i Bologna, Sorbonne, Oxford og Cambridge. Universitetet vokste utav av katedral skolene i middel alderen. Oxford’s motto starter med ordene fra Salme 27, Dominus Illuminatio Mea, “Herren er mitt lys”. Vi kan takke den katolske kirke for universitetet.

4. Vesten er fremst på moderne vitenskap. Kapitalisme og teknologi har revolusjonert den globale verden. Røttene til vitenskapen går tilbake til nysgjerrigheten til Grekerne som ble ivaretatt av Muslimene. Alfred North Whitehead og flere har gjort det klart at den moderne vitenskapen også var en frukt av Reformasjonen og dens livssyn. Myten om krigen mellom vitenskapen og religion er en myte fra de 19 århundre som ble skapt av sekularister som Andrew Dickson White, men er nå blitt tilbakevist av seriøse historikere. 

5. Vesten har vært en pioneer på menneskeverd, menneskerettigheter og hele menneskerettighets revolusjonen. Alt dette skyldes røttene i Jødisk og Kristen forståelse av menn og kvinner som er skapt i Guds bilde. Grunnlaget for menneskerettighetene begynte lenge før opplysningstiden. Menneskeverdet og menneskerettighetene er en gave til verden fra Jødene og Kristne.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere