Kommentar

Rema-Reitan som klovn

Hvor skal jeg handle nå, etter at Rema-Reitan avslørte seg selv som en arrogant klovn i NRK-programmet Matvarekrigen?

Brennpunkt-programmet tirsdag med tittelen Matvarekrigen var avslørende, sett fra et forbrukersynspunkt. Ikke minst bildene fra Dagligvareleverandørenes årsmøte i oktober 2014, der dagligvaregigantene og leverandørene hadde satt hverandre stevne. Statsråd Sylvi Listhaug holdt foredrag og fortalte blant annet om sitt arbeid med lov om god handelsskikk.

Reitan og Røkke

Så dukket Rema-sjefen Ole Robert Reitan opp på scenen. Han hadde ikke hatt tid til å være med fra begynnelsen av og hadde ikke hørt statsrådens innlegg, men ifølge ham selv gjorde det ikke noe: Han hadde SMS-et med noen av de tilstedeværende, og de hadde meldt at det skjedde ikke noe spennende på møtet, bare lange, innholdsløse taler.

Reitan er nok vant til at de som er avhengige av ham, jubler og ler hemningsløst når han opptrer som klovn. Denne gang ble det en pinlig stillhet. Jeg syntes faktisk det var verre å høre Reitan enn det var da en annen milliardær, Kjell Inge Røkke, i 2009 hermet etter statsråd Sylvia Brustad og parodierte henne på tilnærmet hedmarksdialekt; han gjentok og gjentok «Je e forbanna, je e forbanna».

En lov om god handelsskikk hadde Ole Robert Reitan overhodet ingen sans for. Han hadde levd etter god handelsskikk og fulgt etiske spilleregler hele livet, må vite.

Leve og la dø

Brennpunkt-programmet viste hva som har skjedd når vi har fått noen få – snart bare tre – matvaregiganter som dominerer dagligvarehandelen fullstendig. De har makt til å leve og til å la dø. Leverandører som ikke betaler godt nok for å få plass i hyllene, kan ikke påregne å få sine varer solgt. De må dø. Rune Forsberg ved Hval sjokoladefabrikk fortalte skremmende historier om hvordan han ble skviset, nå har han bare én bil med kjølerom som kjører rundt i Vestfold og Telemark og leverer til et mindre antall butikker. Gigantene har presset ham ut – og de destruerte til og med hans fullt brukbare produkter av høy kvalitet.

Før hadde leverandørene nesten all makt, ble det sagt i programmet, nå var kjedene mer jevnbyrdige. Mange forbrukere vil nok mene at programmet ga et skremmende innblikk i hvordan makten nå var samlet på gigantenes få hender. Ikke rart at de som skulle levere den billigste og beste maten til norske forbrukere, i løpet av bare én generasjon har slått seg opp til å bli landets rikeste, med milliardformuer.

Loven kommer

Men landbruks- og matminister Sylvi Listhaug lar seg forhåpentlig ikke skremme av at Rema-Reitan prøver å gjøre henne til latter. Hun har god støtte fra direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet, som fremsto som en sterk støttespiller av en lov om god handelsskikk. Og hvis man hadde foretatt en meningsmåling blant de som så Brennpunkt-programmet tirsdag, er jeg overbevist om at et stort flertall ville sagt at matvaregigantene har altfor mye makt som de har, den bør begrenses.

Gigantene tar ikke forbrukeren på alvor, sa Rune Forsberg. Mye tyder på at han har rett. Ønsket om egen fortjeneste veier tyngst. La gå at Rema samlet 500 kjøpmenn i Las Vegas i fire dager for å feire at de nå var Norges nest største. Bare la dem holde på. Men jeg har ennå ikke funnet svaret på mitt spørsmål: Hvor skal jeg handle nå? Rema og Coop og Norgesgruppen kjører fram med uforminsket styrke, den ene er antagelig ikke noe bedre enn den andre hva maktbruk angår

Vi kan da ikke dra til Kjötthallen i Töcksfors, alle sammen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar