Kommentar

Politiattest nødvendig

Politiattest for barne- og ungdomsledere i kristne organisasjoner er nødvendig og til barnas beste.

I 2006 ble det lov for frivillige organisasjoner å kreve politiattester fra frivillige. Hensikten var naturligvis å sikre at barn og unge som deltar i kristent arbeid, skal unngå å møte ledere som utsetter dem for overgrep av voldelig eller seksuell karakter. Om det er noe sted der den oppvoksende slekt skal oppleve trygghet, må det være i organisasjoner som ønsker å formidle kristen tro.

Vårt Land har undersøkt de faktiske forhold i 16 kristne barne- og ungdomsorganisasjoner. 11 av dem mener at krav om politiattester kan og bør være et krav fra sentralt hold, men 6 av 11 innførte kravet først fra og med 2015. Fire organisasjoner mener de ikke har myndighet til å pålegge de lokale avdelingene å kreve politiattest, mens én – KRIK – mener deres egne systemer gjør krav om politiattest unødvendig.

Det er vanskelig å forstå at det har tatt så lang tid fra det ble lov til å kreve politiattest til det skjer blant flertallet. Spesialrådgiver for beskyttelse mot vold og overgrep i Redd Barna, Lars Due-Tønnessen, kaller det kritikkverdig. Dessverre er det mange eksempler på at voksenledere også i kristne organisasjoner har prioritert sine egne behov fremfor barnas og slik bidratt til å gi dem en traumatisk og skadelig start på livet som mange bærer med seg livet ut. En politiattest bidrar til å luke ut dem som har vært dømt for overgrep mot barn. Ifølge Due-Tønnessen er dette det minste man kan gjøre.

De fire organisasjonene som mener de ikke har myndighet til å pålegge de lokale avdelingene å kreve politiattest, må søke å komme noen skritt videre. Det skulle ikke være vanskelig å gå ut med overbevisende råd til folk på lokalt hold om å innføre politiattest. Eventuelle overgrep på lokalt hold vil ramme også sentralorganisasjonen med full tyngde.

Kristen Idrettskontakt (KRIK) skiller seg ut ved å si at de har egne systemer som gjør politiattest unødvendig. KRIK tar sikkert problemet med overgrep på alvor, men det er like fullt vanskelig å forstå at man ikke etterspør politiattest – som et supplement til de forebyggende tiltak av annen art som KRIK selv står for. Det synes som om paraplyorganisasjonen Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har bidratt til KRIKs praksis. Dette er beklagelig, og det er nødvendig at LNU og dens medlemsorganisasjoner drøfter på ny hvordan man best skal styrke arbeidet med å luke ut overgripere. Her må flere metoder brukes – og som Elisabeth Torp i Kirkelig Ressurssenter sier: Å kreve politiattest gir et viktig signal.

Det kan også tolkes som et signal når man ikke krever politiattest. Som Due-Tønnessen sier: Det kan bli et mål for overgripere å søke seg til organisasjoner der de vet at de i alle fall ikke blir avslørt av en politiattest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar