Øyvind Woie

76

Små spor - BIG DATA

Noen bruker mine digitale spor for å gi meg mer. Har jeg egentlig lyst på mer?

Publisert: 7. mar 2015

Jeg er medlem i Coop. Da jeg vokste opp het det Samvirkelaget. På butikken visste hva familen vår handlet mest av. Slik er det nå også, men nå vet de mer. Derfor får jeg hefter med kuponger hjem i postkassa med tilbud om gratis Pepsi Max, leverpostei og rekesalat. Hver gang jeg drar Coop-kortet registrerer forbrukersamvirket alt som ramler ned i min handlekurv, eller som de sier selv: «Bruk medlemskortet hver gang du handler og våre datamaskiner finner ut hvilke kuponger som er relevant for deg».


 Wow, min barndoms butikkdame er byttet ut med «datamaskiner»!  Storebror ser meg.

#bigdata

 «Big data» er det hotte ordet for tiden. Det handler om å samle alle de små datasporene vi legger fra oss hver dag, hvert minutt, hvert sekund. Du har sett det selv. Du kjøper 12 skrutrekker i Clas Ohlsons nettbutikk og dagen etter dukker den svenske kjøpmannen opp på Facebooksidene dine.

En journalist i Dagens Næringsliv fant ut mediegiganten Schibsted satt på 136.000 opplysninger om ham. De hadde samlet hans bevegelser innen konsernets tjenester og tilbud når han logget seg inn i deres betalingsløsning SPID. Schibsted visste hva Bjørn Eckblad hadde sett på og lest, hvor lenge og på hvilke plattformer. At han hadde latt seg friste av en 1984-modell Jaguar XJ V12 på finn.no var selvfølgelig også registrert.

 Nei til overvåking

Tre av fire nordmenn er skeptiske til at deres atferd på nett blir overvåket av mediehusene. At de aller fleste av oss blir fulgt med argusøyne av storebror Facebook og Google bekymrer oss ikke så mye.

Likevel tenker norske nettaviser at de skal bruke «Big data» for å «spisse» og tilpasse innholdet enda sterkere mot sine lesere. Det gjelder både redaksjonelt innhold og annonser. Liker du å lese om byer i Belgia, skal du få mer av det, både til oppbyggelse og opplevelse. I gamle dager fikk alle aviskjøperne det samme innholdet levert i et statisk papirformat. I fremtiden får kokkeinteresserte fotballentusiaster et innhold mens bilelskende lærere i naturfag får et annet.

#IoT

Men det er mer. Alle tingene vi har kobles også stadig oftere til internettet. «Tingenes internett - Internet of Things - IoT» er også et begrep du bør merke deg. Dumme ting blir smarte. En elektronisk dørlås kan kommunisere med varmesystemet i huset ditt slik at lillebror får det godt og varmt når han kommer hjem fra skolen og låser opp døra mens temperaturen senkes litt når mamma i overgansalderen vrir om den samme nøkkelen. Vaskemaskinen din, bilen din, joggesko, hus, nabolag - mer og mer kobles sammen via internett. Praktisk og fint for service og vedlikehold, men ganske innvaderende. Det finnes TV apparater som hører det som blir sagt i norske stuer og sender det til en server i Sør-Korea

«Mange bekker små, blir til en stor å», heter det i et gammelt ordtak. Denne elven av informasjon vil gjøre mange ting bedre, samtidig er det store utfordringer knyttet til hvem som eier og forvalter de digitale sporene. 

I tillegg er jeg usikker på om jeg vil at «datamaskinene» skal velge hva jeg har lyst på, jeg er redd det kan ødelegge lysten til det hele.

Kommentar #1

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

Forby chipping av mennesker

Publisert over 6 år siden

Få ting burde engasjert en sekulær normann mer, i tillegg til politisk styring av kapitalen.  67 visninger etter 7 timer viser hvordan dette engasjementet er.  Det er åpenbart mest viktig for for de herværende debattanter å krange side opp og side om evolusjon og hvor tåpelig det er å tro på noe som ikke kan bevise/motbevises av naturvitenskapen.  Woie tar opp et tema som de til de grader handler om å være et menneske og hvordan menneskeasamfunnet skal fungere. Hvor er de som virkelig burde vært engasjert i dette spørsmålet, nemlig Human-etisk forbund?  For her trenges det grenseoppgang for hva som representerer humanisme. I stedet driver dette forbundet å krangler om hvor anstøtelig det er med et kors på veggen der de skal gravlegge sin molekylære klump av en død menneske-kropp.

Temaet Woiet tar opp handler om manipulering, hjernevask, kontroll over menneskesjelene. Barn som vokser opp i dag går til gamel fotografier og forsøker skyve til et nytt bilde. En generasjon vokser opp med dette manipulerende vesen og kjenner ingenannen virkelighet. Det er globalt, utenfor statsrettslig kontroll og de som designer dette er menneskekjennere og kyniske.  Evner politikere/journalister å forstå dette? Man mer enn lurer når man ser det moralske engasjementet og forundringen da lyttestasjonene rundt stortinget ble oppdaget. Vet ikke folk flest at alt som er trådøst i teorien kan plukkes ned, hele tiden? Vet ikke politikere grunneleggende data kunnskap som tilsier at internettrafikkenkan siles og sorteres? Forstår men ikke at bits&bytes ikke er "troldom" men et forutsigbart og kontrollerbart system?  Det endelige nederlag for sekulær humanisme vil være den dagen man begynner å chippe mennesker. Da er de gjort til dyr. Vi chipper husdyrene våre. Kuene blir chippet for å logge adferden deres, analysere helse, sexlivet, fordøyelsen. Vi ønsker full kontroll av deres produksjonsevne. Er det slik vi tenker når vi vil chippe og kontrollere mennesker? Har vi fått et menneskesyn der yteevne og helse relatert til sosialbudsjettene er statens anliggende? Skal vi chippes for at næringslivet skal få oss til å yte mest mulig og kontrollere oss fordi de ikke stoler på oss? Stortinget bør snarest mulig etablere en lov som forbyr chipping av mennesker.

Kommentar #2

Markus Westermoen

0 innlegg  357 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Hvem eier egentlig opplysningene om hva jeg handler hos coop? Hvis en som forsker på rekesalat trenger data, hvem bestemmer da over disse dataene?

Jeg kan logge meg på utstyr langt ute på havet for å sjekke at alt er i orden. Jeg kan sannsynligvis bruke samme data for å sjekke hvor god operatøren er, om han snakker sant om hva han gjør, om vedlikehold er korrekt utført, eller om han legger kabal på jobb. Jeg vet ikke hvem operatøren er - men er dette hans eller mine data? Operatøren har antakelig ingen anelse om hva som faktisk logges og hva det kunne vært brukt til.

Google og Facebook skaper en illusjon om at vi kan ha vårt eget lille rom på internett, som bare er vårt. Realiteten er likevel at Google vet hvem jeg har i min telefon-liste, og at dersom noen med tilstrekkelig myndighet ber om disse dataene, så er de der. Alle mine foto tatt de siste årene ligger i nettskyen, og dersom disse serverene overtas av et kinesisk forsikringsselskap, så blir det spennende å se hvilke regler som gjelder.

Jeg frykter ikke i utgangspunktet mennesker med chip, for vårt ansikt, fingeravtrykk, stemme eller f.eks. mobiltelefon kan enkelt røpe vår identiet og sammenstilles med data fra hvor som helst. Det fantastiske, men også farlige med big data, er muligheten for statistiske data og hvordan statistisk kunnskap kan brukes til å forbedre, eller forverre menneskers liv. Hvor gøy er det vel ikke når bommen går opp automatisk fordi nummerskiltet på bilen gjennkjennes, og hvor irriterende er det vel ikke å få reklame maskert som noe nyttig fordi en robot har sjekket mine åpne nett-data.

Om vi søker med duckduckgo.com, som ikke lagrer noe, eller om vi logger oss på Facebook og Google før vi gjør noe annet, er opp til hver enkelt - men noen vet kanskje ikke forskjellen. (?)(https://www.google.com/dashboard/ viser det google har lagret om deg, og ev. https://history.google.com/history/ dersom du har den aktivert.)

En åpen diskusjon om dette på nettet er forøvrig litt paradoksalt, for dersom noen er oppriktig redde for å legge igjen små spor vil jeg tro de ikke bidrar her med tanke på hvor mye data en legger igjen ved å skrive sine meninger på et åpent nettforum.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere