Verdidebatt

Snakker du med stråmenn?

Søker du først og fremst kritikeren eller meningsholderen selv?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har lenge hatt dårlig samvittighet, for å være aktiv i en gruppe for ikke-troende og ikke ha lest Dawkins. Sannheten er at jeg aldri har hatt et behov for det*, og begynner nå og lure på om det ikke er så dumt likevel.

Dialog

Hver gang jeg har deltatt i en debatt eller dialogmøte**, har jeg fått skryt for at jeg møter dem (de religiøse) med en helt annen tone og innstilling enn de forventet fra en human-etiker. Det tror jeg er fordi jeg startet å utvikle mitt livssyn med dialog.

Det første jeg gjorde når jeg ble med i Humanistisk Ungdom og ble leder i Vestfold, var å invitere til dialogmøte med det kristne "Laget" på skolen. Jeg ønsket å forstå dem og finne ut hva deres synspunkter var, og så finne ut hva jeg faktisk mente og trodde var riktig. Ut ifra disse samtalene utviklet jeg meg til å bli en agnostisk ateist og en sekulær humanist.

Jeg er jo uenig i et religiøst verdenssyn og driver jo fortsatt religionskritikk, men likevel får jeg skryt for å vise respekt og forståelse for de troende. Gjør jeg noe annerledes? Eller har de bare fordommer for hvordan humanister faktisk er?

(fortsetter under bildet)

Dawkins' og Gervais' stråmenn

En forskjell jeg uansett kan finne blant mine medhumanister er de som har utgangspunkt i først og fremst kritikken og humoren (som i Richard Dawkins, Ricky Gervais, osv) og vi som først og fremst begynte med dialogen og egenrefleksjonen***. Forskjellen ligger i at vi fra dialogen får høre at vi kritiserer en Gud folk faktisk tror på, mens Dawkins og Gervais ofte får høre de kjemper mot en en stråmanns-troende og -Gud.

Jeg ønsker ikke å diskutere Gud som en fysisk skapning, beskrevet ut i fra bokstavlesning i bibelen, og som kan bevises i et laboratorium, men en slags evig skaper som fyller verden med gitt mening og moral****. Jeg tror fortsatt ikke på denne guden, men ved å diskutere det den kristne faktisk mener, får vi et ganske annet utgangspunkt, og en mye mer konstruktiv tone.

Tør å lytte

Jeg anbefaler mine medhumanister å møte en troende, og faktisk å lytte med et oppriktig ønske om å forstå. Samme utfordringen går selvfølgelig også til alle troende, så kanskje i fremtiden slipper jeg å bli møtt med fordommen om at jeg hater kirken og syns alle religøse er dumme. Møt den som er annerledes, og lytt. Om du faktisk ønsker å finne ut hva som er sant, må du tørre såpass.

______________

NOTER:

*(klart, jeg har sett flere taler og debatter på YouTube, og møtt mange poenger jeg er enig i, og mener også han han får ufortjent mye kritikk. Samtidig kjenner jeg for lite til ham og hans verker).

**(som i dag (05.03.15), under "Samtaler på tvers" om "hva er tro?" i regi av Human-Etisk Forbund Nord Jarlsberg lokallag og Sande bibliotek, sammen med Freddy Berg (leder kirkefag og kompetanse, Tunsberg bispedømme) og mange flotte deltagere i publikum)

***(men presiserer "først og fremst", er ingen heltrukken linje i dette skillet)

****(mange troende vil nok ikke være enig i denne presentasjonen heller, men nærme nok?)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt