Verdidebatt

Etter den vanskelige troen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av og til hører vi om dem – en etter en. I drypp her, og i drypp der. I lokalavisen, i Verdens Gang, radiointervjuer og dokumentarer; Sekt-utbrytere som forteller. Vanskelige barndommer, negativ oppdragelse, negative menighetsaktiviteter, manipulasjon, psykisk og fysisk vold, overvåkning... Listen over depriverende temaer er dessverre alt for lang, og enda verre; den vil bare fortsette å bli lengre...

En utfordring jeg mistenker er gjennomgående for de personer som har brutt ut av en sekt, eller kontrollerende religiøs gruppe – om du vil, handler om troen videre. Kristendommens teologi – dersom man skal lese det som faktisk står i Bibelen – lokker med kjærlighets- og nådebudskapet, og fengsler med synd- og helvetesbudskapet. Flere trossamfunn praktiserer til og med utstøtelse fra menighet og familie, ettersom de må beskytte seg fra den som har brutt en regel, som følge av behovet for å ha et nært forhold til Gud.

Hva gjør du når du er låst fast – grunnet overbevisningen om at om du forlater doktrinen vil du bli dømt til evig pine i helvete, eller hva gjør du dersom du tror at Gud kjente alle dine tanker – selv før du ble født – og du ikke en gang tørr tenke kritisk?

Det krever styrke å bryte ut av en sekt eller usunt trossamfunn. Den gode nyheten, Hjelpekilden Norge, vil formidle til Verdidebatt sin leserskare er: Dersom du ønsker å bryte ut, trenger du ikke gjøre det alene. Samt: Dersom du har det vanskelig, finnes det hjelp, nettverk og støtte.

«Etter den vanskelige troen» er nyoppstartede samtalegrupper, og et pilotprosjekt Hjelpekilden har iverksatt, med støtte fra Redd Barna og Ekstrastiftelsen. Samtalegruppene sineoverordnede mål er å bidra til å bedre den psykiske helsen til mennesker som har forlatt usunne religiøse miljøer, for slik å unngå langsiktige og alvorlige psykiske etterreaksjoner som depresjon, ensomhet, skyldfølelse, angst og sorg. Videre er det et mål at samtalegruppene skal bidra til å bearbeide religiøse traumer, bygge opp mestringsevne og evne til deltakelse i samfunnet, samt bygge opp selvfølelse og selvtillitt.

Kom til oss – du er ikke alene.

For mer informasjon: http://www.hjelpekilden.no/prosjekt-etter-den-vanskelige-troen.html

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt