Verdidebatt

Ytringsfriheten og jødene er igjen rammet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Så har det skjedd igjen!  Et attentat mot ytringsfriheten og et jødisk mål med 2 meningsløse drap og flere skadde.  Terroren rykker stadig nærmere.  Hva kan vi gjøre med ekstremismen?

Vår ytringsfrihet er demokratiets grunnpilar og må selvfølgelig vernes.  Men - det må være lov å spørre: - hvor mange mmenneskeliv skal gå tapt i Europa eller i de islamske land hvor muslimene føler seg krenket, tråkket på, verdiløse på grunn av karikaturtegninger?

Flesteparten av disse  muslimer er fattige analfabeter med ett fast holdepunkt i livet, troen på Muhammed.  Unge fanatiske islamister føler seg tydeligvis "forpliktet" til å hevne sin gud med angrep i Europa.

Drapene og angrepene er forferdelige for oss alle, og ikke minst for moderate muslimer, som igjen føler seg stigmatisert og satt i "gapestokken".

3,3 millioner demonstranter og statsoverhoder fra hele verden var til stede for å ære ofrene i Paris og ytringsfriheten.  Mange demonstrerer også i Danmark.  Vi sørger alle med dem.

Men er det likevel ikke et paradoks at de hundretusentalls ofre i Midtøstens, Asias og Afrikas kriger sjelden får fokus eller demonstrasjoner til sin ære?  Er de mindre verdt, for langt borte, for mye vestlig innblanding?

Og jeg spør meg igjen og igjen:  Hvor går grensen for fri ytring, trusler, krenking og mobbing?  Er det egentlig legitimt å krenke andre menneskers religioner?  Sier ikke §135, 13.kapittel, i den norske Straffeloven: "...straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 år ... for å forhåne noen, fremme  hat eller ringeakt på grunn av deres ... religion eller livssyn"?

For oss i Vesten er dette bare noen artige tegninger, vår Gud og vår religion lar seg ikke affisere av litt blasfemi!  Men skal man ikke også ta hensyn til andre, vise omtanke, ha respekt for andres oppfatninger?

Men drap for å hevne må og kan ikke aksepteres!

Igjen kom et anslag mot jødene.  Hva kan gjøres med antisemittismen som igjen blusser opp?  Hvorfor utsettes jødene for disse angrepene?  Det er ingen forskjell på dem og andre folkegrupper.  I sin midte har de kjente og dyktige musikere, kunstnere, forretningsfolk, journalister og stortingsrepresentanter, respekterte mennesker. Hvorfor dette hatet?

Kan vi og jødene gjøre noe for å endre holdninger?

Er det Israel-Palestinakonflikten med dens mange kriger, okkupasjon og overgrep mot nabofolket, palestinerne, som skaper hatet, både i Europa og blant muslimer? At folk blir drept og fengslet uten lov og dom og at tusenvis av mindreårige palestinske barn har vært og er i fengsel?

At Israel, en arrogant og uforsonlig apartheidstat, "gir blaffen" i internasjonale vedtak, påbud og konvensjoner uten å bli stilt til ansvar, synes mange er uhørt og svært urettferdig.  Hvilket annet "demokrati" kan, med USA-støttet militærhjelp på 8,5 millioner daglig og 140 milliarder årlig i annen støtte, tillate seg dette? Tallene er fra organisasjonen "What all Americans should know". I tillegg USA-veto mot alle palestinske forslag og resolusjoner i FN!

Europas jøder har selvfølgelig ikke skylden for Netanyahus/Liebermanns politikk, men "man skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer en selv". (A.Øverland).

Derfor synes jeg det er underlig at jeg ennå ikke har hørt en eneste jødisk kjendis, sivilperson eller f.eks. synagogeforstander som på TV, i aviser eller i radioen protesterer mot eller går i rette med sin nasjonalstats ubarmhjertige framferd?  Hvorfor kommer ingen jøder med dette argumentet som en mulig forklaring på antisemittismen?

Kan ikke jødene ta "bladet fra munnen" og si fra om all urett i sioniststaten?

Ifølge ABC-nyhetene i forrige uke, demonstrerte ortodokse jøder utenfor FN-bygningen med følgende parole: "Israels okkupasjon av Palestina skaper antisemittisme".  Underteksten lød:  "Opprettelsen av en stat i et allerede eksisterende land, bebodd av det palestinske folk og den 70 år lange okkupasjonen, er grunnen til dagens vekst i antisemittismen".

Hvis de ortodokse begynner å våkne, vil mye kunne skje i den tragiske konflikten og sannsynligvis også med jødehatet.

Den israelske journalisten Amira Hass fra avisen Haaretz sa det brutalt og krasst:"Uten Holocaust ville sionismens suksess vært umulig!".

La oss derfor stå sammen mot ekstremisme, og få partene i IP-konflikten tilbake til forhandlingsbordet for fred og anerkjenning!

Berit R. Ruud,

bestemor

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt