Berit Reidun Ruud

2

Ytringsfriheten og jødene er igjen rammet

Publisert: 17. feb 2015

Så har det skjedd igjen!  Et attentat mot ytringsfriheten og et jødisk mål med 2 meningsløse drap og flere skadde.  Terroren rykker stadig nærmere.  Hva kan vi gjøre med ekstremismen?

Vår ytringsfrihet er demokratiets grunnpilar og må selvfølgelig vernes.  Men - det må være lov å spørre: - hvor mange mmenneskeliv skal gå tapt i Europa eller i de islamske land hvor muslimene føler seg krenket, tråkket på, verdiløse på grunn av karikaturtegninger?

Flesteparten av disse  muslimer er fattige analfabeter med ett fast holdepunkt i livet, troen på Muhammed.  Unge fanatiske islamister føler seg tydeligvis "forpliktet" til å hevne sin gud med angrep i Europa.

Drapene og angrepene er forferdelige for oss alle, og ikke minst for moderate muslimer, som igjen føler seg stigmatisert og satt i "gapestokken".

3,3 millioner demonstranter og statsoverhoder fra hele verden var til stede for å ære ofrene i Paris og ytringsfriheten.  Mange demonstrerer også i Danmark.  Vi sørger alle med dem.

Men er det likevel ikke et paradoks at de hundretusentalls ofre i Midtøstens, Asias og Afrikas kriger sjelden får fokus eller demonstrasjoner til sin ære?  Er de mindre verdt, for langt borte, for mye vestlig innblanding?

Og jeg spør meg igjen og igjen:  Hvor går grensen for fri ytring, trusler, krenking og mobbing?  Er det egentlig legitimt å krenke andre menneskers religioner?  Sier ikke §135, 13.kapittel, i den norske Straffeloven: "...straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 år ... for å forhåne noen, fremme  hat eller ringeakt på grunn av deres ... religion eller livssyn"?

For oss i Vesten er dette bare noen artige tegninger, vår Gud og vår religion lar seg ikke affisere av litt blasfemi!  Men skal man ikke også ta hensyn til andre, vise omtanke, ha respekt for andres oppfatninger? 

Men drap for å hevne må og kan ikke aksepteres!

Igjen kom et anslag mot jødene.  Hva kan gjøres med antisemittismen som igjen blusser opp?  Hvorfor utsettes jødene for disse angrepene?  Det er ingen forskjell på dem og andre folkegrupper.  I sin midte har de kjente og dyktige musikere, kunstnere, forretningsfolk, journalister og stortingsrepresentanter, respekterte mennesker. Hvorfor dette hatet?

Kan vi og jødene gjøre noe for å endre holdninger?

Er det Israel-Palestinakonflikten med dens mange kriger, okkupasjon og overgrep mot nabofolket, palestinerne, som skaper hatet, både i Europa og blant muslimer? At folk blir drept og fengslet uten lov og dom og at tusenvis av mindreårige palestinske barn har vært og er i fengsel?

At Israel, en arrogant og uforsonlig apartheidstat, "gir blaffen" i internasjonale vedtak, påbud og konvensjoner uten å bli stilt til ansvar, synes mange er uhørt og svært urettferdig.  Hvilket annet "demokrati" kan, med USA-støttet militærhjelp på 8,5 millioner daglig og 140 milliarder årlig i annen støtte, tillate seg dette? Tallene er fra organisasjonen "What all Americans should know". I tillegg USA-veto mot alle palestinske forslag og resolusjoner i FN!

Europas jøder har selvfølgelig ikke skylden for Netanyahus/Liebermanns politikk, men "man skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer en selv". (A.Øverland).

Derfor synes jeg det er underlig at jeg ennå ikke har hørt en eneste jødisk kjendis, sivilperson eller f.eks. synagogeforstander som på TV, i aviser eller i radioen protesterer mot eller går i rette med sin nasjonalstats ubarmhjertige framferd?  Hvorfor kommer ingen jøder med dette argumentet som en mulig forklaring på antisemittismen?

Kan ikke jødene ta "bladet fra munnen" og si fra om all urett i sioniststaten?

Ifølge ABC-nyhetene i forrige uke, demonstrerte ortodokse jøder utenfor FN-bygningen med følgende parole: "Israels okkupasjon av Palestina skaper antisemittisme".  Underteksten lød:  "Opprettelsen av en stat i et allerede eksisterende land, bebodd av det palestinske folk og den 70 år lange okkupasjonen, er grunnen til dagens vekst i antisemittismen".

Hvis de ortodokse begynner å våkne, vil mye kunne skje i den tragiske konflikten og sannsynligvis også med jødehatet.

Den israelske journalisten Amira Hass fra avisen Haaretz sa det brutalt og krasst:"Uten Holocaust ville sionismens suksess vært umulig!".

La oss derfor stå sammen mot ekstremisme, og få partene i IP-konflikten tilbake til forhandlingsbordet for fred og anerkjenning!

Berit R. Ruud,

bestemor

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

UFF!

Publisert rundt 6 år siden

Ja, hva  annet skal en  si? Du bekymrer deg tilsynelatende over jødehatet og gir samtidig en klassisk begrunnelse for hvorfor det kan være legitimt å hate jøder. Gratulerer! Noen videre kommentar skulle være unødvendig.

1 liker  
Kommentar #2

Marit Wik

0 innlegg  5 kommentarer

Til Kåre Kvangarsnes

Publisert rundt 6 år siden

Sitat fra din kommentar: "Du bekymrer deg tilsynelatende over jødehatet og gir samtidig en klassisk begrunnelse for hvorfor det kan være legitimt å hate jøder".

Du benytter en  generell begrunnelse, tom for konkret innhold, til arrogant å avfeie et seriøst innlegg. Ruud forsøker  å gå i dybden på konfliktene i Midt-østen  og hatet som oppstår som en følge av dem. Ditt innlegg er i beste fall useriøst. Når du i tillegg forsøker å latterliggjøre og stigmatisere dabattanten med gratulasjon og roper UFF! så har du nådd et lavmål for debattnivå.

Kommentar #3

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Lite trøst til jødene fra Ruud!

Publisert rundt 6 år siden

Det var ikke meningen å være arrogant,men kan sikkert oppfattes sånn. Kommentaren var et egentlig et hjertesukk.

Vi  har nettopp erfart at uskyldige jøder blir utpekte drapsmål i vårt naboland Danmark og at den jødiske moskeen i Oslo må avsperres for å hindre terrorangrep. I Malmø blir jøder systematisk trakassert . I storbyene ellers i Europa ser vi det samme. Anslag mot jøder og jødisk eiendom bare tiltar i styrke og jøder i Europa føler seg stadig mer presset. Noen ser ingen annen løsning enn å emigrere til Israel.

Dette skulle være unødvendig å nevne. Dette kan en hver som har øyne og ører få med seg gjennom nyhetene. Når jeg så leser Berit Reidun Ruuds innlegg, sitter jeg egentlig bare igjen med et hjertesukk: Hva vil hun med dette? Forsvare jødene? Nei! Egentlig bare anklager hun dem:

«Europas jøder har selvfølgelig ikke skylden for Netanyahus/Liebermanns politikk, men "man skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer en selv". (A.Øverland).

Derfor synes jeg det er underlig at jeg ennå ikke har hørt en eneste jødisk kjendis, sivilperson eller f.eks. synagogeforstander som på TV, i aviser eller i radioen protesterer mot eller går i rette med sin nasjonalstats ubarmhjertige framferd? Hvorfor kommer ingen jøder med dette argumentet som en mulig forklaring på antisemittismen?

«Kan ikke jødene ta "bladet fra munnen" og si fra om all urett i sioniststaten?»

Først sier hun at de ikke kan bære ansvar for det hun beskriver som Israels politikk, for i neste omgang å anklage jødene for å være feige som ikke tar avstand fra den samme politikk. Dette er grovt og i lys av det som hendte i København, blir det bare groteskt, spør du meg.

Hennes beskrivelse av Israel og israelsk politikk er etter min mening klassisk demonisering av Israelog trolig et resutat av den ensidige mediadekningen av konflikten vi ser i Norge og ellers i Europa. Alt er galt med israelsk politikk i ifølge Ruud:

Er det Israel-Palestinakonflikten med dens mange kriger, okkupasjon og overgrep mot nabofolket, palestinerne, som skaper hatet, både i Europa og blant muslimer? At folk blir drept og fengslet uten lov og dom og at tusenvis av mindreårige palestinske barn har vært og er i fengsel?

"At Israel, en arrogant og uforsonlig apartheidstat, "gir blaffen" i internasjonale vedtak, påbud og konvensjoner uten å bli stilt til ansvar, synes mange er uhørt og svært urettferdig. Hvilket annet "demokrati" kan, med USA-støttet militærhjelp på 8,5 millioner daglig og 140 milliarder årlig i annen støtte, tillate seg dette? Tallene er fra organisasjonen "What all Americans should know". I tillegg USA-veto mot alle palestinske forslag og resolusjoner i FN!"

Hvordan skal en stakkars norsk jøde tolke dette? Skal han/hun ta det inn over seg og bekjenne sine synder, at han/hun er jøde, at han/hun kan ha røtter i Israel?

Knut Olav Almås, debattredaktør i Aftenposten, skrev i en kommentar i Aftenposten 2012:

«Jøder i Norge. Knallhard, ensidig kritikk av Israels politikk gjør livet mye vanskeligere og farligere for den lille gruppen av norske jøder.»


1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere