Verdidebatt

Stortingets kontrollteater

De later som de driver med kontroll, mens de i realiteten spiller politisk teater. Tiden er inne for å vingeklippe Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nasjonalforsamlinger har gjerne en komité som skal påse at den politiske virksomheten skjer i henhold til konstitusjonelle vedtekter og retningslinjer. Stortinget fikk sin Kontroll– og konstitusjonskomité i 1993, og i 1996 ble det åpnet for en prøveordning der komiteen kunne holde åpne høringer for å påse at forvaltningen og statsrådene fulgte de regelverket de er pålagt.

De visste neppe hva de satte i gang. I løpet av de siste ti årene har kontrollkomiteen blitt førstefiolinisten blant Stortingets mange komiteer. Det er der det skjer. De er «kontrollørene» som skaper sakene som mediene elsker å dekke, for det handler om kjente politikere som påstås å ha gjort noe riv, ruskende galt eller sviktet totalt. Har de opptrådt så pass frynsete og tvilsomt at de må gå av? Mediene og opposisjonen er rede til å lage den spenningen som trengs. I det minste kan de lykkes med å svekke en politisk meningsmotstander.

Millimetermål. Det går visst ikke an å være politiker i dag uten å ha en jurist i baklomma. Uavlatelig produseres regler eller det danner seg oppfatninger om hva politikere kan og ikke kan si, gjøre eller mene. «Vær forsiktig lille øre hva du hører, øye hva du ser, munn hva du sier», for sikkerhets skyld. Jurister, medier og opposisjonspolitikere opptrer som skriftlærde ut fra den stadig voksende «lov, skikk og bruk-ringpermen» for politikere. Samtidig har moralismen sneket seg inn i politikken. Tenk noe så forferdelig som en politiker som gjør noe galt.

Komiteens medlemmer sitter der med millimetermålet og gramvekten sin, høystemte og gravalvorlige. Komiteens leder, Martin Kolberg, med nådegaven til å opptre pompøst og opphøyet til mulla for den parlamentariske lov og orden, legger ut om det enorme ansvaret både komiteen og dem som en innkalt har for å bidra til å opplyse en meget alvorlig sak. Det var ikke det spor bedre i forrige periode da Anders Anundsen og Per Kristian Foss satt i førersetet. Det var da komiteen for alvor tok av som teater og arena for politisk spillfekteri.

Svekket kontrollinstans. «Vi klarer ikke mange sånne høringer til uten at det går på komiteens renommé løs. Hvis det blir for mye politisk teater, svekkes kontrollinstansen og den funksjonen vi skal ivareta», sa komiteens nestleder Michael Tetzschner (H) til NTB etter den ti timers lange høringen forrige fredag om justisminister Anundsen og asylbarna. Martin Kolberg (A) sa nesten ordrett det samme da Anundsen og Foss herjet i forrige periode.

I løpet av de siste to månedene har arbeidsminister Robert Eriksson fått høre at han har sviktet når det gjelder å følge opp IT-skandalen i Nav. Næringsminister Monica Mæland har fått beskjed om at hun ikke har gjort nok for å finne ut mer enn det politiet har funnet ut om korrupsjon i Vimpelcom. Anders Anundsen har fått høre om at han har holdt tilbake eller gitt uriktig informasjon til Stortinget om utsendelse av asylbarn. Og helseminister Bent Høie er anklaget for å ha brutt loven om helseforetak i iveren etter å få plassert det nye sykehuset i Molde.

Spill. Under høringen later stortingsrepresentantene som om de er objektive og veldig opptatt av lover og regler. Men det er politikk det handler om. Før høringen starter har Erna Solberg og Siv Jensen bestemt at saken ikke skal få noen konsekvenser for statsrådene som skal forklare seg.

I høringen fredag var professor og ekspert på forvaltningsjuss, Fritjof Bernt, krystallklar på at Bent Høie har brutt foretaksloven flere ganger.  Dermed har Martin Kolberg fått det han trenger for å reise mistillit. Vi kan jo ikke ha en statsråd som ikke følger samfunnets lover. Det bryr ikke Høyre og Frp seg om. Bent Høie skal fortsette som helseminister. Sykehuset skal bygges i Molde. Det nytter ikke for Venstre og KrF å lytte til professor Bernt. Da blir det regjeringskrise. De kan gjerne få formulert noen kritiske merknader som ingen bryr seg med. Det er politikken som gjelder. Det er makta som rår. Det er spillet som foregår.

Statsråder og andre bør innkalles til høringer med jevne mellomrom, ikke fordi de har begått lovbrudd eller opptrådt konstitusjonelt klanderverdig, men for å stå til rette for den politikken de fører. Dropp moralismen og kontrollhysteriet, vingeklipp kontrollkomiteen og la Stortingets fagkomiteer får ansvaret for politikken og det spillet som hører med. Fagkomiteene har dessuten bedre greie på sakene enn de som befolker kontrollkomiteen og later som de er spesielt lovkyndige.

FØRST PUBLISERT I SPALTEN PÅ EN MANDAG - VÅRT LAND 16.2.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt