Verdidebatt

Den dag i dag eller til denne tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det som er fint med dagens Bibel og forhold til eldre tiders Bibel er at nå er den på data og med stikkordregister hvor det er mye lettere å søke sammenhenger med likt ordforråd. Man hadde jo tilleggsutstyr til Bibelen før også som en bibelordbok, men alle som hadde Bibel før hadde ikke en slik. Nå har alle elektronisk utstyr som gjør det lettvindt å slå opp i en fei på hva det måtte være, altså en opplysningens tid.

Det som er greit er at man kan mane frem beviser fra Skriften som ikke finnes eller finnes. Jeg kan bekrefte dette ved å søke alle steder i Skriften hvor det står at; slik er det til denne dag, eller; det eller den ligger/ står/ eller er der til denne dag.

Ropekilden

Derfor kalte de kilden Roperkilden. Den er i Lehi den dag i dag.

Jeg blir nysgjerrig og søker på nettet, Roperkilden finnes det ikke et eneste resultat for, men kanskje er ordet for moderne oversatt? - Jeg prøver å søke opp Lehi:

Lehi referert ofte til i engelsk som Stern Gang, som var en militant sionistisk gruppe grunnlagt av Avraham ("Yair") Stern i det britiske mandatet over Palestina.

Et slags napp altså, men refererer Bibelen opp mot vår tid? Jeg trodde først dette var en skrivefeil for Abraham, men neida, det fantes en gruppe som kalte seg Stern- gjengen.

Stern-gjengen

var en jødisk militant organisasjon, oppkalt etter grunnleggeren

. Den kalte seg selv

Lehi

, hebraisk akronym for

Lohamei Herut Israel

(krigere for Israels frihet). Organisasjonen anså seg selv som en terrororganisasjon.

Det er helt utrolig at skriften kan peke på kilder som finnes den dag i dag.

Gjengen ble grunnlagt av Stern i

som en utbrytergruppe fra en annen organisasjon,

. Den ble først kalt

Irgun Zvai Leumi be-Yisrael

. Da Stern døde i

og mange av medlemmene ble arrestert, lå gruppen nede frem til den ble reformert som

Lehi

under

,

og

. Shamir ble Israels statsminister førti år senere.

Bortsett fra et antall høyprofilerte aksjoner, utførte Stern-gjengen stort sett mindre angrep, som likvidering av britiske soldater og politimenn, og av og til også jødiske kollaboratører. I 1947 sendte de brevbomber til mange britiske politikere. De saboterte også infrastruktur som broer, jernbaner og oljeraffinerier. De finansierte sine aksjoner ved donasjoner fra private (ikke alltid frivillig) og bankran.

Stern-gjengen opphørte formelt å eksistere da Israel ble opprettet, men fortsatte å operere særlig i Jerusalem, inntil den ble knust etter drapet på Folke Bernadotte.

Finnes denne kilden den dag i dag eller finnes den ikke? Det hele dreier seg vel om ett opprop for et fritt Israel: Lehi, hebraisk akronym for Lohamei Herut Israel (krigere for Israels frihet). Man kan vel fritt oversatt påstå at "Roperkilden" finnes i Israel også i dag, etter at Israel fikk sitt land ble kanskje gruppen som kalte seg dette navnet "formelt" å eksistere, men uformelt da? Israel er fortsatt en krigsnasjon som hevder sin rett for frihet med våpen i hånd. Er de fortsatt en terroristgjeng?

Utdrag fra Dom.15.14-20:

Da han kom til Lehi, sprang filisterne mot ham med høye rop. Da kom Herrens ånd over ham. Da var det som reipene om armene hans var brent lintråd, båndene løste seg opp i trevler og falt ned fra hendene hans. Så fant han et friskt kjevebein av et esel; det grep han og slo i hjel tusen mann med det. Da sa Samson:
«Med kjeven av et esel slo jeg en flokk, ja, to, med kjeven av et esel slo jeg tusen mann.» Da han hadde sagt dette, slengte han kjevebeinet fra seg. Siden kalte de dette stedet Kjevebeinhaugen

Nå ble han brennende tørst, og han ropte til Herren: «Du har gitt din tjener denne store seieren. Skal jeg nå dø av tørst og falle i hendene på de uomskårne?» Da åpnet Gud den hulen som er i Lehi, og det rant vann ut av den. Samson fikk drikke, livskraften vendte tilbake, og han kviknet til. Derfor kalte de kilden Roperkilden. Den er i Lehi den dag i dag.
Samson var dommer i Israel i tjue år.

Dette var i filistertiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt