Verdidebatt

Jeg blir gjort til en kriminell

Når det blir kriminelt å følge noen til legevakta og betale for medisinene, når det blir kriminelt å spise sammen og invitere til overnatting, gi et teppe til en som fryser, da er det loven det er noe galt med. Alvorlig talt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alvorlig talt. Regjeringa, FrP og Høyre, som ellers liker å framstille seg som partier som vektlegger individuell frihet og kristne kulturverdier, foreslår å forby tigging og all aktivitet som legger til rette for tigging. Forslaget sendes ut på høring med frist 22. februar. Regjeringens skalkeskjul er at de vil få bukt med menneskehandel, bakmenn og organisert kriminalitet. For meg høres det like vettugt ut som å forby familie for å få bukt med familievold. Forslaget bærer preg av mangel på kunnskap om virkeligheten til de som tigger og grunnleggende utydeligideologi.


Fabian Stang, mannen som stadig omtaler Oslo som byen med det store hjertet, står fram i dypt alvor på Dagsrevyen 24.1.2015 og hevder at han heller vil bidra med millioner til sosiale prosjekter i Romania som vil føre til at flere roma, særlig kvinner og jenter, tar utdanning. Fabian, jeg har tre barn. De går på skole. Det er ikke det som gir meg mat i magen idag. De som tigger på gata, tigger for å ha mat i magen i dag og i morgen. De har ingen annen inntektskilde nå, og de har ikke noe NAV-kontor å gå til.

Fabian Stang vil ha slutt på at folk legger en tier i koppen og på den måten holder folk i fattigdom og fornedrelse. Fabian, med respekt å melde, det er ikke tier'n som holder tiggeren i fornedrelse og fattigdom, det er fattigdommen. At noen mennesker står uten inntekt som kan gi mat på bordet og varme i ovnen gjennom en hard vinter, er et resultat av et økonomisk system du og jeg tjener på.

Mens Elena brukte sine beste år på å plukke poteter i Portugal for en halv euro i timen, gikk du og jeg i butikken og forsynte oss med de beste tilbudene og de billigste varene. Jeg støtter absolutt sosiale prosjekter som legger til rette for at flere i Romania tar utdanning. På sikt vil tigging bli overflødig når alle kan forsørge seg selv. Det er bra. At noen må tigge for å opprettholde sin eksistens er ikke en holdbar og ønsket situasjon. Men i et land hvor de færreste roma har innlagt vann og de med høy utdanning knapt har en lønn å leve av om de er så heldige å ha en jobb (de velger gjerne en vaskejobb i Norge), er det en lang, lang vei å gå å få flere til å velge utdanning. Det løser ikke det akutte behovet for mat og varme i dag. Det er noe dypt naivt over å tro at sosiale prosjekter i et korrupt land vil fjerne behovet for akutt hjelp.

Menneskehandlere og bakmenn tjener på menneskers desperasjon. Oslo Handelsstand sto også fram på Dagsrevyen sammen med Fabian Stang. De hadde vært vitne til overgrep mot en kvinne som tigger, antakelig utført av misfornøyde bakmenn. Jeg undrer meg over om handelsstandens representant ringte politiet eller anmeldte saken eller i det hele tatt tok kontakt med kvinnen. Det er viktig å pågripe, dømme og straffe menneskehandlere og bakmenn. Det kan vi med dagens lovgivning. Med større kunnskap og engasjement fra myndighetenes side, kan vi pågripe og dømme enda fler enn vi gjør i dag. Uten å endre loven.

Da sexkjøpsloven ble vedtatt var noe av argumentasjonen for loven at mange kvinner ble ofre for menneskehandlere og bakmenn i sexhandelen. I den debatten minner Høyre og Frp oss stadig på at noen av de som selger sex gjør det frivillig. Og det må de få lov til. Vel. Jeg kjenner mange tiggere etterhvert. Og jeg har besøkt noen av dem i Romania. Det var ikke deres drøm i livet å ende som tiggere i Norge. Men slik ble det, for det er deres mulighet til å overleve vinteren i Romania akkurat nå.

Tidligere har de fleste vært sesongarbeidere i jordbruket i Sør-Europa. Nå er jobbene borte eller helsa for dårlig, og de sitter igjen uten rett til trygd i et gjennomkorrupt land på grensa til sammenbrudd. De kommer hit for å tigge på eget initiativ, og de reiser hjem på eget initiativ. Hvorfor mener Høyre og FrP at det er mindre fornedrende å selge sex enn å tigge? Og hvorfor mener de at folk må få selge sex frivillig, men de må ikke få tigge frivillig? Jeg begriper ikke logikken og det virker løsrevet fra enhver ideologi.

At de fleste som tigger i Norge i dag kommer på eget initiativ, betyr ikke at de ikke samarbeider for å løse felles utfordringer. En ny lov som virkelig skal ramme menneskehandlere og bakmenn, må klare å treffe så presist at man ikke blir rammet om man frivillig samarbeider om felles utfordringer på. Jeg er oppriktig og dypt bekymret for at lovforslaget om det blir vedtatt vil skape desperasjon og behov for organisering og beskyttelse som fører Elena og andre tiggere rett i fanget på nettopp menneskehandlere og bakmenn som ikke går av veien for å tjene på andres nød.

Forslaget regjeringen har lagt fram åpner for at tigging er tillatt dersom det skjer på vegne av en organisasjon og veldedige formål. Det skaper en mengde huller som kan vise seg å oppmuntre fattige til å organisere seg og søke seg til bakmenn som behersker systemet framfor å ivareta sin selvbestemmelse og egne interesser.

Jeg har hatt folk som tigger på besøk. Vi har spist sammen. De har dusjet hos meg. De har sovet i min seng. Jeg har gitt bort tepper og ullundertøy. Luer og votter. Jeg har hjulpet Gheorghe å skrive en plakat han bruker når han tigger. Faren min har fulgt folk som tigger til legevakta og betalt medisinene de trenger. Vi har transportert folk som tigger til tiggerplassen deres etter at de har vært på besøk hos oss. Jeg gjør dette fordi jeg er glad i Elena og Gheorghe. De er mennesker med kvaliteter jeg ønsker meg i livet mitt. De åpner for gråt og latter og nye perspektiver. Om regjeringas forslag til forbud mot tigging blir vedtatt, er jeg en kriminell som kan straffes med fengsel inntil ett år. Faren min som er prest og godt over pensjonsalder, blir en kriminell.

Datteren min på 14 år blir en kriminell. Hvor er vår individuelle frihet da? Jeg er inneforstått med at et samfunn er et fellesskap hvor man ikke alltid kan gjøre som man vil, vi må ha lover og regler som av og til begrenser vår individuelle frihet for at vi ikke skal skade andre. Men når det blir kriminelt å følge noen til legevakta og betale for medisinene, når det blir kriminelt å spise sammen og invitere til overnatting, gi et teppe til en som fryser, da er det loven det er noe galt med. Alvorlig talt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt