Verdidebatt

Ta samtalen om alkoholproblemer

Lars Kittilsen fortalte i forrige uke sin historie i Vårt Land om sine alkoholproblemer. Historien er sterk, men ikke unik. På mange arbeidsplasser finnes det personer som sliter med alkoholproblemer.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette bør møtes med åpenhet på arbeidsplassen og ledere bør gjennomføre det vi kaller den nødvendige samtalen.

Gevinsten ligger i åpenheten

På hvilket tidspunkt går en persons alkoholbruk fra å være en privatsak til å bli ditt anliggende? Dette er et spørsmål vi ganske ofte møter ute blant ansatte i arbeidslivet. Alkohol er et utbredt rusmiddel og noe de aller fleste har et forhold til. På samme tid er alkoholbruk noe vi synes er vanskelig å snakke om. Kittilsen beskriver for eksempel at han lenge klarte å opprettholde et dobbeltliv hvor han overfor kollegaer tilsynelatende fungerte normalt. Hva kunne arbeidsplassen gjort? Mange kvier seg kanskje for å si fra når de merker forandringer hos en medarbeider, men jo tidligere du tar den nødvendige samtalen med en som sliter, jo bedre.

Den nødvendige samtalen

La oss si at du som leder, eller kanskje verneombud, legger merke til forandringer hos en medarbeider. Hva gjør du? Hvordan kan du være sikker på at det handler om rus? Du trenger faktisk ikke være sikker på at det handler om rus, for i mange tilfeller kan det være andre årsaker til forandringene du observerer hos en kollega. Faktum er at leder bør ta samtalen på grunnlag av bekymring. Når bekymringen gjelder toppleder, er det styreleder som må gjennomføre samtalen. En styreleder, derimot, er ikke daglig til stede. Derfor er det verneombud/Akan-ressursperson som bør motta bekymringen, og om nødvendig melde denne videre til styreleder.

Det man bør reagere på er det man konkret har lagt merke til. Kanskje har du observert noen endringer med tanke på humør, fravær, eller arbeidsprestasjoner – over tid. Det kan være mange andre grunner til dette enn kun rus. Derfor er det viktig at du stiller åpne spørsmål og forteller hva du har lagt merke til. Skap trygghet, lytt til vedkommende og ikke kom med påstander. Kort fortalt er det bedre å bli sett, enn oversett. En samtale kan starte en prosess som kan bli veien til endring for den det gjelder.

Kittilsen håper at hans historie kan åpne for samfunnsdebatt og det er noe vi i Akan kompetansesenter ønsker velkommen. Mange virksomheter jobber i dag godt rusforebyggende og tar den nødvendige samtalen tidlig dersom de ser behov for det. Nøkkelen til at færre skal komme i Kittilsens situasjon er åpenhet og at virksomheter begynner å snakke om rusmiddelbruk og alkoholkultur på sin arbeidsplass. Bryt ned tabuer og senk terskelen for å be om hjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt