Verdidebatt

En oppskrift på skråplanet for dødshjelp

Å følge i Belgias fotspor i lovgivningen om dødshjelp vil utsette sårbare individer for den ultimate krenkelse av deres menneskeverd.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Slektningene til en kronisk deprimert belgisk kvinne klager Belgia inn for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg (Vårt Land, 19. januar). De mener staten sviktet sin plikt, da den tillot henne å dø ved eutanasi.

Jeg har spøkt med at «ingen pasienter har stått opp og klaget over at de urettmessig har fått eutanasi». Strasbourg-domstolen tar i hovedsak mot klager fra personer som selv har fått sine menneskerettigheter krenket. Men i den viktige dommen i saken Diane Pretty vs. Storbritannia (2003) framhevet domstolen artikkel 2 i den europeiske menneskerettskonvensjonen: Den beskytter individets rett til liv, den mest fundamentale rettigheten, som trumfer selv retten til selvbestemmelse og privatliv.

Domstolen pekte den gang på statens plikt til å verne om borgernes liv, også mot villet egenskade – og avviste statens plikt til å tillate dødshjelp. Dersom Belgia ikke blir felt i denne saken, vil det bli en landemerke-avgjørelse som setter domstolens tidligere vurderinger i et merkelig lys. Det vil også være en innrømmelse av at syke og sårbare individer står i en særstilling overfor menneskerettighetene: At retten til liv ikke betyr det samme for dem som oss friske.

Kronisk deprimert. Dessverre inneholdt Vårt Lands artikkel en alvorlig feil. Kvinnen var kronisk deprimert, selv om hun var fysisk frisk og ikke led av smerter. Samtidig, påstås det i artikkelen, forutsetter den belgiske eutanasiloven fra 2002 at pasienten må lide av uutholdelige smerter.

Men – loven sier nettopp ikke dette! Den åpner eksplisitt for eutanasi ved konstant og uutholdelig «physical or mental suffering» (fysisk eller mental lidelse), som ikke kan lindres. Pasienten trenger ikke ha fysisk sykdom – også rent psykisk lidelse kvalifiserer.

Det er denne siden ved den belgiske eutanasiloven som har åpnet for de kontroversielle eutanasitilfellene: De døvblinde, transseksuelle, den psykisk syke livstidsfangen (hvor legene til slutt sa nei), og  som fikk hjelp til å begå dobbeltselvmord, selv om de var fysisk nokså friske.

Dette gjør den belgiske eutanasilovgivningen til en oppskrift på skråplanseffekten: Den setter knapt noen grenser for når eutanasi er riktig, når det er galt. Med en så slapp lov blir rommet for legens skjønnsutøvelse stort – og risikoen for dårlig skjønn deretter. Dette gir den belgiske kvinnens slektninger et godt klagegrunnlag: De kan med rette hevde at landets lover utsetter psykisk syke pasienter for en risiko for å bli avlivet på feilaktig grunnlag.

Svakhet. Kvinnens slektninger klager også fordi de mener det faktisk var muligheter for bedring av kvinnens depresjon. Altså at lovens krav om at lidelsen ikke kan lindres ikke var oppfylt. På dette grunnlag kunne de anklaget legen for brudd på belgisk lov.

Men – hvem kan egentlig si med sikkerhet nå, om kvinnes depresjon lot seg lindre? Pasienten selv er jo for lengst død. Legen, som muligens har gjort noe feil, tok hennes liv med en sprøyte.

Dette illustrerer en svakhet med den belgiske loven: Den tillater legen å ta pasientens liv, ut fra hans subjektive vurdering av forespørselen. Og dersom det reises tvil om skjønnet – ja, da ligger allerede pasienten i grava, og etterforskningen blir meget vanskelig. Slik er det med alle dødshjelpslover der granskingen skal foregå etter at handlingen er et faktum.

Sårbare. Samlet bidrar derfor loven til å svekke rettssikkerheten til svært syke og sårbare belgiske pasienter. Det å følge i Belgias fotspor ikke vil gagne individets selvråderett – det vil tvert om utsette sårbare individer for den ultimate krenkelse av deres menneskeverd.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 21. JANUAR 2015. PUBLISERT ETTER REDAKSJONENS ØNSKE HORN FØLGER PT. IKKJE OPP EVT DEBATT.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt