Verdidebatt

Frivillighet – da KrF vant

KrF har vunnet flere seire i kampen om skattekutt for frivilligheten, og vi tenker ikke å gi oss

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristin Clemet har mange gode poeng om sivilsamfunnet («Da KrF tapte» Vårt Land 19. januar). Sivilsamfunnet bygde Norge. Kirken etablerte landets første s­ykehus og konfirmasjonen ga folket lese- og skriveferdigheter. Grunn­laget for sosial og økonomisk utvikling ble lagt. Fortsatt preges Norge av å være et velferdssamfunn, ikke bare en velferdsstat.

Selv om Lars Korvald kom i mindre­tall i eget utvalg, så har seieren for KrF kommet etter hvert. Bondevik-regjeringen innførte skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner. Siden har vi sørget for å utvide det. I statsbudsjettet for inneværende år ble fradraget økt til 20.000 kroner, en økning fra 12.000 kroner under Stoltenberg-regjeringen.

Fradraget har stor betydning. Det sikrer at frivillige organisasjoner kan disponere mer av egne midler selv og dermed bli mer uavhengige av statlig støtte. Ifølge Frivillighet Norge har omfanget av gaver og givere økt siden fradraget ble innført.

I alt passerte drøye 2,5 milliarder kroner gjennom gavefradragsordningen i 2012. Gaver utgjør en større andel av organisasjonenes totale inntekter i 2012 enn før gavefradragsordningen ble innført.

I avtalen om statsbudsjettet for inneværende år ble også grensen for lønnsoppgaveplikt i frivillige organisasjoner økt til 8.000 pr. ansatt, og grensen for når frivillige organisasjoner må betale arbeidsgiveravgift ble økt til 50.000 kroner pr. ansatt og 500.000 pr. organisasjon.

KrF har vunnet flere seire i kampen om skattekutt for frivilligheten, og vi tenker ikke å gi oss.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 21.1.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt