Frode Meland

84

Min yndlingskristen

Publisert: 16. jan 2015

På verdidebatt møter vi mange mennesker som har meninger, holdninger og livssyn som avviker fra vårt eget.  Det er en utfordring, og vi ser at debattene til tider preges av at dette er en utfordring.

Jeg fikk lyst til å poste et innlegg for å flagge at det er mulig å ha stor respekt for mennesker selv om man er uenig med dem.  Siden livssyn diskuteres så mye her inne, vil jeg utfordre meg selv, og dere andre, på å nevne en person med "motsatt" livssyn jeg har respekt for.  Kall det gjerne min "yndlingskristen".

Du er fri til å komme med din yndlingskristen, yndlingsateist, yndlingsmuslim osv

For min del vil jeg nevne to navn.  Den ene er Hallvard Jørgensen.  Han fremstår reflektert, balansert, meget dialogvennlig, og krydrer sine innlegg med interessante referanser.  Han argumenterer for sitt livssyn på en måte som jeg kan forstå, selv om jeg skulle trekke den motsatte konklusjon.

Det andre navnet er Espen Ottosen.  Jeg er nok mer uenig med ham enn med Hallvard, men igjen finner jeg refleksjon, dialogvennlighet og en lyttende holdning.

Hva er din "yndling"?

Kommentar #1

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Et vakkert innlegg

Publisert over 6 år siden

Dette innlegget lyser det slik godhet av, at dermed er du oppført på min liste over yndlingsagnostikere, sammen med Morten Horn.

Er forøvrig enig med deg i at Espen Ottosen er en flott representant for klassisk kristen tro.

Kommentar #2

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg savner Mohamed Abdishazan. Velskolert, grundig.  Og behersker språket  bedre enn meg og flere her inne.  Etter mitt skjønn en svært god representant for den muslimske minoritet.

Og så ser jeg at den forholdsvis ferske ( I VD-sammenheng) Brendberg trekker seg ? Synd ! Ingen har som han  påvirket mine holdninger i enkelte spørsmål.

Kommentar #3

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Peder M.I. Liland. - Skriver godt, har stor kunnskap, og står for en konsekvent respekt for trosfriheten.

Olav Rune Ekeland Bastrup - Igjen, innhar stor kunnskap og kompromissløs forkjemper for utsatte grupper.

Vet ikke hvordan jeg skal forklare det, men jeg deler en del av det de står for, men opplever at de har mer kunnskap, bedre refleksjoner og bedre forståelse som bakgrunn for sine meninger, så jeg kan på mange måter lære mer om hva jeg selv mener når jeg leser hva de skriver. Altså poster som får meg til å kjenne på egne begrensninger, if that make sense?

Som Nisi over er jeg også imponert over postene til Brendberg.

Kommentar #4

Arnt G. Arnesen

5 innlegg  382 kommentarer

Farlig å ha "yndlinger"!

Publisert over 6 år siden

Jeg hadde en såkalt "yndlingskristen". En pastor og forkynner som jeg så opp til, sugde til meg alt han sa og skrev. Han fremsto nærmest som ufeilbarlig i mine øyne.

En kveld skulle jeg på møte, der denne forkynneren skulle tale. Og i talen så advarte han mot å ha "yndlingskristne", eller ha noen man så spesielt opp til. Begrunelsen for dette var såre enkel: dersom denne personen "faller", så kan det gjøre ubotelig skade på troen din.

Jeg følte meg nokså dum og liten, der jeg satt, og opplevde at budskapet traff meg rett i fleisen.

Derfor tror jeg det tryggeste er å ha mange "yndlingskristne", og ha i tankene at de er bare mennesker, de også:-)

Kommentar #5

Lilli Spæren

172 innlegg  2066 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Vi har idealer like så sikkert som vi har fordommer. Vi må bare ikke hverken forgude eller hate noen.

Kommentar #6

Arja Larsen

44 innlegg  1011 kommentarer

Publisert over 6 år siden

"Det bør stå klart for de aller fleste som følger god debattskikk, at det å ta sin meningsmotstander på alvor, må være imperativt."

"..håper jeg at en liten pekefinger fra meg i dag, ikke trenger å bli til en knyttneve i morgen. Jeg foretrekker nemlig vanligvis å strekke ut ei åpen hand."

Sitatene er av Andreas Ose fra http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat42/thread178125/

Jeg merker denne holdningen i tekster fra Andreas, og jeg liker en slik god debattsfære.

Jeg synes Lars Randby kommer med gode og treffende replikker. Det har hendt at han ved å kritisere kristendomspraksis har faktisk fått fram hva kristendom egentlig står for. Jeg har fått det bilde av hans uttalelser at de er personlige og formet av ham selv på en original måte. Det liker jeg.

Trådstarteren Frode liker jeg  å lese. Hans krav av fakta og kilder i debatter har hatt stor betydning for min tanke og utvikling i behandling av egne og andres tanker og meninger.

Kommentar #7

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Mine "yndlinger"

Publisert over 6 år siden

Det må først og fremst bli Atle Ottesen Søvik. Atle er ikke så aktiv på VD, men jeg har hatt 9 holmganger med ham på NRK´s "Verdibørsen", og setter veldig pris på ham, både som person og kunnskapsrik og utfordrende debattmotstander.

Ellers kunne jeg trekke frem Bjørn Are Davidsen, Olav Rune Eikeland Bastrup og Torleiv Haus. Ikke fordi jeg så ofte er enig med dem, men fordi de er kunnskapsrike, med godt språk, og er utfordrende å møte i debatt. Slikt er utviklende, og viktig i seg selv. 

Kommentar #8

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Mirakelet i 2015?

Publisert over 6 år siden

Om Hans-Petter Halvorsen, i et miracle-moment, skulle finne veien til Jesus.. Ja, da blir han min yndlingskristen:) Men etter at Atle Søvik nå har avskrevet alle "himmelbøkene" (99,9%), er det vel kanskje like greit å styre utenom en eventuell "rokade";)?

Kommentar #9

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

:o)

Publisert over 6 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.
Om Hans-Petter Halvorsen, i et miracle-moment, skulle finne veien til Jesus.. Ja, da blir han min yndlingskristen:) Men etter at Atle Søvik nå har avskrevet alle "himmelbøkene" (99,9%), er det vel kanskje like greit å styre utenom en eventuell "rokade";)?

Takk, Eirik! :)

Hvis du trykker deg videre til denne sendingen, så vil du høre at jeg har ganske stor sans for Jesus, men ikke så mye sans for kristendommen, som jeg mener er en svært dårlig representasjon av hans liv.

Så kristen? Nei... ;) 

Kommentar #10

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Mangfoldet

Publisert over 6 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Hvis du trykker deg videre til denne sendingen, så vil du høre at jeg har ganske stor sans for Jesus, men ikke så mye sans for kristendommen, som jeg mener er en svært dårlig representasjon av hans liv.

Jeg har hørt på dette med stor glede :-) Godt å komme bak ordene dine her på VD og kjenne hvor enig man kan være fra ulike ståsteder. - Ellers er det mange ulike og flotte stemmer her. Ikke minst sette jeg pris på de med annen kunnskap enn meg selv. Det er jo derfor jeg har glede av forumet. 

Ingen nevnt - ingen glemt

:-)  Mette

Kommentar #11

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Hans-Petter Halvorsen. Gå til den siterte teksten.
Det må først og fremst bli Atle Ottesen Søvik.

---

Jeg er enig med deg i at Søvik fortjener respekt.

Det er flere som kunne nevnes med navn, men de to jeg kom med i åpningsinnlegget var de jeg først og fremst tenkte på. Forøvrig; takk for linken til NRKs sending der du deltar!

Kommentar #12

Lukas F. Olsnes-Lea

12 innlegg  150 kommentarer

Min yndlingskristne person...

Publisert over 6 år siden

I tillegg til pavene av Vatikanet så nevner jeg 2:

Jeremiah Wright, http://en.wikipedia.org/wiki/Jeremiah_Wright og

Rowan Williams, http://en.wikipedia.org/wiki/Rowan_Williams , tidligere erkebiskop av Canterbury.

Forøvrig: listen over paver, http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_popes (på engelsk, nyeste er nederst).

Pavene er å betrakte som jordlige engler, mener jeg å vite, i henhold til katolsk tro. Jeg husker ikke helt, om det er av navnet eller noe annet. Beatifiseringen kan jo også være en side ved dette.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere