Eivind Sletner

8

Uren tenkning om ytringsfrihet

Det er svært mye uren tenkning rundt ytringfrihet og karikaturstrid. Mange klarer rett og slett ikke å holde personlige meninger og universelle prinsipper fra hverandre. I det følgende skal jeg tydeliggjøre hva jeg sikter til.

Publisert: 13. jan 2015

For det første blandes spørsmål om man i sin ytringsfrihet skal kunne begå blasfemi med spørsmål om det er riktig å begå blasfemi. At en ytring må være riktig har derimot aldri vært en forutsetning for at ytringer skal omfavnes av ytringsfriheten. Et slikt krav ville ikke bare satt en effektiv stopper for positivt feilaktige ytringer, men også religiøse prekener og andre ubelagte spekulasjoner. At noe ikke er bevist feil gjør det nemlig ikke riktig. Ved nærmere ettersyn vil den interesserte finne at svært lite er bevist feil, og videre at svært lite er mulig å bevise feil. Dette gjelder i særskilthet, og kanskje i motsetning til hva de fleste virker til å tro, alt som ikke finnes

Videre blandes støtte til ytringsfrihet med støtte til innholdet i en aktuell ytring. Her er det mange som finner det opportunt å komme trekkende med "burde, burde ikke" argumenter i forhold til en aktuell ytring, mens spørsmålet i forhold til ytringsfrihet aldri dreier seg om "burde, burde ikke". Årsaken til dette er at så fort man må legitimere sine ytringer ut fra andres sentimenter, så har man ikke lenger ytringsfrihet. Ytringsfriheten må altså til enhver tid praktiseres i alle sine former. Dette fordi det er den eneste måten å finne ut om den de facto finnes; og like viktig, for å vise at den finnes!

«Jeg deler ikke dine meninger, men jeg er beredt til å dø for din rett til å hevde dem»

Evelyn Beatrice Hall

Kommentar #51

Mette Solveig Müller

57 innlegg  4939 kommentarer

Frihetens grenser

Publisert rundt 7 år siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Et sjeldet klart innlegg i dagens debatt om ytringsfrihet og Europas verdier. Den gamle horen Europa som har skapt Hitler, Mussolini, Stalin og som tiltrekkes av sterke og totalitære ideologier de Islam er siste mote.

Når du først tar opp Europas verdier, så er jo alt i utvikling. Lurer på om ikke VG treffer motetrenden bedre med sin TV-føljetong om #oljebarna?

"Frihet, likhet og brorskap" er hovedparolen etter den franske revolusjon. - Men er det mulig å gjennomføre alle disse prinsipper samtidig?

Den grenseløse friheten lar seg ikke kombinere med begrepene likhet og brorskap i en global verden, slik jeg ser det?

Vennlig hilsen Mette

Kommentar #52

Lars Ole Bergersen

0 innlegg  986 kommentarer

Der skulle vi ha vøri, Kal, hos Platon og Descartes

Publisert rundt 7 år siden
Eivind Sletner. Gå til den siterte teksten.
Ingen i Charlie var/er religiøse. Spørsmålet er vel om man er først et menneske eller først en muslim. Ellers kan man forøvrig kategorisere seg bort fra hverandre i det uendelige.

Som Grundtvig sa: Menneske først, kristen så. Og i de universelle prinsippers verden gjelder det samme om man bytter om "kristen" med "muslim". Dessverre lever hverken Platon eller vi i den ideelle verden. Jeg klarer så vidt å forestille meg noe slik, men fornemmer at det ville vært temmelig kjedelig.

Svært mange klarer nok ikke bare å være ett menneske i verden. Vi søker etter noe som er større enn oss selv, og en gruppe å være med. Og når krybba er tom og noen latterliggjør det vi holder av, slår fort det irrasjonelle inn.

Spørsmålet er: Hvis man ønsker en endring (hos de andre), hvordan når jeg mitt mål? Med å kjøre på med de edle og hellige prinsipper, so help me God? 

Kommentar #53

Eivind Sletner

8 innlegg  3052 kommentarer

Retten til å tegne vitsetegninger(!)

Publisert rundt 7 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
Spørsmålet er: Hvis man ønsker en endring (hos de andre), hvordan når jeg mitt mål? Med å kjøre på med de edle og hellige prinsipper, so help me God?

Prinsippene må ligge der. Tar man ett skritt tilbake, så kan det være at man fort finner ut at man har skiftet retning helt og holdent. Men ikke for det; fornuftige innspill må behandles seriøst. 

Nå er det imidlertid ikke slik at dette er en avis som særlig mange muslimer abonnerer på vil jeg tro, men snarere tvert imot må grave seg frem til. Den kommer vanligvis ut i et opplag på noen titusner. Da er det ikke snakk om å gå aktivit inn for å krenke enkeltindivider, men en åpenbar rett til å tegne de vitsetegningene man vil for å kritisere det man har som mål å kritisere.

Det er nesten så jeg må klype meg selv i armen hver gang jeg tar meg selv i å forsvare retten til å tegne vitsetegninger (for et relativt lukket publikum). Det er da jeg skjønner at jeg er på mer enn normalt konservativ grunn. Ærlig talt altså...

Kommentar #54

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
Sier du det. Nei, de har jeg ikke sett. De er sikkert grimme. Og, som tegninger av Muhammed (idag)og jøder (i mellomkrigstiden), kommuniserer de ikke (vellykket) til den gruppen de "betegner", men bare til sin egen gruppe (menighet), som de sprang ut fra.

Det er der noget om, men jeg mener at den forskel at der er tale om kritik/hån/nedgørelse af henholdsvis en religion og en genetisk gruppe er væsentlig.

Dette kompliceres selvsagt af at de to kategorier er overlappende, men grovheden i den arabiske presse er altså fuldt på højde med Der Sturmer og det er ingen europæiske karikaturer, jeg har set.

Kommentar #55

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Lars Ole Bergersen. Gå til den siterte teksten.
Svært mange klarer nok ikke bare å være ett menneske i verden.

Kun børn har det privilegium...

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere