Kjetil Landrog

16

KrFs største politiske nederlag på tiår om søndagen blir en hverdag

Regjeringen ønsker sammen med Venstre og legge opp til søndagsåpne butikker. Resultatet er at søndagen for enda flere arbeidstakere blir som en hvilken som helst annen dag. For KrF må jo dette være det største nederlaget på flere tiår.

Publisert: 9. jan 2015

Jeg er av dem som er overrasket over at KrF ikke har fått presset regjeringen til å oppgi ønsket om å gjøre søndag til en hvilken som helst annen dag. Regjeringspartiene som ellers hevder de står for norske verdier og tradisjoner vil gjøre søndagen til nok en shopping-dag der folk kan handle klær og annet. Resultatet vil føre til at flere blir presset til å jobbe på en dag de heller ville vært med familien, gått til kirken eller gjort andre gjøremål en gjør på en litt annerledes dag.

Norge er jo litt unike. I mange andre land kan en shoppe rundt alle dager, til alle døgnets tider. Men er det et mål? Har disse landene mer suksess på verdiskapning, lykke og samfunn enn vi her i Norge?

Måling gjennomført av Respons Analyse viste for litt siden at hele 75 prosent av folket ikke ønsker å gjøre søndag til en hvilken som helst annen dag. At fagbevegelsen rasler med sablene overrasker ikke. Også for dem vil jo dette medføre press på flere arbeidstakere som må jobbe i dager de nå har hatt fri. Og fritid blir jo sett på som en viktigere verdi av stadig flere. "Work-balance" er det nye mantra der folk skal klare å kombinere jobb med familie - og samtidig har litt tid til fritid. Dette blir jo vanskeligere for de som skal jobbe i dagligvarehandelen som i 2013 telte hele 90.000 arbeidstakere.

Hvorfor vil Fr.p, Høyre og Venstre gjøre dette? Jo, fordi friheten slik de ser det er at folk skal få handle det de vil når de vil. Disse partiene har jo ingen ting til overs for argumenter fra fagbevegelsen om at fritiden blir vannet ut. Det å bekjempe arbeidsfolk er jo for disse høyrepartiene et poeng i seg selv. At de også overser at arbeidsgiverorganisasjonene er mot er kanskje mer pussig, da de forteller resultatet kun vil gi økte priser og også de er bekymret for sine ansatte. Men at det ikke overbeviser er jo på grunn av sine landsmøtevedtak. For i disse høyrepartiene er jo som nevnt friheten til å få det en vil når en vil en svært viktig sak. For det er jo frivillig å handle og ha en jobb er det ikke? Men så enkelt er det selvsagt ikke for mange av de som er avhengig av sin jobb og for å beholde sin stillingsbrøk må ta de vakter de blir tildelt.

Men at KrF ikke har veto i en så overgripende sak, som jo er hundreganger av større betydning enn mikroskopisk endring av RLE-faget eller den pinlige saken frem og tilbake med reservasjon overrasker. Er virkelig KrF så dårlige forhandlere at de ikke valgte helligdagen som en viktig kampsak? Kan KrF virkelig fortsette å være støtteparti for en regjering som fjerner søndagen som en viktig dag her i Norge? Hva skal isåfall være smertegrensen til Hareide og KrF om dette går igjennom?

Kommentar #1

Rolf Larsen

19 innlegg  3052 kommentarer

Man trenger ikke alltid KrF for å holde den syvende dagen hellig?

Publisert over 6 år siden
Kjetil Landrog. Gå til den siterte teksten.
Kan KrF virkelig fortsette å være støtteparti for en regjering som fjerner søndagen som en viktig dag her i Norge? Hva skal isåfall være smertegrensen til Hareide og KrF om dette går igjennom?

Når man er troende, kan man nok se seg om etter en jobb hvor man har fri i helegene, og dermed hjelper en til å holde den dagen hellig, selv om det etterhvert begynner å bli dårligere utvalg å velge mellom. Men det er fremdeles et stort utvalg yrker hvor du ikke trenger å jobbe helger, så som troende hvis du ønsker å holde denne ukedagen hellig, og om det er viktig for deg i din tro, trenger man ikke nødvendigvis KrF til å gjøre det politikk.

Man kan også be om å jobbe deltid der man inngår avtaler med arbeidsgiver når man ansettes, og hvis arbeidsgiver synes det blir for vanskelig, så får du rett og slett ikke jobben. Vanligvis har troende gode skussmål, og ender opp med jobben fordi mange av dem drikker ikke, røyker ikke, og trolig har lavt fravær fra sine tidligere jobber, og dermed en ideell arbeidstager og emne for alle arbeidsgivere. En slik arbeidstager vil jo ikke ta seg en ekstra pause for å snike seg unna for en røyk, eller utebli en mandag morgen etter en hard helg med for mye festing, men heller møte pliktoppfyllende på jobben, noe veldig mange arbeidsgivere har sikkert har lagt merke til ved mennesker som tror.

Sant skal sies, så finnes det nok mange nordmenn av denne typen, men det finnes mange av den andre typen også, som sluntrer unna litt også, men blant troende er det et kjennemerke at man gjør jobben sin slik Daniel gjorde, uten å mukke, for så gå hjem og tilbe. Og hos Daniel var det ikke noen form for politikk, det var andre som drev det mot ham og hans venner. Vi vet hvordan det gikk, ikke sant?

MVH

Rolf Larsen

Kommentar #2

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Søndagsåpne butikker

Publisert over 6 år siden

Det er skuffende at Kr.f ikke setter foten ned mot dette liberalistiske fremstøtet fra Høyre og Fremskrittspartiet. Vi som trofast har stemt på Kr.f i mange år, tvinges til å tenke alternativt, og da "De kristne" bli et aktuelt valg. De trenger et tilsig fra verdikonservative kristne for å komme over sperregrensen ved neste Stortingsvalg. De har dessuten noen andre programposter som kan friste folk som sitter på gjerdet, slik som jeg gjør. Kan ikke du, Hans Olav Syvertsen, intervenere til fordel for søndagen og flytting av den norske ambassaden til Jerusalem? Du har i det siste uttalt deg så klart om andre vesentlige ting i Stortingets Vandrehall.    

Kommentar #3

Torry Unsgaard

12 innlegg  496 kommentarer

Flertallet bestemmer!

Publisert over 6 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Det er skuffende at Kr.f ikke setter foten ned mot dette liberalistiske fremstøtet fra Høyre og Fremskrittspartiet.

På Stortinget er det flertallet som bestemmer. Dersom regjeringen får med seg Venstre på forslaget om søndagsåpne butikker, har den flertallet bak seg og kan få lovendringene vedtatt. 

Da kan KrF "sette foten ned" så mye den vil. Partiet kan likevel ikke hindre at flertallet vedtar loven. Derfor er det urettferdig å bebreide KrF for denne saken. KrF er det partiet som klarest og mest konsekvent, under skiftende regjeringer, har motarbeidet forslagene om å gjøre søndagene stadig mer lik de andre dagene.

Kommentar #4

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Dette blir feil

Publisert over 6 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Det er skuffende at Kr.f ikke setter foten ned mot dette liberalistiske fremstøtet fra Høyre og Fremskrittspartiet. Vi som trofast har stemt på Kr.f i mange år, tvinges til å tenke alternativt, og da "De kristne" bli et aktuelt valg. De trenger et tilsig fra verdikonservative kristne for å komme over sperregrensen ved neste Stortingsvalg. De har dessuten noen andre programposter som kan friste folk som sitter på gjerdet, slik som jeg gjør. Kan ikke du, Hans Olav Syvertsen, intervenere til fordel for søndagen og flytting av den norske ambassaden til Jerusalem? Du har i det siste uttalt deg så klart om andre vesentlige ting i Stortingets Vandrehall.

Det må sies at dette er nok ikke Krf sin skyld,og da blir det usaklig å snakke om at "de kristne" skulle kunne gjøre det bedre.
Bare til opplysning...De kristne ville gå i regjering med Frp..og hvordan skulle DA søndagsåpne butikker kunne bli hindret.?

Og for å være ærlig...Jeg ser ikke problemet med søndagsåpne butikker.Det eneste måtte være at vi trenger en dag i uka som er annerledes enn de andre.Ikke at den blir mer hellig om butikkene er stengt. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere