Verdidebatt

Vi må tåle uenighet

Jeg mener ikke at Øivind Benestad eller andre med hans motstand mot kirkelig vigsel for likekjønnede par «mobber» andre som ikke deler dette synet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En åpen folkekirke må favne vidt. Den er og må ha et meningsmangfold, med et felles utspring i og en felles samling rundt troen på Guds kjærlighet i Jesus Kristus.

Dette gjør organiseringen av det kirkelige fellesskapet til en spesiell utfordring.  Demokrati og deltakelse kan fremmes på mange måter og uttrykkes ulikt. Det finnes ikke én ferdig utformet, endegyldig modell for hvordan vi best sikrer alles likeverdige deltakelse i kirken. Det må like fullt være målet. Det betyr at alle blir hørt, og at det tas tilbørlig hensyn til både flertall og mindretall. Framfor alt krever det at ingen stenges ute eller diskrimineres.

Dette er et viktig anliggende for Åpen folkekirke. Og det gjelder både i forhold til annerledes troende utenfor det kirkelige fellesskap, og til de ulike tolkninger, meninger og overbevisninger som finnes innad i kirken.

Selvmotsigende. Åpen folkekirke mener at en kirke som diskriminerer, er selvmotsigende. Gud gjør ikke forskjell på folk. Kirkens liv og vitnesbyrd rammes når den stenger mennesker ute, eller krever særbehandling for egen del. Derfor er likebehandling mellom forskjellige livssyn i samfunnet et viktig kirkelig anliggende, så vel som å stå for en ikke-diskriminerende praksis når det gjelder for eksempel kjønn og seksuell legning.

En åpen folkekirke hører hjemme og finner en naturlig plass i et livssynsåpent samfunn. Dette er dessuten uttrykk for grunnleggende menneskerettigheter, som kirken må fremme og etterleve med styrke og stolthet ut fra sitt eget trosgrunnlag.

Er det å fremme slike holdninger ved kirkevalg å skape unødig konflikt i kirken, slik Magne Lerø hevder i Vårt Land 5. januar? Vi mener ikke det. Det skulle ikke være noen grunn til å bekymre seg for debattklimaet. Vi må tåle å være uenige. Men vi skal ikke tåle at noen stenges ute.

Usaklig. La meg presisere: Jeg mener ikke at Øivind Benestad eller andre med hans motstand mot kirkelig vigsel for likekjønnede par «mobber» andre som ikke deler dette synet. Jeg har framholdt at det er usaklig og dypt urimelig å bruke etiske problemer knyttet til eggdonasjon og surrogati, som jo i like stor grad angår heterofile som likekjønnede par, som argument for å hindre likekjønnede tilgang til kirkelig vigsel. Dette er to helt forskjellige spørsmål. Det tjener diskusjonens klarhet å skjelne mellom dem. Slik kan vi også unngå å rette baker for smed, eller å bruke tilgang til kirkelig vigsel som et instrument for belønning eller disiplinering.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 8.1.2015

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt