Kommentar

Frp og mulla Krekar

Mulla Krekar blir løslatt 25. januar, og nok en gang møter Fremskrittspartiet seg selv i døren.

Frp leverte i opposisjon store ord og fett valgflesk hver gang mulla Krekar kom på tale. Dette skulle partiet ordne opp i så sant de bare kom i posisjon. Krekar skulle settes i forvaring i påvente av utsendelse. Nå erkjenner justisminister Anders Anundsen at det ikke er hjemmel i norsk lov for noe slikt.

Flere politikere er jevnlig så vennlige å minne Frp om valgløftene – både i denne saken og i andre, for eksempel hva gjelder bompenger og diverse priser og avgifter. Frp gjør rett i å henvise til at de ikke har flertall alene, hverken i regjeringen eller på Stortinget. Derfor er det begrenset hva de får gjennomslag for.

Men i saken om mulla Krekar, slipper ikke partiet så lett unna. Alle med innsikt i norsk lovverk har i lang tid hevdet det justisministeren nå sier, at det ikke er hjemmel for å sette mulla Krekar i forvaring. Frp vendte imidlertid det døve øret slik tale til og fastholdt som opposisjonsparti sin knallharde kritikk av sittende regjeringer og justisministre: De var for slappe og lemfeldige i sin behandling av Krekar. En nøktern vurdering av norsk lov passet ikke inn i Frps propaganda.

Midt i anklagene om løftebrudd kan det imidlertid virke som om Frp har et ess i ermet, men statssekretær Jøran Kallemyr i Justisdepartementet vil på det nåværende tidspunkt ikke si noe om hvor nær de er en konklusjon.

Knapt noen vil sørge om det skulle vise seg mulig å få mulla Krekar ut av Norge, og kanskje kan det da dryppe noen lovord over Frp. Men partiet trekker forhåpentlig den lærdom av denne saken at de lar de største bokstavene hvile når de i fremtiden argumenterer i tilsvarende saker. Da blir ikke møtet med svingdøren så ubehagelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar