Verdidebatt

Sagaen om da Høie sparket direktøren i Helse Midt-Norge

I morgen møtes Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite. Den bør uten tvil be om åpen høring vedrørende prosessen og helseministerens rolle i sykehussaken i Møre og Romsdal.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Helseminister Bent Høie grep personlig inn og fikk sparket daværende administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge RHF. Dette hersker det ingen tvil om, siden Høie selv har opplyst oss om det både gjennom pressen og i sitt brev til Kontrollkomiteen på Stortinget, der han skriver:

«Den 9. oktober 2014 mottok departementet et brev fra ASUR Midt (Akademikernes samarbeidsutvalg) som gikk på styreleders evne til å håndtere situasjonen i Helse Midt-Norge.

Med utgangspunkt i dette brevet tok jeg kontakt med styreleder fredag 10. oktober og hadde gjentatte samtaler med henne gjennom helgen. Gjennom disse samtalene med styreleder, ble det klart at vi var grunnleggende uenige om både situasjonsbeskrivelse, alvor i situasjonen og hvordan det skulle håndteres videre. Styreleder valgte da også selv å trekke seg. Nestlederen i styret ble da av styret konstituert som leder, og sa senere også ja til å bli utnevnt til ny styreleder».

Bent Høie sa også følgende i et intervju med Sunnmørsposten den 15. oktober 2014: «Jeg hadde ikke gjort jobben min om jeg ikke hadde grepet inn».

Det berømte varslerbrevet som Helse- og Omsorgsdepartementet mottok fra ASUR har siden ligget åpent tilgjengelig på bloggsiden Nye Molde Sykehus – en bloggside som har vært en utrettelig forkjemper for lokalisering av nytt sykehus til Molde. Hvordan varslingsbrevet fant veien fra ASUR og dit vet vi ikke, men det gjorde det altså. Selve varslingsbrevet fra ASUR om Andersen finner du her på bloggsiden jeg refererer til. En alternativ link til det samme varslingsbrevet finner du for sikkerhets skyld her.

Om en går inn og faktisk leser varslingsbrevet, kan det være vanskelig å fatte hvorfor dette beskriver så alvorlige forhold at en administrerende direktør må gå av omtrent på dagen. Det kan jo for eksempel være at brevet i like stor grad beskriver to ulike ledelseskulturer som møtes – en med større rom for selvledelse fra høgskolesystemet og en mye mer hierarkisk, top-down ledelseskultur i Helse Midt-Norge RHF. Les varslingsbrevet og bedøm selv. Det er også oppsiktsvekkende at avsettelsen av Andersen skjer så raskt at alle normale regler i arbeidsmiljøloven reelt sett forbigås. Nå er arbeidskontrakter for ledere ofte litt tøffere formulert, i mange tilfeller med enkelte unntak fra arbeidsmijølovens bestemmelser. Men hastigheten i denne saken er uansett meget oppsiktsvekkende.

Da varslingsbrevet var sendt, handlet Høie og departementet så raskt at selv de som hadde sendt varslingsbrevet ble meget overrasket. Det skrev Adresseavisen en egen artikkel om som belyser dette nærmere. ASUR ba nemlig om et møte med departementet for å utdype sine påstander. Så langt vi vet fant dette møtet aldri sted før Høie selv raskt gikk direkte inn i saken og sparket Andersen. I etterkant har det også vist seg at varslingsbrevet som ble sendt heller ikke var klarert med sentrale legetillitsvalgte i Møre og Romsdal (Ålesund og Kristiansund).

Legg ellers merke til at dette varslingsbrevet er underskrevet av en rekke tillitsvalgte fra Trøndelag, samt Molde-legen Bernd Müller fra Møre og Romsdal. Müller hadde også spilt en betydelig rolle i forrige runde av sykehusstriden. Mer om hans vrede da bygging av nytt sykehus i Molde ble satt på vent av daværende helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kan du få belyst i NRK Brennpunkt «Sykehuskrigen». Müller ble flere ganger filmet som aktør i denne dokumentaren da Strøm-Erichsen kom på besøk til Molde. Se fra ca. 44 minutter og utover i programmet.

Den 13. oktober trekker styreleder Marte Styve Holte i Helse Midt-Norge RHF seg fordi hun «opplever at eigar har redusert styret sitt handlingsrom om mynde, slik at tilliten ikkje lenger er til stades. På den måten har dei også fråteke meg moglegheita til å utøve godt leiarskap». Dette sier hun blant annet i et intervju med NRK.

Den 14. oktober trekker administrerende direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge RHF seg fra sin stilling etter samtaler med Ola Strand, daværende konstituert styreleder og nåværende styreleder i Helse Midt-Norge RHF. Høie kommenterte også Andersens avgang.

Det ble raskt klart at Styve Holte og Høie hadde helt ulike versjoner av hva som faktisk hadde skjedd i forbindelse med Andersens avgang, noe denne artikkelen fra Sunnmørsposten viser tydelig.

I ettertid har Styve Holte sagt offentlig i et intervju med Sunnmørsposten den 23.12.2014 at hennes oppfatning er at Høie instruerte henne til å sparke Andersen. Og at dette er den faktiske grunnen til at hun gikk av: «Derfor trakk jeg meg».

Sunnmørspostens journalist følger i intervjuet opp med et nytt spørsmål og spør:

- Du opplevde altså instruerende signal i form av at du ble bedt om å sparke Trond M. Andersen?

- Ja, selvfølgelig. Det er jo det som ligger i min pressemelding. Det var det jeg tok konsekvensen av og årsaken til at jeg trakk meg som styreleder. Det fratok meg muligheten til å utøve godt lederskap.

Dette viser med all tydelighet at helseminister Høie brøt helseforetaksloven: Han instruerte slik saken nå framstår daværende styreleder i Helse Midt-Norge RHF til å sparke Trond Michael Andersen utenom foretaksmøte. Det er ulovlig.

Sunnmørsposten siterte interessant nok helseforetaksloven i denne saken allerede dagen etter at det ble klart at Styve Holte gikk av som styreleder – samme dag som det ble klart at Andersen gikk av som administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF. I ettertid har det for øvrig vist seg at Andersen i henhold til sin sluttavtale også er pålagt full taushet om hva som faktisk har skjedd. Det kan være god grunn til å løse sentrale personer i saken fra sin taushetsplikt for å få mer klarhet i hva som faktisk har skjedd. Andersen opplever naturlig nok denne saken som en stor personlig belastning, og har gitt tydelige signal om at han vil snakke dersom han får mulighet. Så langt forholder han seg nobelt nok til sin taushetsplikt.

Bent Høie sa også noe annet interessant i samme intervju som jeg viser til over:

- Jeg er glad for at nestleder i styret, Ola Strand, vil fungere som styreleder. Dette bidrar til god kontinuitet i arbeidet i regionen, kommenterer Høie.

Han påpeker at Helse Midt-Norge står foran viktige oppgaver og at det er sentralt at ledelsen har legitimitet og styringsautoritet i situasjonen.

- Jeg har tillit til at disse to som nå skal inneha disse viktige vervene kan bidra til at hele organisasjonen kan jobbe konstruktivt, sier Høie.

Høie sier flere ting her for den som er oppmerksom: Han peker for det første på at HMN står foran viktige oppgaver og at det er sentralt at ledelsen har legitimitet og styringsautoritet i situasjonen. For det andre sier han at han har tillit til at «disse to som nå skal inneha disse viktige vervene».

Helseministeren har i brevet til kontrollkomiteen distansert seg fra at han hadde noe direkte å gjøre med at Daniel Haga ble innsatt som ny direktør i Helse Midt-Norge RHF. I brevet til Kontrollkomiteen skriver Høie følgende:

«Jeg ser at enkelte gir utrykk for at dette ble gjort i en strategi for å "bane vei" for konstituert direktør Daniel Haga. Dette er selvsagt fullstendig feil. For det første er det styret i Helse Midt-Norge som konstituerer direktør i foretaket. For det andre var jeg på det tidspunktet klar over at Daniel Haga var sykemeldt. Jeg ville derfor ikke kunne forutse at resultatet av at Andersen trakk seg fra stillingen ville være at Haga ble konstituert».

Da spør jeg: Ville ikke Helse- og Omsorgsdepartementet ved politisk ledelse være høyst interessert i hvem som skulle lede Helse Midt-Norge RHF videre i situasjonen han beskriver i intervjuet. Ville det ikke være høyst naturlig om eier hadde en mening om det? Og hvem er de to Høie henviser til i intervjuet – som han sier han har tillit til? Visste ikke Høie bare (etter eget utsagn) om Daniel Haga at han var sykemeldt? Den samme Høie var i forrige stortingsperiode leder for helsekomiteen på Stortinget - ville han da ikke kjenne godt til sentrale spillere på direktørnivå i de ganske få regionale helseforetakene?

Bent Høie har også sagt noe helt annet til Dagbladet enn til Kotrollkomiteen om hva han faktisk visste om Daniel Haga og hans kanditatur. Det bør være høyst alarmerende for Kontrollkomiteen.

Høie prøver nå å framstille det som om han har hatt minst mulig direkte å gjøre med sykehussaken.

Styrelederen i Helse Møre og Romsdal Stein Kinserdal sa på sin side noe helt annet i et intervju med NRK den 27.10.2014. Jeg siterer:

– Det er viktig for oss å være helt sikre på at vi vet hva Helse Midt-Norge og helseministeren mener, sier Stein Kinserdal.

Den 4. desember går administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal av. Hun er på dette tidspunktet den lengstsittende administrerende direktøren i et helseforetak i Norge, og har blant annet vært kåret til årets helseleder. Hva er grunnen?

Astrid Eidsvik sier selv i sin pressemelding:

"Jeg opplever nå i sluttfasen av arbeidet at Helse Midt-Norge har grepet inn i prosessen lokalt før min innstilling til styret er klar. Dette tolker jeg slik at Helse Midt-Norge ikke stoler på min dømmekraft i innspurten av dette krevende arbeidet".

Resten av historien kjenner vi.

Det viser seg at Stein Kinserdal møtte Bent Høie i forbindelse med en konferanse i regi av Spekter samme dag som Astrid Eidsvik gikk av som administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal. Der spurte han Høie om hans mening, og fikk et svar fra helseministeren som han refererer til i en e-post som senere har kommet fram. Høie skriver selv i sitt brev til Kontrollkomiteen at det også var en regjeringskonferanse samme dag som dette skjedde, og at Astrid Eidsvik selv ringte til statssekretær Erlandsen i Helsedepartementet denne dagen. «Etter regjeringskonferansen fikk jeg vite at hun hadde gått av», kan Høie fortelle.

Manne- og kvinnefallet har ikke vært så rent lite i de to helseforetakene denne tragiske og betente saken angår. En god del kan dessverre tyde på at det skyldes mer enn tilfeldigheter.

Etter at e-posten fra Kinserdal ble kjent, har han endret sin forklaring. Høie har også frenetisk forsøkt å distansere seg fra det som kommer fram i e-posten. Det har også kommet fram at Stein Kinserdal advarte Høie om at saken om møtet mellom de to ville detonere i media.

I morgen skal Kontrollkomiteen på Stortinget se nærmere på brevet fra Høie.

Etter min mening er det allerede nå mer enn klart at denne saken må få en åpen høring. Det er så mange uavklarte spørsmål knyttet til prosessen fram mot valg av sykehustomt at det bør være helt uunngåelig. Alt annet vil være en skandale.

Så er det store spørsmålet hva slags konsekvenser saken får for Bent Høie. Det får tiden vise. Jeg sier meg uansett delvis enig med redaktøren Inge Grøsland, som kommenterte saken på Twitter:

«Det kan hende Molde er beste stedet for nytt sjukehus, men beslutningsprosessen har vært en katastrofe».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt