Elisabeth Hoen

52

"Hvorfor holder vi kristne ut i et debattforum som har mistet sitt kristne verdigrunnlag?"

Jeg var på vei til å legge inn en kommentar i Gules tråd: `Humanistkupp på verdidebatt`, men ser nå at den er stengt. En av debattantene stilte spørsmålet jeg har skrevet i overskriften her.

Publisert: 22. des 2014

Jeg hadde tenkt til å respondere på dette spørsmålet, men da tråden var stengt, så gjør jeg det her.

Jeg ser at i presentasjonen til verdidebatt så står det at en ønsker dette skal bli det viktigste forum for debatt i Norge når det gjelder verdier, religion, livssyn og samfunn. Jeg registrerer at teksten er endret fra tidligere. Det slår meg at kristendom ikke er nevnt i det hele tatt. Men har VD virkelig mistet sitt kristne verdigrunnlag for det? Det er ikke sikkert. VD hører innunder Vårt Land fortsatt, så vidt jeg vet, og vi ser til tider at innlegg fra Vårt Land blir delt her på VD. I praksis så er det min oppfatning at VD fortsatt domineres av innlegg som handler om kristendom eller bibelske skrifter. Men kan det være slik at VD og Vårt Land ikke ønsker dette lenger?

I `Humanistkupp på verdidebatt` så peker Gule på at i `enkelte kretser` (Søkelys) så oppfattes VD som at humanistene har `tatt over` her. Det er klart at enkelte humanister - som motstemmer til det kristne - har fått stor plass her på VD. Men er det ikke også i den kristnes `ånd` å slippe til motstemmer? Jo, det er det. Men, slik jeg og mange andre ser det, så er det ikke i den kristnes `ånd` å slippe til motstemmer som stempler og negativt karakteriserer andre debattanter i så stor grad som enkelte humanister har gjort her på VD.

I presentasjonen til verdidebatt så står det tydelig at dette ikke er ment som et forum for kristne - men at det er religion - generelt, og livssyn - generelt, som er viktigst.

I tråden til Gule så fikk jeg min kommentar slettet p.g.a. avsporing. Jeg tok tak i noe en debattant nevnte, og det var at moderatorne alltid følger retningslinjene når de sletter kommentarer. Dette er jeg - generelt - noe uenig i - og mener det ikke alltid er tilfelle. Jeg nevnte da i den tråden at moderatorne selv ikke alltid følger retningslinjene - og det skjedde med meg for noe tid tilbake siden. Jeg fikk en mail fra RED om at de ville jeg skulle sette inn min alder (i riktig felt) og insinuerte at jeg ville jukse med alderen min - slik mange andre prøvde seg på. Dette er `å så tvil om andres motiver`. I tillegg til dette så skrev de i samme mail, at de ville sitere en kommentar fra meg. Jeg skrev inn alder i min profil, skrev mail til dem at jeg hadde gjort det, og jeg spurte om når/hvilken kommentar av meg som skulle siteres. Jeg fikk aldri noe svar på det. Dette er ikke bra og fører til spekulasjoner, fra min side.

Til slutt: Jeg siterer fra retningslinjene:

`5. Ved brudd på retningslinjene kan redaksjonen utstede en advarsel. Dersom den som får advarsel ikke retter seg etter advarselen eller bryter retningslinjene på nytt senere, kan redaksjonen utestenge deltakeren for en periode eller for alltid. Ved særdeles alvorlige brudd på retningslinjene kan en debattant stenges ute umiddelbart. Redaksjonen kan i forumet bekjentgjøre advarsler og utestengninger.`

Min situasjon er at jeg tidligere fikk en advarsel - men den ble trukket tilbake. Deretter, nå nylig - i forbindelse med Horn - debatt,  så fikk jeg en advarsel - som jeg tror har blitt stående. Så det er nok like før nå, jeg blir utestengt, kanskje for godt her. I den forbindelse vil jeg takke så mye  for meg - til alle spennende debattanter her - i tilfelle jeg blir utestengt og ikke kan si dette lenger. Jeg ønsker å være her mer jeg og synes det er et interessant forum.

Men tilbake til tittelen på innlegget mitt her - som er sitat fra en annen debattant:

Ja, hvis jeg forstår deg rett så hadde jeg også ønsket at `kristendom` var inkludert i presentasjonen deres. For: Vårt Land er en kristen avis fortsatt som VD ikke er helt uavhenging av, eller? Eller ønsker VD å frigjøre seg fra Vårt Land?

 

 

Kommentar #1

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

jeg opplever at kristen debatt og meningutveksling ikke er "in" med mindre den kan gruses av motdebattanter. Og det er min oppfatning. og da tenker jeg på debatter hvor kristendom blir sammenlignet med andre religioner som nylig er kommet til Norge. I den anledning skulle jeg gjerne ha sett innlegg av av buddhister, hinduer og andre. Kommer kanskje..?

At VL er en kristen avis er jeg usikker på. kanskje det må holdes en viss profil den veien på grunn av statsstøtten? Jg vet alt for lite om det, men merker at kristne tema presenters på en annen måte enn før - veldig subtilt, men dog.

Når det gjelder tunge akademiske debatter om kristen tro som krever store kunnskaper for å kunne følge med, så har VD en del av dem. Kanskje det er en god ting?

Håper ikke du blir utestengt Elisabeth. Hvorfor skulle du det? Du er en friskus og har snert:)

Med ønske om en god jul til deg og dine

Kersti

Kommentar #2

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Ja, hvorfor stanses debattene om VD?

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
At VD`s redaksjon kan være interessert i å høre hva folk mener om hvordan et nettsted fungere når det gjelder de forskjellige livssyn og hvordan moderering og annet ser ut for de som leser her.

Derfor ser det litt rart ut at tråder om slikt blir stoppet uten annen begrunnelse enn...ja hva da ?


Det lurer jeg også på.

Jeg vil slutte meg til dem som stusser ved redaksjonens utvelgelse til hovedoppslag. Skal vi tro det gjenspeiler redaksjonens syn?

Jeg har f eks lagt merke til at motstandere av skolegudstjenester så godt som alltid settes opp som hovedoppslag. Brun-Pedersen er en sikker vinner på topp. Mens vi få som trår til med forsvar av skolegudstjenestene lider under en mer stemoderlig og bortgjemt plassering.

Jeg må innrømme at jeg har begynt å lure på om egentlig redaksjonen i VD går inn for å avvikle skolegudstjenestene. Det er fremdeles et flertall i både folket og på stortinget til at skolegudstjenestene beholdes, men VD synes opplagt ikke det er viktig at våre stemmer høres?

Ellers står jeg ved min tidligere uttalelse om at mistenkelig mange humenetikere og ateister synes å ha klippekort på hovedoppslag. Jeg synes i liten grad det gjenspeiler at deres innlegg er så mye bedre enn andres. Som sagt: Det minner ganske mye om det vi i fotballe kalles kompensasjonsdømming. Og jeg er Enig med Elisabeth i at enkelte debattanter beskyttes mer enn andre gjennom modereringen.

Redaksjonen prioriterer altså motstsadnerne av religiøs tro, mens det er uhyre vanskelig å oppnå større oppslag om vår tro for oss som har en religion som ligger nærme den offisielle kristendommen, men som likevel skiller lag på viktige punkter.

Det er noe jeg synes redaksjonen burde merke seg.

Mvh Sverre

Kommentar #3

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Helt enig

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Det er noe jeg synes redaksjonen burde merke seg.

Jeg vet at vi nå holder liv i den debatten som har blitt stoppet flere ganger som Morken forklarte,men er det ikke viktig å snakke saklig om grunnleggende synspunkt på hvordan en debattside driver ?

Kommentar #4

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Sekularisert Kristen tro!

Publisert rundt 7 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Ja, hvis jeg forstår deg rett så hadde jeg også ønsket at `kristendom` var inkludert i presentasjonen deres. For: Vårt Land er en kristen avis fortsatt som VD ikke er helt uavhenging av, eller? Eller ønsker VD å frigjøre seg fra Vårt Land?

Ikke alt er hva det utgir seg for å være.

En forum som prøver å være lik denne verden er av denne verden og ikke av Herren. 

Din jobb er å være til påvirkning, din jobb er viktig på VD fordi du påvirker  -derfor skal du fortsette å skrive. Din stemme er viktig..

Kommentar #5

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Ønsker ikke redaksjonen kritiske kommentarer?

Publisert rundt 7 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Jeg vet at vi nå holder liv i den debatten som har blitt stoppet flere ganger som Morken forklarte,men er det ikke viktig å snakke saklig om grunnleggende synspunkt på hvordan en debattside driver ?

Ja, det må jo være et stort paradoks at innlegg som faktisk diskuterer VD i kategori "Diskuter verdidebatt.no" blir stengt, samtidig med at andre innlegg som ikke har noen relevans for temaet, blir akseptert.

Kommentar #6

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Rudi Wara. Gå til den siterte teksten.
Din jobb er å være til påvirkning, din jobb er viktig på VD fordi du påvirker -derfor skal du fortsette å skrive. Din stemme er viktig..

I utgangspunktet er jeg enig med deg her Rudi. Men hvor mange perler skal vi kaste til ateistene som tilsynelatende har kun en agenda; å nedkjempe den kristne tro?

De som kjenner meg fra VD og tidligere FB debatter vet at jeg ikke er redd for å diskutere imot andre kristne. Noen ateister skriver at vi kristne ønsker å diskutere kristendom innenfor et beskyttet og konservativt kristent miljø. Det er jo bare tull, da kristne diskusjoner kan og bør kunne bli like opphetede og engasjerende som andre diskusjoner. Det jeg (vi) kristne ønsker er å kunne få diskutere kristendommen og Bibelen uten at ateister skal få lov å kuppe temaene med kommentarer hvor troen avvises på generelt grunnlag.

VD har hatt en negativ utvikling de siste månedene med hensyn til ovenforstående.

Kommentar #7

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
Vårt Land er en kristen avis fortsatt som VD ikke er helt uavhenging av, eller? Eller ønsker VD å frigjøre seg fra Vårt Land?

Absolutt et godt og relevant spørsmål Elisabeth. VD bør i det minste ha kategorier hvor det er mulig å diskutere kristendom ut fra Bibelens fundament og våre kristne liv.

Kommentar #8

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Når det gjelder tunge akademiske debatter om kristen tro som krever store kunnskaper for å kunne følge med, så har VD en del av dem. Kanskje det er en god ting?

... eller kanskje en dårlig ting Kersti?

Hva skal vi med akademiske/teologiske debatter om urelevante tema som krever store "kunnskaper" for å følge med? Er ikke det nøyaktig det samme som de skriftlærde drev på med på Jesu tid?

Det vi trenger er den enkle kristendommen som alle kan forstå - for budskapet ved den nye pakt er enkel å forstå!

Kommentar #9

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
I utgangspunktet er jeg enig med deg her Rudi. Men hvor mange perler skal vi kaste til ateistene som tilsynelatende har kun en agenda; å nedkjempe den kristne tro?

Ikke undervurder DHÅ, det er DHÅ som virker  - Herren vil at alle skal komme til erkjennesle av Jesus Kristus.. Jerg slapper av med det at jeg kan skrive det som jeg har på hjerte, nettop for å påvikre..

noen jeg menner jeg har gjort i disse 5 årene jeg har vært her på VD. At folk ikke er enige eller ikke, det er av mindre betydning.. men VD er en kanal på å få ut evangeliet på ulike. 

Men jeg støtter tanken om en blogg der troende kan gå innpå dypere teamer som omhandler ting som ikke er til folk som ikke kan håntere brød, men bare melk.. Et sted der hvor det er kriterier for å komme inn..

Kommentar #10

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
for budskapet ved den nye pakt er enkel å forstå!

Ja, det er derfor det blir et spørsmål.  Og et dilemma.

Beste hilsen, med ønsker om en god jul til deg og dine,

Kersti

Kommentar #11

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Kun for innvidde?

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Det jeg (vi) kristne ønsker er å kunne få diskutere kristendommen og Bibelen uten at ateister skal få lov å kuppe temaene med kommentarer hvor troen avvises på generelt grunnlag.

Jeg stilte deg et spørsmål i en tilsvarende tråd, Tengesdal, som jeg ikke registrerte at du svarte på.  Vil du kreve kristen trosbekjennelse for deltakelse i bestemte tråder på VD?

I så fall sverger du til samme debatt-politikk som IslamNet, som på sitt forum bl.a. gir følgende instruks når det gjelder enkelte tema:

Et forum for diskusjoner relatert til Koranen og Sunnah. Kategorien er forbeholdt kun for muslimer.

http://www.islamnet.no/forum/indeks

Et eksempel til etterfølgelse?

-----------

For øvrig synes jeg det er merkelig at en ny tråd åpnes like etter at moderator har stengt  en tråd om samme tema.

Kommentar #12

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
For øvrig synes jeg det er merkelig at en ny tråd åpnes like etter at moderator har stengt en tråd om samme tema.

Jeg synnes det er merkelig at en ikke skulle få diskutere et slik tema, det er det som er det merkelige..

Kommentar #13

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Trafikk og klikk

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Jeg har f eks lagt merke til at motstandere av skolegudstjenester så godt som alltid settes opp som hovedoppslag. Brun-Pedersen er en sikker vinner på topp. Mens vi få som trår til med forsvar av skolegudstjenestene lider under en mer stemoderlig og bortgjemt plassering.

Sorry - men det er ikke slik det fungerer på nettet. Jeg er ikke noen ekspert, men tenker at VD promoterer ikke innlegg etter riktige meninger, men etter hva som kan virke mest interessant for det brede publikum.

Og da vekker nok Brun-Pedersen, Lars Gule, Levi Fragell, med flere, større interesse enn de fleste av oss.

På nettet handler alt om trafikk og klikk.

Kommentar #14

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Noen ganger er ikke debattantene og moderator helt enige i hva som bør debatteres

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
For øvrig synes jeg det er merkelig at en ny tråd åpnes like etter at moderator har stengt en tråd om samme tema.

Og man kan jo spørre seg: Hvem er egentlig VD til for? Er forumet til for moderatorens skyld, eller for debattantenes skyld?

Dersom det er saker som viser seg å ha bred interesse, så kan man jo spørre seg hvorfor moderator stanger debatten.

Johannessen fremstår forøvrig i denne saken som den snilleste gutten i klassen, logrer med halen og gjør som læreren sier.

Mvh Sverre

Kommentar #15

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

OK

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Johannessen fremstår forøvrig i denne saken som den snilleste gutten i klassen, logrer med halen og gjør som læreren sier.

Det må du gjerne hevde.  Jeg skriver imidlertid det jeg mener - uten påholden penn.  Overrasker det deg?

Kommentar #16

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Ja, gjør de det?

Publisert rundt 7 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Og da vekker nok Brun-Pedersen, Lars Gule, Levi Fragell, med flere, større interesse enn de fleste av oss.

Det er vel kanskje det debattredaksjonen innbiller seg, men ser man på antall lesere og iveren etter å debattere, så utmerker ikke akkurat disse personenes innlegg seg. Kanskje med ett unntak: Gule, men det er fordi har ofte er så fryktelig provoserende.

Det er kanskje et scoop for VD å få Jahn Otto Johansen som skribent, og hans innlegg gis alltid store oppslag, men han har oftest relativt få lesere.

Mvh Sverre

Kommentar #17

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Nei

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Det må du gjerne hevde. Jeg skriver imidlertid det jeg mener - uten påholden penn. Overrasker det deg?

Du er jo inne i varmen, og settes som regel rett inn på "redaksjonens anbefalinger". Det skulle bare mangle at du ikke skulle være fornøyd med moderatoren. Men du kunne kanskje skjule det litt bedre, sånn for ditt image utad?

Jeg hadde selv en periode da jeg oplevde å få noen oppslag, men av en eller annen grunn er det helt slutt på det, uten at jeg vet grunnen. Ser ut som det har skjedd et skifte i redaksjonens filosofi. En god del humanetikere og ateister dominerer stort både i oppslag og når det gjelder modereringen.

Mvh Sverre

Kommentar #18

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Hva skal vi med akademiske/teologiske debatter om urelevante tema som krever store "kunnskaper" for å følge med? Er ikke det nøyaktig det samme som de skriftlærde drev på med på Jesu tid?

Det vi trenger er den enkle kristendommen som alle kan forstå - for budskapet ved den nye pakt er enkel å forstå!

Jeg skjønner godt hva du mener og har sansen for det. Men et par momenter:

Paulus samtalte (debatterte?) i Tyrannus skole med de filosofi-interesserte grekerne i Efesus i to år. Jeg tenker at vi må møte menneskene i den kulturen vi ønsker å påvirke, der de er å finne.

Filosofen William Lane Craig, makter å kombinere et høyt akademisk nivå innenfor en rekke fagområder med evangelisten som er opptatt av menneskers frelse.

Jeg tenker at utdannelsesnivået i vår tid er så høyt, at det er den type forkynnere (og debattanter) vi behøver.

Men mange behøver også å høre den enkle kristendommen. Men jeg er ikke så sikker på om du finner dem på et debattforum som dette.

Kommentar #19

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jeg gjentar:

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Du er jo inne i varmen, og settes som regel rett inn på "redaksjonens anbefalinger". Det skulle bare mangle at du ikke skulle være fornøyd med moderatoren. Men du kunne kanskje skjule det litt bedre, sånn for ditt image utad?

Jeg skriver bare det jeg mener - uten påholden penn.  

Om du tror at jeg formulerer meg på en bestemt måte for å løftes fram som lesetips, tar du feil.  Hva du mener med den siste setningen jeg siterer deg på, aner jeg ikke.  Jeg kan selvsagt velge å oppfatte det som en personlig fornærmelse, men jeg tror ikke jeg gidder.  Dessuten er det jo straks jul :-)

Kommentar #20

Are Karlsen

10 innlegg  4205 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Det er vel kanskje det debattredaksjonen innbiller seg, men ser man på antall lesere og iveren etter å debattere, så utmerker ikke akkurat disse personenes innlegg seg. Kanskje med ett unntak: Gule, men det er fordi har ofte er så fryktelig provoserende.

Det er kanskje et scoop for VD å få Jahn Otto Johansen som skribent, og hans innlegg gis alltid store oppslag, men han har oftest relativt få lesere.

Ønskeposisjonen for VD er brytningen mellom det sekularistiske og det religiøse.

Temaene er uhyre brennbare, så utfordringen blir å holde bataljene sånn nogenlunde innenfor anstendighetens grenser.

Kommentar #21

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Nei, selvsagt tror jeg ikke det!

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Om du tror at jeg formulerer meg på en bestemt måte for å løftes fram som lesetips, tar du feil.

Jeg synes bare du har god grunn til å være fornøyd med å være i debattredaksjonens første-ellever, for å si det slik.

Og da er det selvsagt forståelig at du er føyelig overfor moderator.

Mer enn det var det ikke. Gud jul! :-D

Mvh Sverre

Kommentar #22

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Jeg skulle også ønske de var mer opptatt

Publisert rundt 7 år siden
Are Karlsen. Gå til den siterte teksten.
Ønskeposisjonen for VD er brytningen mellom det sekularistiske og det religiøse

av å løfte frem ulike synspunkter på den kristne lære, troende imellom. Men det synes mye lettere å nå frem på VD for en kompromissløs ateist enn en som utfordrer den kristne læren fra et trosstandpunkt.

Mvh Sverre

Kommentar #23

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jaså?

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Og da er det selvsagt forståelig at du er føyelig overfor moderator.

"Føyelig overfor moderator"?  Jeg prøver så godt jeg kan å holde meg til forumets spilleregler.  Vanskeligere er det ikke.  Ingen grunn til å insinuere noe annet.

Kommentar #24

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg stilte deg et spørsmål i en tilsvarende tråd, Tengesdal, som jeg ikke registrerte at du svarte på. Vil du kreve kristen trosbekjennelse for deltakelse i bestemte tråder på VD?

I så fall sverger du til samme debatt-politikk som IslamNet, som på sitt forum bl.a. gir følgende instruks når det gjelder enkelte tema:

Det syns jeg egentlig var et relativt tåpelig og meningsløst spørsmål Oddbjørn.

Det jeg etterlyser er muligheten for å ha et eller flere debattforum (kategorier) hvor fundamentet er en aksept for kristendommen som religion og Bibelen som dens grunnlag. Altså at man kan unngå at noen kommer med fortløpende og lange kommentarer som kun har til hensikt å overbevise andre om at Gud ikke eksisterer og at Jesus aldri har levd (eksempelvis), altså bevisst kupping av debatter som er basert på den kristne tro.

Kommentar #25

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
av å løfte frem ulike synspunkter på den kristne lære, troende imellom. Men det synes mye lettere å nå frem på VD for en kompromissløs ateist enn en som utfordrer den kristne læren fra et trosstandpunkt.

Nemlig. Temaer hvor man har muligheten for å løfte frem ulike synspunkter på den kristne lære, oss troende imellom, blir regelmessig ødelagt av ateister - tilsynelatende med velsignelse fra redaksjonen.

Kommentar #26

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Tåpelig og meningsløst spørsmål?

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Det syns jeg egentlig var et relativt tåpelig og meningsløst spørsmål Oddbjørn. Det jeg etterlyser er muligheten for å ha et eller flere debattforum (kategorier) hvor fundamentet er en aksept for kristendommen som religion og Bibelen som dens grunnlag. Altså at man kan unngå at noen kommer med fortløpende og lange kommentarer som kun har til hensikt å overbevise andre om at Gud ikke eksisterer og at Jesus aldri har levd (eksempelvis), altså bevisst kupping av debatter som er basert på den kristne tro.

Det forstår jeg ikke at du kan si - for i det siterte bekrefter du jo at spørsmålet mitt faktisk var relevant:  Du vil ha et forum (eller noen kategorier) der bare de som ikke problematiserer kristendommen kan delta.  Dermed er du altså prinsipielt helt på linje med IslamNet.

Hvordan vil du forresten i praksis håndheve "grensene"?  Skal deltakerne avlegge trosbekjennelse på forhånd?  Skal kristendomskritiske kommentarer slettes/modereres bort?

Kommentar #27

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Dermed er du altså prinsipielt helt på linje med IslamNet.

Ok, om det tilfredstiller deg så.

Kommentar #28

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Ja, så absolutt

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
Nemlig. Temaer hvor man har muligheten for å løfte frem ulike synspunkter på den kristne lære, oss troende imellom, blir regelmessig ødelagt av ateister - tilsynelatende med velsignelse fra redaksjonen.

Det er helt umulig å diskutere trosspørsmål når man hele tiden må slite med ateister som får meget stort spilerom fra debattredaksjonen.

Mvh Sverre

Kommentar #29

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Ikke så kjekt, Johannessen?

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
"Føyelig overfor moderator"? Jeg prøver så godt jeg kan å holde meg til forumets spilleregler. Vanskeligere er det ikke. Ingen grunn til å insinuere noe annet.

Du gir deg visst ikke på dette punktet, Johannessen. Ikke så kjekt å være den som logrer aller mest for læreren, kanskje?

Kanskje du ville følt deg bedre ved å gi din støtte til den store delen av VDs deltagere som synes det må være legitimt å diskutere VDs agenda og praksis?

En litt uvant rolle for Johannessen, som han kanskje ikke føler seg så vel med?

Mvh Sverre

Kommentar #30

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Lite å prate om i heimen i kveld?

Publisert rundt 7 år siden

Her har det vært kilometervis på debatter om tro og vantro i alle år. Akkurat i høst har det vært litt mindre med evangelikal misjon preget av tvangs- og angstnevroser. I stedet har vi fått flere debatter rundt MF, fornyet bibelforståelse, friere kontra forstokket tro......... OG SÅ HAR VD FORLATT SITT KONSEPT?!?!?!?!

Schlapp'a! Gå i gang med sølvpussen, karer!

Det eneste som er overraskende her er at moddisen gidder å se på dette ørkesløse tøvet utfolde seg etter innstendig oppfordring om å la det falle.  

Kommentar #31

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Kverulanteri

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Du gir deg visst ikke på dette punktet, Johannessen. Ikke så kjekt å være den som logrer aller mest for læreren, kanskje?

Kanskje du ville følt deg bedre ved å gi din støtte til den store delen av VDs deltagere som synes det må være legitimt å diskutere VDs agenda og praksis?

En litt uvant rolle for Johannessen, som han kanskje ikke føler seg så vel med?

Mvh Sverre

Jeg skjønner at du er opplagt på videre kverulanteri, Avnskog.  Det er ikke jeg.  Det blir rett og slett for dumt.  Derfor setter jeg strek her.

Kommentar #32

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Fint

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg skjønner at du er opplagt på videre kverulanteri, Avnskog. Det er ikke jeg. Det blir rett og slett for dumt. Derfor setter jeg strek her.

Jeg ville ikke kommentert denne pinligheten for deg om det ikke var at du til stadighet kom tilbake til den.

Men nå vil du visst slutte. Vi får nå se på det!

Mvh Sverre

Kommentar #33

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Forakt

Publisert rundt 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det eneste som er overraskende her er at moddisen gidder å se på dette ørkesløse tøvet utfolde seg etter innstendig oppfordring om å la det falle.

Det at et stort antall deltagere på VD mener det er relevant å diskutere hvordan VD fungerer ville jeg aldri i verden kalle for "ørkesløst tøv",

Det er også en måte å uttrykke sin forakt for en stor del av debattantene.

Ser du virkelig så ned på oss, Kristiansen?

Mvh Sverre

Kommentar #34

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Det at et stort antall deltagere på VD mener det er relevant å diskutere hvordan VD fungerer ville jeg aldri i verden kalle for "ørkesløst tøv",

Så langt er dere vel en fem seks stykker som har produsert et flertall innlegg med hjelp av Oddbjørn Johannessen som relevant opponent. Vanskelig å kalle det et stort antall. Vi er vant til litt større forhold der jeg kommer fra. 

Kommentar #35

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Takk for responser så langt

Publisert rundt 7 år siden

Tusen takk, så langt, for alle responser på innlegget! Håper det kommer flere :)

Vil spesielt takke M.T. Tengesdal som ikke har protestert på at jeg har sitert han (eller er det ham?) i selve overskriften! Takk for at du var med på å spore meg til å skrive dette innlegget...

Vil gjerne respondere til flere av kommentarene, men sovner (går i koma ! :)) snart...

Når det gjelder `ett sted å diskutere alvorlig bibelen, tolkninger etc`, så vet jeg at Hallvard Jørgensen har en egen blogg...kanskje noen synes den er interessant. Etter min erfaring er Jørgensen veldig mild og klok i responser (alle type responser!! ;)))) til innlegg.

God jul, Kersti- takk for dine gode ord til meg...

Ja, friskus ;) Huksr når jeg var ny på VD...var vel ganske provoserende jeg og ang enkelte deler av kristendommen...men kan si nå: etter `humanistslagene` og kanskje p.g.a. noe mer..så er det sånn med meg at noe har skjedd...jeg vil ikke si jeg er personlig kristen, men jeg liker kristendommen bedre og bedre.

Jo, en ting! hvis VD nå legger vekt på `religion og livssyn` så synes jeg det er rart med bare bibel/kristne reklamer på siden...en kunne kanskje forvente og at de hanket inn innlegg om: buddhisme, islam (skrevet av muslimer), astrologi, hinduisme, engletro etc.etc.etc. Men det har visst ikke skjedd... men sier ikke mer om det nå.

Natta herfra fra meg - og jeg håper på mer debatt under min tråd.

Kommentar #36

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Vi er vant til litt større forhold der jeg kommer fra.

Hehe :)

En riktig god jul til deg Njål!

Kommentar #37

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Til #31 "Teacher's pet"

Publisert rundt 7 år siden

Det burde ikke være nødvendig å bli mobbet av sine medelever bare fordi man er saklig og utviser vanlig folkeskikk.

Det burde heller ikke være nødvendig å være muslim for å få lov til å diskutere islam.

Kommentar #38

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Honnør

Publisert rundt 7 år siden

Jeg vil gi en honnør til Morken for å la denne diskusjonen få pågå til den ebber ut av seg selv. Han har reagert utrolig kvikt og kontant på noe av kritikken som har fremkommet, og til og med fylt opp "redaksjonens lesetips" med noen innlegg aom inneholder akkurat det f eks jeg etterlyser!

Det vil jeg si er et meget godt eksempel på lydhørhet og forståelesfull moderering. Bra-knapp herfra!!!!

Så ja, jeg kan også "logre" for moderator. Rett skal være rett. Gjør man noe bra, fortjener man at det gis gode tilbakemeldinger!

Mvh Sverre

Kommentar #39

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Jaudå, takk i like måte Elisabeth :-)

Kommentar #40

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

#8

Publisert rundt 7 år siden

Mads Tore Tengelstad:

Men hvor mange perler skal vi kaste til ateistene som tilsynelatende har kun en agenda; å nedkjempe den kristne tro?
_______________________________________

Ikke for at jeg føler meg truffet av dine spydige kommentar til ateister, men kan du nevne en slik perle som har forbindelse med kristendom? Du som forbeholder deg retten til å erkjenne deg som en kristen, kjenner vel neppe til åkeren hvor perlen ble funnet? (Matt.13.44-46) Sjekk verdigrunnlaget ditt.

Kommentar #41

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Kast ikke kristne perler til ateister

Publisert rundt 7 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Ikke for at jeg føler meg truffet av dine spydige kommentar til ateister, men kan du nevne en slik perle som har forbindelse med kristendom? Du som forbeholder deg retten til å erkjenne deg som en kristen, kjenner vel neppe til åkeren hvor perlen ble funnet? (Matt.13.44-46) Sjekk verdigrunnlaget ditt.

Dersom det virkelig er slik at du ikke forstod mitt budskap og ønsker det fremlagt i teskjes form har du det her: Matt 7:6: Gi ikke hundene det hellige, og kast ikke perler til svin. De vil bare trampe dem ned, vende seg mot dere og rive dere i stykker.

Det er nøyaktig det samme som skjer når vi kristne formidler det kristne budskap til ateister som kun er ute etter å håne kristendommen.

Kommentar #42

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Jojo, men

Publisert rundt 7 år siden

"Det er nøyaktig det samme som skjer når vi kristne formidler det kristne budskap til ateister som kun er ute etter å håne kristendommen." (MTT)

Jeg kan kun snakke for egen del, men slik jeg oppfatter det så kan en jo godt argumentere for at det er problemer med sider ved kristendommen / religiøse skrifter. Det kan være kilder til diskriminering, f.eks. Dette med skriftenes holdning til hvordan homofile bør leve sine liv (hvis de er kristne). Hvordan kvinner, selv i dag i noen `misjonssamfunn` ikke kan nå opp som ledere. Hvordan fokuset på sjel og menneskeverd skygger for gode holdninger / handlinger mot andre levende vesener. O.l. I tillegg kan det jo også være at andre finner svakheter i argumentasjonen (andre enn de `problemene` jeg har nevnt ovenfor) som f.eks. en ateist kan angripe.

For noen, altså - eller for mange faktisk - så kan en ikke komme over enkelte ting (det jeg har nevnt ovenfor) ved den `kristne tro` og skrift - og vil hakke og hakke på dette. Slik jeg selv ofte hakker og hakker på deler av den islamske tro - selv om kanskje det er litt utenfor temaet som det legges opp til innen Islam.

Ikke lett! Men jeg synes at VD bør inkludere `kristendom` i sin presentasjon om seg selv. Ellers vil jeg forvente også reklamer for buddhisme, hinduisme, jødedom, islam, astrologi, engletro etc.etc. Dette kommer nok ikke til å skje - noe som vel er helt greit etter min mening - og da vil ikke presentasjonen om dem selv stå i stil med hva de faktisk gjør. Men det `høres` fint ut. Men det holder ikke lenger.

Kommentar #43

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Elisabeth Hoen. Gå til den siterte teksten.
slik jeg oppfatter det så kan en jo godt argumentere for at det er problemer med sider ved kristendommen / religiøse skrifter. Det kan være kilder til diskriminering, f.eks. Dette med skriftenes holdning til hvordan homofile bør leve sine liv (hvis de er kristne). Hvordan kvinner, selv i dag i noen `misjonssamfunn` ikke kan nå opp som ledere. Hvordan fokuset på sjel og menneskeverd skygger for gode holdninger / handlinger mot andre levende vesener. O.l. I tillegg kan det jo også være at andre finner svakheter i argumentasjonen (andre enn de `problemene` jeg har nevnt ovenfor) som f.eks. en ateist kan angripe.

Her er vi helt enige Elisabeth. Der er svært mye innenfor kristendommen som kan misforstås og oppfattes forskjellig. Og her kan kristne diskutere så busta fyker, uten at der er noe galt i det.

Men når kristne diskusjoner basert på Bibelen avfeies og hånes av ateister på generelt trosgrunnlag er det ikke lenger akseptabelt i debattsform.

Kommentar #44

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Til Tengesdal,

ja, enige her. Men jeg tenker vi har også momentet om at - ja, hvordan skal jeg si det - man kan ikke styre hvordan andre oppfatter et innlegg eller en kommentar. Moderator kan jo slette p.g.a. avsporing, men jeg f.eks. har jo tatt tak i - i andre debatter - ting som blir sagt i bisetninger hvor jeg får høre at `det må du ikke ta tak i - det er en bisetning - noe jeg mener da ikke er en avsporing...

Ja, vanskelig dette. Men jeg ser helt klart det at mange ønsker å diskutere bibelen, f.eks, uten at noen kommer inn, på generelt grunnlag, og avfeier det hele... Vet ik mer hva jeg skal si...bortsett fra: God jul!

Kommentar #45

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Preferanser

Publisert rundt 7 år siden

Mads Tore Tengelstad:

Dersom det virkelig er slik at du ikke forstod mitt budskap og ønsker det fremlagt i teskjes form har du det her: Matt 7:6: Gi ikke hundene det hellige, og kast ikke perler til svin. De vil bare trampe dem ned, vende seg mot dere og rive dere i stykker.

Det er nøyaktig det samme som skjer når vi kristne formidler det kristne budskap til ateister som kun er ute etter å håne kristendommen.
_______________________________________________

Merkelig form du har på budskap omkring det som har med skriften å gjøre! Hvem er hundene om jeg må spørre? Og hvem er svinene? Og hva er det hellige? Mener du at de som har andre synspunkter på skriften enn deg kan påvirke det hellige (kristendommen?) - hva nå det enn kan være? Da vil jeg påstå at da er den ikke noe verdt. Sjekk heller hva det betyr det du lirer av deg; Matt.7.6viser til;


2.Mos.29.32-33: Og Aron og sønnene hans skal spise kjøttet av væren og brødet i kurven ved inngangen til telthelligdommen. 33 De skal spise dette soningsofferet når de innsettes og helliges til prester. Ingen uinnviet må spise av det; for det er hellig. (også 1.Pet.2.9)

Og hundene er de som skal spise opp Jesabel (1.Kong.21.23) - som er den samme kvinne som er nevnt i Åp.2.18-20: Skriv til engelen for menigheten i Tyatira:
Dette sier Guds Sønn, han som har øyne som flammende ild og føtter som bronse: Jeg vet om dine gjerninger, din kjærlighet og tro, din tjeneste og utholdenhet. Ja, dine siste gjerninger overgår dine første!
Men dette har jeg imot deg: Du tåler denne kvinnen Jesabel, hun som kaller seg profet, men som med det hun lærer, lokker mine tjenere til å drive hor og spise avgudsoffer.

Og ”Hundene” er de som driver med trolldom (Åp.22.15)

Så da lurer jeg veldig på hva jeg skulle forstå av det du liksom plukker ut av Bibelen og later til å forstå noe av, hva gjør det egentlig om det blir revet i fillebiter? Det har da ingen relevans til den bibelske tekst? Det gir da ingen mening til religionen å spre falske profetier?

Da har jeg vist til at begynnelsen av Bibelen har med slutten av Bibelen å gjøre, og at perlen du synes å vite noe om, ikke er kommet ennå, det er en lignelse om Guds rike. Dine religiøse preferanser holder like lite mål som ateistenes, forskjellen er bare at du kaller deg noe annet. Påstandene dine om at man ikke må kaste Guds rike til ateistene er av spekulativ art, og kan ikke sees på annet som grunnløse - du forstår heller ikke lignelsene.

Kommentar #46

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Og "Hundene" er de som driver med trolldom (Åp.22.15)

Det hjelper lite å søke på enkle ord i Nettbibelen og tro at man har forstått noe som helst. Som så ofte før er det du kommer med stort sett usammenhengende oppspinn og vrøvl som ingen andre forstår noe av.

For å bevise hvordan du tuller med den hellige skrift kan jeg vise til Åp 22:14-15.

Åp 22:14-15: Salige er de som vasker sine kapper. De skal få rett til å spise av livets tre og gå gjennom portene inn i byen. Men utenfor er hundene og de som driver med trolldom, og de som driver hor, morderne, avgudsdyrkerne og alle som elsker løgn og taler løgn. 

Du velger altså å fremlegge det som om at hundene driver med trolldom, når der står helt klart "Hundene og de som driver med trolldom".

Du er avslørt for lenge siden Kjell!

Kommentar #47

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Ja, det synes som om du avslører noe hver gang, og det er jo bra...

Publisert rundt 7 år siden

Mads Tore Tengelsdal.

Det hjelper lite å søke på enkle ord i Nettbibelen og tro at man har forstått noe som helst. Som så ofte før er det du kommer med stort sett usammenhengende oppspinn og vrøvl som ingen andre forstår noe av.
_____________________________________

Men det er for såvidt det skriften sier at man skal gjøre; "Let så skal du finne!" - Hvorfor? - Jo, fordi de som var øyenvitner til hendelsesforløpet skrev ikke ned det de så i sammenheng (Luk.1.1 ff) - det som skal skje på nytt igjen (Fork.1-9-11. 3.15) - Derfor er altså Bibelen usammenhengende oppspinn for deg, og det gjør jo ikke saken enklere for ateister når de ser at selv kristne ikke takler Guds ord? (1.Kor.13.10)

Men hvis du er så ømtålig å påstående i din tro da skal du også tenke på og ta imot den kritikken du får uten å mukke, siden du nevner de salige, så regner du deg kanskje med av disse?

Salige er dere når dere blir spottet for Kristi navns skyld, for Guds Ånd, herlighetens Ånd, hviler over dere. (1.Pet.4.14)

Ser du? Du kan enten velge å være en av de salige, eller betrakte deg som en hund som gjør?

I farta så jeg litt feil på sitatet jeg sendte deg, men hva er egentlig forskjell på en hund og en som driver med trolldom? Fil.3.2: Hold øye med hundene, hold øye med de onde arbeiderne, hold øye med dem som skamskjærer seg.

Jes.66.3: Den som slakter en okse, slår et menneske i hjel; den som ofrer et lam, knekker nakken på en hund, den som bærer fram grødeoffer, ofrer svineblod; den som brenner røkelse, velsigner det onde. De som gjør dette, har valgt sine egne veier, de har sin glede i det som er motbydelig.

Gal.5.12 hører også med til denne fortellingen (Fil.3.2 henviser): Fra Gal.5.10-12: Men i Herren stoler jeg på at dere ikke vil tenke annerledes enn jeg gjør. Den som forvirrer dere, skal få sin dom, hvem det så er.Hvis jeg fremdeles forkynner omskjærelsen, søsken, hvorfor blir jeg da forfulgt? Da er ikke korset lenger noen snublestein.

Har jeg avslørt noe i Bibelen for deg nå, eller har du avslørt meg på nytt?

 

Kommentar #48

Mads Tore Tengesdal

41 innlegg  2421 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Den som forvirrer dere, skal få sin dom, hvem det så er.

Sitatet passer egentlig veldig godt til det temaet denne tråden omhandler. Flere ord er ikke nødvendig i denne sammenheng.

Kommentar #49

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

No problem!

Publisert rundt 7 år siden
Mads Tore Tengesdal. Gå til den siterte teksten.
kast ikke perler til svin.

Også vi svin er salige i vår tro.

Kommentar #50

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Pratmakerne?

Publisert rundt 7 år siden

Sitatet passer egentlig veldig godt til det temaet denne tråden omhandler. Flere ord er ikke nødvendig i denne sammenheng.
______________________________________________

Hele sammenhengen ble ikke med - verset du siterer hører med til de som skamskjærer seg (I Fil.3.2)… du har vel ikke vært ute med barberhøvelen? - Gal.5.12: Må de bare skjære av seg alt sammen, disse som sprer uro blant dere!

Verset som du tar ut av sammenhengen til eget bruk, viser seg kanskje å passe til Tit.1.10 ff? ; For det finnes mange gjenstridige pratmakere som forvirrer andre, særlig blant de omskårne. Du må stoppe munnen på dem, for de fører ulykke over hele familier når de sprer sin forkastelige lære for skammelig vinnings skyld. En av deres egne, en profet, har sagt: «Kreterne er alltid løgnere, onde villdyr, glupske og late!» Dette vitnesbyrdet er sant. Derfor skal du vise dem strengt til rette, så de kan bli sunne i troen. De må ikke holde seg til jødiske myter og bud, gitt av mennesker som har vendt seg bort fra sannheten.Alt er rent for de rene, men for de urene og vantro er ingen ting rent. Nei, de er urene både i sinn og i samvittighet.De erklærer at de kjenner Gud, men fornekter ham med det de gjør. De er avskyelige og ulydige, ute av stand til å gjøre noe godt.

Tengelstad, vær obs på jødiske myter, eventyr og bud!

Ha en riktig god jul!

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere