Verdidebatt

Når gudshus blir en byrde

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sakset fra NRKs nettsider: http://www.nrk.no/nordland/frykter-at-lofotens-eldste-kirke-skal-ratne-pa-rot-1.12108917

Dette er vel noe vi kan komme til å se mye mer av etter som kommunenes økonomi blir stadig trangere. Hva skal man prioritere, er det omsorg for de lenvende eller gudshus med en historisk verdi og byggnings verdi?

For det kan med rette kommunepolitikeren spørre seg, og de bør spørre seg det uten å måtte føle dårlig samvittighet for at det nettopp ikke var de som fant pengene til å redde en felles arv.

Staten ved stortinget har bestemt at man skal finansiere kristendommen i dette landet men den har også langt på vei gjort som vanlig dyttet en del utgifter og ansvar over på oss som bor i kommunene.

Vi ser jo at staten selv velger de levende fremfor historien ved å la gamle byggninger på ulike friluftsmuseer forfalle mens man velger å bygge operahus og andre praktbygg til staten selv. Kan da staten egentlig bebreide kommunene for at de prioriterer slik staten selv gjør?

Er det også slik at vi som borger bare skal tillate at flotte bygg går til grunne fordi de har utspilt sin rolle men fortsatt har betydelig historisk verdi og ikke minst betydelig restverdi med litt omtanke og villige nye eiere.

Det er ikke få av våre stavkirker som i dag er under Fortidsminnesforeningens eie og der blir de godt tatt vare på. Slike eiere bør man ha til slike praktbygg, det er ikke gitt at våre kommuner er de rette til å eie og drifte slike bygg.

Muligens man kan finne løsninger som gjør at slike bygg blir en glede og ikke en byrde.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt